Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Chefo77 - майстор
Той мине ли на мокро пречистване, нещата отиват на изчисления... :wink:
А и дървесният прах не е подходящ за мокро пречистване. При него - само сухи гравитаични прахоуловители и порести филтриращи елементи.
npelov - специалист
Аз на бой от статично електричество съм свикнал. На масата с електрониката имам антистатична подложка - заземена. Като седна (или стана) първата работа е да ме удари тока "от" там (или по-скоро натам). Малко почна да ми дотяга тоя циклон. Май трябваше да си купя някакъв и да се занимавам неща дето са ми по-на кеф.
Колкото до мокрото ... ай да не прекаляваме :) Аз се пробвам щото ... пусто любопитство, но крайната цел на инструментите са да свършиш нещо друго, а не да правиш инструменти по цял ден. Не че и това не е кеф, но е по необходимост, а не по желание.

А за металните баки - гледах тук там клипчета и хората казват, че леко конусовидна горна част е добре за праха - "ускорява надолу". Баките е добре че са метални, но пък са цилиндър ... а и дрънчат повече. По-малко шум, по-добре. То е ясно че от раз няма да стане най-перфектния прахоуловител. Важното е да прави нещо като за начало.
pipilica - майстор
Е то най-лесно е да се купи нещо готово но къке е тогава кефа да си го направиш, освен това не винаги продават нещо което да ти свърши работа или пък е много пари.
Не знам какви толко изчисления трябват за една водна прахосмукачка, но мойта смуче от лентов шлайф и прашинка не излиза, да не говорим за по едри опилки от циркуляр и зеге.
bimbaeco - майстор
Най-хитрият начин да се направи циклон, който съм виждал, е това https://www.youtube.com/watch?v=mdLbf7- ... vIY8m8zEGw
Защо не си направи Тийн сепаратор? Щеше да ти е по-лесно, а и с него може да използваш различни съдове, стига диаметърът на гърлото им да е един и същи. Това, ако ти се повреди кофата, трябва да го преправяш.
Аз имам такъв сепаратор от 2 години вече, но ток не ме е удрял.
npelov - специалист
Какво е "Тийн сепаратор" и каква е разликата от циклон?
bimbaeco - майстор
Не четеш собствените си теми [-( - viewtopic.php?f=35&t=47207.
Принципът на действие е един и същ - създава се вихър, твърдите частизци се изтласкват в периферията от центробежната сила, удрят се в стените, скоростта им намалява и гравитацията ги вкарва в контейнера. Разликата е, че сепараторът не е толкова висок. Поне за мен това ми беше по-лесно за направа.
npelov - специалист
Е че то има ли друг вид? Това си е циклон като всички останали. Малките промени и/или подобрения не го правят различен вид циклон. Дали са високи, ниски, конусовидни или не, все са на принципа на циклона (завихрянето). На снимките се вижда че и моя не е висок. Колко е висок, широк и т.н. определя колко ще е ефективен. Някой вкарват тръбата под лек ъгъл надолу (Clear Vue Cyclones) за да помогнат на гравитацията. Конусовидната форма пък допринася за ускорението иначе може частиците да спрат да се въртят и да ги грабне въздуха. Има причина да правят циклоните с определена форма и размери. Е, моя не е с оптимални форма и размери, но със сигурност конусовидната форма ще помогне. Иначе ако имах подходяща метална кофа въобще нямаше да се замислям. Ама не ми се търси метална кофа щото ако намеря трябва да почна отначало :).

Ей тоя:
http://www.clearvuecyclones.com/cv06-mi ... -only.html
се вижда че до преградата е цилиндричен, а надолу е конус.

Защо не си направи Тийн сепаратор?
Мисля, че вече отговорих. Няма да зарежа работата до тук за да почна друг. След като тоя е готов и не ми върши работа тогава мога да мисля да правя друг, по друг начин. Освен това съм ограничен и в размерите - колко можеш да хванеш на един балкон? Ако просто стои без да се захваща за бидона трябва да е по-голям от бидона - още повече увеличава размерите. Аз не произвеждам толкова прах че да ме притеснява малката кофа.
bimbaeco - майстор
Ясно ми е, че няма да зарежеш циклона и да почнеш друг. Не те питах, за да ти кажа, че моят хип-хоп е по-добър от твоя. Понеже точно в твоята тема стана въпрос що е то Thien baffle, ми беше интересно дали не си избрал стандартната конфигурация с конус по някакви конкретни съображения.
Аз НЕ избрах конус по следните причини:
1. Трудно е да се направи гладък конус от подръчни материали и затова си ограничен от това какъв предмет с конусовидна форма ще намериш. Това на свой ред поражда низ от други проблеми като например, че не можеш сам да си определиш капацитета и че трябва да търсиш начини да вкарваш и лепиш останалите детайли към него (затова се роди и темата "лепило за пластмаса").
2. Аз исках да мога да поместя циклона под тезгяха или под крилото на циркуляра - с конус това нямаше как да стане;
3. С камера тип "Тийн" конфигурацията е модулна. Преди да започна да го правя отидох в един магазин за бидони и избрах такъв със стандартен размер на гърлото, за да мога в бъдещ момент, в зависимост от нуждите, да си купя по-голям или по-малък бидон и да мога да го използвам без да преправям камерата.
С това не искам да кажа, че всички трябва да постъпят като мен, напротив, исках да разбера защо си се спрял на тоя дизайн. Ти каза, че според теб конусът е по-ефективен. Не съм сигурен, че съм съгласен с това твърдение, но приемам, че си ми отговорил.
Chefo77 - майстор
Защо ли си мисля, че конусовидната форма се прави с цел да се намали инерцията на частиците, оттам енергията им и съответно да паднат долу?
npelov - специалист
@Chefo77 това че се ускоряват частиците го чух от един клип. По-скоро въпроса е накъде ускоряват. След като гледах клипа се замислих и разбрах защо и накъде ускоряват. Вземи едно топче и го засили във фуния. Гравитацията го дърпа надолу а инерцията напред, центробежната сила го държи на повърхността на фунията. Ще видиш че ъгловата му скорост се увеличава колкото повече пада надолу.

@bimbaeco ... продължавам от по-горе. Защо е необходимо да се увеличи скоростта? Ами защото частиците се трият в повърхността на цилиндъра и намаляват скоростта си и евентуално центробежната сила вече не е достатъчна да ги държи на повърхността и отиват (отскачат) към центъра, където ги грабва въздушната струя -> и в прахосмукачката.

Това са мои разсъждения и не знам до каква степен са верни. Видях кофа с такава форма взех я и почнах. не съм търсил много. Не съм и целял да е конус, но след като видях подобна кофа защо да не се възползвам.

относно 1. Тук си прав. Добре е камерата да е гладка за да не "отскачат" частиците към центъра. Всъщност това май е по-важно от формата. Пак казвам - аз хванах първото което ми падна. Не съм избирал между много варианти. Но ако имах две еднакви кофи - цилиндър и конусовидна бих избрал втората.
относно 2. Конусите имат всякакви размери. Например кофата която съм намерил е висока колкото кой да е друг циклон с цилиндър. Не е задължително да е висок.
относно 3. Модулната конфигурация не идва от типа на камерата. Вземи моята и вместо долния капак сложи шперплат - можеш да си я слагаш на бидон или на каквото искаш. Това дали отгоре има конус или не, не ограничава останалата част.

..

И понеже съм нетърпелив го пуснах да го пробвам преди да е готов - без да има кръга в дъното на камерата и с много дупки тук-там. Работи, въпреки че едвам едвам смуче. Не съм проверявал каква част от прахта е отделил. Важното е да е по-голямата част. Дори пластмасовите стърготини ги отделя (рязах PVC и пластмаса от старата прахосмукачка). Само трябва сериозно да се заема с дупките и пролуките. Ако има мишка вътре до 5 минути ще избяга.

А, да. Захванах с винтове това дето се вкарва маркуча ... че не знам как му се вика :). После ще мина със силикон да уплътня - лепи-не лепи като го стегна с винтовете ще уплътнява. Само дето едната страна е само пластмаса. Там може би ще го лепна с топъл силикон. Изглежда държи, когато не е под напрежение. Пак ще направя дупки в кофата и ще ги запълня с топъл силикон да стане като с нитове.

Тема "лепило за пластмаса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: