Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
treger - помощник
Здравейте! Поставен съм пред дилена, която се надявам да ми помогнете да разреша. Става въпрос за къща, състояща се от приземен етаж, 1-ви етаж и 2-ри последен етаж. Втория етаж в момента завършва със стар гредоред и покрив, тип "звездоброец" :). Покрива така и така ще се сменя та се колебая дали да заменя гредореда с плоча. Тук идва и първия проблем. Тъй като втория етаж е последен, не са направени колони. Следователно трябва да се продължат колоните от първия етаж (14 колони за цялата къща). До колкото разбирам е проблем и, че арматурата наколоните от първия етаж не се подава. Обясниха ми, че имало начин, чрез пробиване, набиване на арматурата и залепването и с някакви лепила. Забравих да спомена и че сегашния двускатов покрив малко "отрязва" страичните стаи. Ще се надстрои около 30 см за да стане еднаква височината навсякъде и да няма скосения. Доста хора ме съветват да си остана на гредоред ама мен нещо ме дърпа към плочата. Някакси ми се струва по- стабилно. А и искам таванското да го ползвам, като склад за багаж. Ясно е, че при плоча е повече гърбене, ще отидат повече време и пари. Водещото за мен е да е здраво. Естествено шумо и топлоизолацията също са важни. Вие какво бихте ме посъветвали? Нов гредоред или плоча с насаждане на колони?
Pooh - майстор
Твърдо нов гредоред. По-лек, по-устойчив (при правилно изпълнение), по-добра изолация и не се налагат конструктивни промени, които пък са свързани с много рискове в съвременното строителство (начини на изпълнение :wink: )
Tsilkov - майстор
+1 за гредореда в този случей [-(
treger - помощник
С какво гредореда е по- добър от плочата?
VLADO66 - майстор
В твоя случай-че не натоварва конструкцията на къщата.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
В твоя случай-че не натоварва конструкцията на къщата.
+ не променя модела и на поведение при земетръс и други динамични натоварвания, не вкарва мокри СМР-та при реконструкция и излиза по-евтино при реконструкция. Освен това боклуците ти горе хич не ги бърка скърца ли им гредорда отгоре или не :lol:
gechev - специалист
И аз се присъединявам към мненията в полза на гредореда. Мога да ти дам разрешение на проблема с полагане на полистиролбетон. Първо постилаш найлон или намазваш с бетонконтакт и полагаш полистиролбетонната смес. За по голяма якост можеш да сложиш и метална мрежа. Получаваш лека термо и шумоизолационна плоча. Върху нея още на третия ден можеш да лепиш теракота, а като изсъхне може да наредиш паркет. Проблема със скърцането и вибрацията изчезва.

Тема "Гредоред или плоча с насаждане на колони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: