• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vsterev - специалист
Няма значение и двете стават, по-лесно и по-евтино според мен е ако зидаш и след това наливаш колоните и поясите - това е селския вариант, а иначе модерния- европейския е да ти ги направят колоните и след това да се зида. Ако е по втория, наистина трябва да се спазва технологията шпилки в колоните и между тухлите за да има нещо което да ги държи. Относно улуците съм използвал услугите на vas-roofing и съм доволен.
zayko_bayko - специалист
vsterev,
Благодаря.Научих още нещо.Тези шпилки кога се слагат-преди или след кофража?Питам за да кажа на майсторите.Иначе може да съкратят нещо.Колко му е, като насреща имат някой който не разбира от строителство.
с уважение Zayko_bayko
ПК 40 - напреднал
..........................................
Последна промяна от ПК 40 на пет авг 08, 2014 9:14 pm, променено общо 1 път.
zayko_bayko - специалист
ПК 40 написа:
- последващата пукнатина на мазилката на това място.
ПК 40,
това за пукнатините е интересно.Сигурно има начин да не се получат и някой от специалистите ще каже как.
с уважение zayko_bayko
IvanR - специалист
Най- общо казано, зидарията е преди отливането на колони и греди, когато има тухлени шайби. Зидове след декофриране при носеща рамкова или стенна конструкция.
На снимките с армировка, ясно се вижда, че няма сгъстяване на стремената в съответните зони, дори такива липсват в участъка от височината на гредата.
zayko_bayko - специалист
IvanR написа:
.
На снимките с армировка, ясно се вижда, че няма сгъстяване на стремената в съответните зони, дори такива липсват в участъка от височината на гредата.
IvanR,
след забележката, прегледах/доколкото разбирам/ арматурния план и установих,че тези "стремена" трябва да са през 10 см до 60 ия сантиметър след това през 15 см. Снимах една две колони и видях, че горе долу са спазени тези сантиметри.Като стигнем до кофража на плочата ще видя защо са оставени тези железа/в края/ така. Ама те влизат в плочата и повече не се показват.Сега говоря като лаик за което се извинявам. За всеки случай снимах една колона от шайбата за да я видиш.Има разлика с един сантиметър 11 см е отстоянието около 60 я сантиметър.Ама някъде са и 9см.Надявам се,че не е фатално. Дано правилно да разбрал забележката.
с уважение qwert

Прикачен файл

P1060445.JPG а това е армировката на колоните

Прикачен файл

P1060438.JPG това е от едната шайба /между 10-9 11см/ до 60 ия сантиметър.
IvanR - специалист
Всяка колона трябва да има сгъстяване на стр. под и над плочата. За снимката на колоната от някаква шайба:
1.60см. дължина на снаждане в едно сечение е малко иначе, ако стр. са ф8- разтоянията са добре.
2.Средните пръти не са обхванати с "есове"
3.По земетр. норми от 2012г. не може "главата" на шайбата да е с 6 пръта.
IvanR - специалист
[quote="IvanR"]Всяка колона трябва да има сгъстяване на стр. под и над плочата. За снимката на колоната от някаква шайба:
1.60см. дължина на снаждане в едно сечение е малко иначе, ако стр. са ф8- разтоянията са добре.
2.Средните пръти не са обхванати с "есове"
3.По земетр. норми от 2012г. не може "главата" на шайбата да е с 6 пръта.
4.Липсващите стремена са от снимките на ПК 40.
zayko_bayko - специалист
IvanR,
всички стремена са с ф8, есове май има на средните пръти, пращам снимка. Армировката мисля, че се изпълнява добре. Едва ли ще падне къщата ако няма някое "есче" или стремената не са през 10 см.Интересувам се от хидроизолацията на основите на този етап.
zayko_bayko

Прикачен файл

P1060433.JPG май има есове тука.
stenmark - специалист
Ех тези специалисти ,страшни педанти.Туй не била както трябва,0,6м било малко,брей..То няма лошо човек да изисква като плаща,ама май се прекалява.Направо ще повярвам че в точно по този начин построен е домът в който живее.Родителите ми са си построили вила по чл.35 и няма колони,не си спомням и да има пояс,но с бетонна плоча.Основите с брат ми ги копахме и се подразбира че не са дълбоки.Покрива е от борови валки/тънки/ с керемиди.Никъде няма пукнатина,не тече или да има пропадане в покрива.Човек сам за себе си решава,ама да не изпада в крайности.Хидрото ако искаш си го направи така:Или със тази на топчетата ,макар че трябва да се положи в началото.Може и да я минеш схидроизоляция/по-лесно/ има на циментова и битумна основа.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Семейна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: