Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,имам бунар - 4 тръби метровки,ползвам водата ежедневно/включен е във водопровода на къщата и друга вода не ползвам/ ,преди месец сложих автоматична система за поливане на двора - нямаше проблем.При изчерпване почти до всмукателя бунара се пълнеше догоре -2,5-3 тръби за около 24 часа и този дебит ми беше напълно достатъчен за всичко.Сега в неделя го изчерпах почти до всмукателя и вече два дена го чакам да напълни,като изключих напояването.За два дни е напълнил 1 тръба.Каква е причината и може ли нещо да се направи?
Krass - майстор
Черна магия :wink: . Копаеш още 2 тръби надолу и магията се разваля.
pipilica - майстор
Колко е стара сондата, тия тръби долу дупчени ли са или цепени, с ква помпа смучеш. Имаш ли филтър преди или след помпата, нещо странно да си забелязал преди да падне дебита. Не е нормално при тия дъждове да ти падне дебита.
jorkataG - специалист
Пусни вода от ВИК в тръбите на бунара да промие малко и после виж кво ще стане.
pipilica написа:
Колко е стара сондата, тия тръби долу дупчени ли са или цепени, с ква помпа смучеш. Имаш ли филтър преди или след помпата, нещо странно да си забелязал преди да падне дебита. Не е нормално при тия дъждове да ти падне дебита.
Кладенеца е копан на ръка преди 8 години,смуча с хидрофор Вило - 1,2 KW.Нямам филтър,освен цедката на всмукателя.Нищо странно не съм забелязал,въобще не му обръщах внимание докато един ден жената не пусна да полива разни храсти из двора и остави да работи помпата над два часа,погледнах колко вода е останало, за да знам, дали да оставя и пръскачките за райграса да работят.Видях, че водата е на минимума,което не ме притесни - очаквах за 24 часа да се напълни...да ама не.Всъщност сега при нормално ползване на вода само за къщата - нивото се покачва със около 50 см/половин тръба/ за 24 часа.И аз си мисля че не е нормално при това влажно лято на мен да ми свърши водата.
Krass написа:
Черна магия :wink: . Копаеш още 2 тръби надолу и магията се разваля.
Ясна работата че трябва да се ходи на ходжа :yawinkle: обаче миналата година исках да изкопая още два метра ама копачите се отказаха след 50 см - дъното е само каманак като едра баластра и е спечено като бетон.

Тема "Падна дебита на бунара!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: