Най - вълнуващия въпрос зимно време.
k_garchev - специалист
Здравейте,реших да сменя старите чугунени радиатори с алуминиеви!Намерих човек,който ще ги монтира и той ми направи оферта за радиатори Ferolli!Цената която ми предлага е 16.8лв за глидер при височина 500мм(между тапите)!Прочетох доста във форума,но информацията,която намерих е старичка!
Може ли по-запознатите да изкажат мнение относно цената?КАжете също и хубави алуминиеви радиатори!Цената не ме притеснява особено много,просто искам да са качествени!Все пак този вид ремонт не се прави всяка година и не мисля да спестявам пари!
Благодаря предварително на отзовалите се! :)
rositodor - специалист
Няма нищо по-добро от старите радиатори...просто ги боядисай...
Energyx - специалист
Запази чугунените, вечни са.
Но ако не може, Хелиос и Калис на Radiatori 2000 имат добри съотношения цена/мощност на глидер. 500 мм ако се разтърсиш се намират на цена 14-15 лв. на глидер, офертата леко ти е завишена според мен.
Има един мит, че алуминият не корозира, което изобщо не е вярно, както казва една позната химичка-той си е химическа курва-реагира и с киселини, и с основи. Че са красиви, спор няма.
Последна промяна от Energyx на ср авг 13, 2014 4:18 pm, променено общо 2 пъти.
jorkataG - специалист
Естествено че е завишена ти кво искаш тоя майстор да седи гладен ли.
Аз също имам 2 чугунени един руски и един родно производство ако намеря още чоже да ги спазаря.
k_garchev - специалист
Категорично съм решил да изхвърля чугунените!В момента трябва да затоплям сигурно 300л вода с тези чугунени радиатори,а при алуминиевите ще падне с 1/3,дори повече,не съм много запознат!
LazarGanev - "Велик майстор"
И какво като загряваш повече или по-малко вода?
k_garchev - специалист
Разхода на въглища ще се намали!
Брях! Не думай! Каква е логиката?
k_garchev - специалист
Ами меко казано е смешно да обеснявам къде е логиката!Сложи една тенджера с вода на котлона и един по-малък съд на същия по капацитет котлон и наблюдавай за колко време ще затоплиш водата и какъв ресурс ще ти трябва да я поддържаш топла в двата съда!
Да, и на мен ми изглежда смешно, но явно не си правиш майтап, затова ще си направя труд да обясня още веднъж, макар да е коментирано многократно :cool: . Примера, който даваш с тенджерата е смешен - наистина ако не ти трябва гореща вода, а просто от скука си правиш експерименти, то колкото по-голяма тенджера топлиш, толкова по-зле. Но ако трябва да правиш чай за една рота ням да сложиш едно джезве, а ще търсиш голяма тенджера.Топлината, която влагаш за подгряването е право пропорционален на нуждите ти, а топлината която отделя тенджерата си е чиста топлозагуба и евентуално можеш да я намалиш като изолираш тенджерата.
При случая с радиаторите водата е просто топлоносител - колкото топлина поеме от източника (котела), толкова предава на радиатора, а от там на въздуха. Тук няма топлозагуби, тоест топлоотдването е целта на занятието. Ако загрееш по-малко вода, после по-бързо ще изстине системата, ако загряваш повече вода - системата става по-инертна - по-бавно се топли, но и по-бавно изстива. Тази инертност в много случаи е търсена и желана, особено при котли на твърдо гориво. Дори схемите с буфер (голяма тенджера) са за предпочитане и се препоръчват при подвързване на котел на твърдо гориво. А не е ли смешно да махаш чугунените радитори, защото събират много вода, а да слагаш буфер от 500 или 1000литра в системата :) ? Не че съм любител на чугунените радиатори, просто искам да ти кажа, че няма да постигнеш никакъв ефект по отношение на икономия. Ако е от естетическа или друга гледна точка разбирам, но икономия не чакай :wink:

Тема "Въпрос за алуминиеви радиатори!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: