Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
Имах колега, които продаваше тези
Изображение
за 40А по обекти. "Като се спаралелели ставали 40А" :shock: :shock: :shock: Познайте какво им се случваше в последствие? Амам квит са ни продавачите, такива и майсторите.
todortv - майстор
hidrazin написа:
... По принцип контакти не е желателно да се запаралелват. И то не толкова заради различното им съпротивление а заради разликите във време при включване и изключване. Винаги някой от трите залепва преди останалите и някой отлепя последен. Точно тези контакти отнасят удара.
.....
Така е, но по тази логика, ако захранваме трифазен мотор се случва същото-мотора тръгва примерно на две фази....
Според мен запаралелвай смело( ама и от двете страни). :partyman:
hidrazin - майстор
todortv написа:
Така е, но по тази логика, ако захранваме трифазен мотор се случва същото-мотора тръгва примерно на две фази....
Сравнението е неуместно. Правиш ли разлика във времената за затваряне/отваряне на контактите и времето за развъртане на матора?
При контактор за трифазен матор всеки от контактите му е оразмерен по номиналния ток за всяка фаза. Пробвай да пуснеш един ей такъв трифазен матор с три контактора (по един за всяка фаза) дето са им запаралелени контактите, за да направят необходимия ток. Голям сеир ще падне. :-D
Изображение
:partyman:
ESPACE - майстор
Обикновено след малко работа най-натоварения контакт се поизносва в следствие на дъгата и нещата си идват на мястото.
fikata - майстор
Моята печка "Изгрев", изпълнена по горната схема си работи повече от 20 години и "нещата все още не са си дошли на мястото" Ще чакам :-D
ESPACE - майстор
Какво ще чакаш, нали точно това имам предвид че няма проблем. Като се поизпари материал от по натоварения контакт вече се изравнява момента на изключване с другия. Аз не отричам запаралелването на контактите, най-малкото защото 20 години съм бил свидетел на това, което пиша.
fikata - майстор
ESPACE написа:
Какво ще чакаш, нали точно това имам предвид че няма проблем. Като се поизпари материал от по натоварения контакт вече се изравнява момента на изключване с другия. Аз не отричам запаралелването на контактите, най-малкото защото 20 години съм бил свидетел на това, което пиша.
Извинявай, не съм те разбрал.
:gott:
:prost:
MIRO_073 - майстор
Поне искрено кажете колко ампера е контактора в печката. На схемата не пише.
MIRO_073 - майстор
5 мин минаха и двамата сте на линия и не ми отговаряте. Аз ще ви кажа. Тогава по онова време, когато е проектирана тази печка имаше 4-5 вида български контактори 6А, 25А, 40А, 63А,...За конкретния случаи не може да е 6А, нито 40А, за нагоре да не говорим. Значи е 25А. Такива междинки 9А,12А, 18А.... нямаше. Така, че остава 25А, която напълно покрива консумацията на печката в една контактна група.

П.П. Сега се сещам, че май имаше и К16Е-16А и ако е сложен такъв то е показател на инж. соц. гений.Но все още разчитам на разума у соц. гения да е сложил 25А щото са един габарит.

Тема "свързване на контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: