Напишете въпрос свързан със санирането.
bebo_cv - помощник
Здравейте, форумци!

Наел съм се с начинанието да санирам къщичката на нашите и ще го направя с теоретични знания предимно придобити от този форум. Информацията, която намирам е много изчерпателна, но като начинаещ искам да се посъветвам дали правилно съм се ориентирал или чета темите като дявола евангелието.

Къщата е едноетажна, сравнително нова. Основите са от зидан камък, а стените са от тухли единички, освен една малка южна стена, която е итонг с бетонна основа. Цялата къща е измазана и дебелината на замазката е около 3 см. Дограмата е сменена с ПВЦ преди 2-3 години.

Стигнахме до идеята за изолация, тъй като на северната стена, след преминаване от отопление с печка на дърва към конвектор през минала година, се появи мухъл.

1. Да къртя ли съществуващата замазка? - Предвид появата на влага не е ли компрометирана и по-скоро източник на влага отколкото изолация?
2. Какви са вашите препоръки за материали за санирането? - Местен майстор ме убеждава, че предвид съществуващата замазка, 5см EPS и 2 см XPS за основите ще ми бъде достатъчна изолация.
3. Най-проблемната северна стена да я санирам с дишащия EPS или цялата да я затворя с XPS?
4. На източната стена всяка зима излиза следа от пълзяра по мазилката влага от земята като стига най-много до 30 см. XPS-ът и покриващият материал ще решат ли този проблем?
5. Какво бихте ми препоръчали за завиршващ покриващ материал на XPS-a?

Благодаря ви, че прочетохте дотук!

На вас разчитам! :)
gechev - специалист
Откъде е тази влага по стената? Ако е капилярна от земята направи дренаж и изолирай основите с XPS. Мазилката не е термоизолация, но ако е здрава към основата не я пипай, а я измий за обезпрашаване. Лепилата на термоизолацията няма да хванат при запрашена основа. Кажи на майстора си да си гледа работата и слагай минимум 10 - 12 см дебел EPS. Щом тухлите ти са единички те нямат изолираща способност. Мисля, че основния ти проблем е влагата в стената. Отстрани причината за появата и.
8180 - майстор
Почти на 100% съгласен с г-н Гечев.
Задължително преди всичко да се изясни произходът на влагата - вътрешна, почвена, течове от водостоци и заустване, прозоречни дъски и подобни. Моментът е добър за тези анализи.
Някакви снимки или скици биха ни ориентирали.
Най-добре специалист да прецени на место.
Като се изясни влагата, нататък по-полезни ще бъдем.

Не си казал вътрешно/външно ли ще работиш.
Най-добре да стъпиш на СИСТЕМА съвместими продукти - не е фатално на 100%, но по-сигурно при недостатъчна информираност. Системите ги мислят инженери, а не майстори, но възниква противоречие в ценовите цели и от двете страни.
За майсторските изпълнения ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се запознай с предишните им обекти и потърси препоръки или си го Направи сам - поне грубото.
Успех!
bebo_cv - помощник
Влагата е капилярна или почвена, не правя разлика. Няма тръби на близо, няма и прозорец на тази стена. Имам проблем с дренирането, понеже стената граничи със съседите, а те са си заляли там и то с една сериозна дебелина от десетина сантиметра.
Xps сам по себе си няма да се справи без дренаж, така ли?
8180 - майстор
8180 написа:
Някакви снимки или скици биха ни ориентирали.
Най-добре специалист да прецени на место.
bebo_cv - помощник
Проблемът с влагата е решен. То всъщност се оказа, че информацията за произхода й ми е грешна - нашите си признаха, че са поставили едни гардероби преди шпакловката на стебата да е изсъхнала добре и оттам се е появила.

Сега пак на изолацията, реших да ви послушам и да взема 10 см Епс и 3см хпс са каменните основи.
По желание на "клиента" ще завърша хпс като залепя плочки отгоре, а епс ще покрия с т.нар. драскана мазилка.

Ще съм благодарен на критики, съвети и мнения!

Чета тук за някакви капко уловители. Някой може ли да обясни къде как и защо се слагат тия неща?
Имам два прозореца. Четох, че под тях трябва да го направя с хпс. Защо? И как после да си изравня стената предвид разликата в дебелината на хпс и епс?
bebo_cv - помощник
капко уловители - извинявам се! Имам предвид водооткапи/водобрани.
VLADO66 - майстор
Водооткапващ профил http://www.active.bg/bg-36416.php -има два вида,цокълен и обикновен/на картинките се вижда къде се слага,демек на долен външен ъгъл/.3 см.XPS е слаба основа за редене на камък,като почнеш да дюбелираш армировъчната мрежа ще разбереш,трябва да са най-малко 5см.
bebo_cv - помощник
Благодаря! Вече съм наясно как изглежда и къде се слага. Може ли да попитам сега и каква функция всъщност изпълнява?
Няма да лепя камък, а плочки. 3 см хпс пак ли няма да издържи тежестта?

Мрежата дюбелира ли се? :? Как? С какви дюбели? Аз от прочетеното бях останал с убеждението, че се лепи с шпакловъчната смес.

Още нещо - да разкопавам ли, за да вкопая хпс, да вкопая някаква хидроизолация (виждам слагат някаква черна лента на балончета )или да започвам хпс от нивото на земята и да си направя пътечка около къщата?
VLADO66 - майстор
Щом е за плочки няма нужда от желязна армировка, а можеш да минеш с стъклофибърната мрежа за топлоизолация,но тя трябва да е 145гр./м2 и да е положена върху шпакловка а не както го прявят някои за по-бързо-обратното.Профила се слага на долен външен ръб за да може водата попаднала върху вертикалната част на стената да се оттече без да подлизва и попада върху хоризонталната.По въпроса за хидрото-Фундалина/на бибинките както го наричаш :) /не е хидроизолация,а дренажно-защитаваща хидроизолираната основа на сградата.Полагането на хидроизолация на основите е задължителен елемент,но при свършен факт -може да се изкопае около къщата да се направи хидроизолация на вертикалните стени/основата/ и да се направи дренаж.

Тема "Саниране на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: