• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 30
От мобилни телефони до цифрови камери
jojovr - специалист
Би ли споделил от къде взе кутията за зарядното и колко струва?
Ето от тук: http://kvazer.com/65-hobbykit#/page-8
... и тук я има: http://www.hobbykit.eu/hobbyb/box.html
jojovr - специалист
До petkomz
Колега, тества ли вече схемата с двата тиристора?
Как работи? Сподели мнения, моля, че ми е интересно... :popcorn:
petkomz - специалист
За съжаление още не съм! Пробил съм отворите за уредите и ключетата и съм боядисал кутията. Чакам един трансформатор да пристигне и сглобявам - сигурно до 10 дена ще е готово (то е работа за един ден, но все не остава време). Обещавам да споделя, както и да кача снимки с резултата!
jojovr - специалист
O.K. Чакам с интерес. :rolleyes:
Между другото сглобих още едно по схемата с двете релета.
"Реализацията" е направена предимно с подръчни материали, както за изпълнение на схемата (разни стари остатъци от мазето: - експериментална платка, транзистори, съпротивления, кондензатори, диоди, потенциометър, радиатор от някакъв компютърен процесор), така и за кутията - завинтени една за друга две кутии от изгърмяли комютърни захранвания (едната с вентилатор).

Прикачен файл

Front.jpg
Front.jpg (110.98 KиБ) Видяна 2803 пъти

Прикачен файл

Back.jpg

Прикачен файл

Top.jpg
ge6aaaa3 - специалист
В нито една от горните схеми не видях защита от прегряване на трафа... Нещо, което е меко казано желателно да го има, ако зарядното ще се оставя без надзор за дълъг период от време.
Вчера драснах на бързо една схема, която вероятно е пълна с пропуски, но и те ще се изчистят.
Не съм сложил ограничение по ток, защото в моят случай/старо българско зарядно/ трансформаторът играе тази роля и отдава най-много 3-4А, но спокойно може да се сложи такова. Единият компаратор се настройва на 14,2V и при достигане на това напрежение, започва режим на дозареждане с минимален ток до достигане на напрежение от 14.4V, при което зарядът приключва. Ако има някой заинтересован, може да я обсъдим и пооправим.

Прикачен файл

схеми.rar
(106.66 KиБ) Свален 244 пъти
jojovr - специалист
Според мен, ако трансформаторът е оразмерен правилно за работния ток на зарядното, а също му е осигурена обикновена нормална естествена вентилация, не би трябвало да има проблем с прегряване.
ge6aaaa3 - специалист
То и напрежението в контакта трябва да е 220V, ама си подскача както и когато иска, особено по селата... :-D
hidrazin - майстор
ge6aaaa3 написа:
То и напрежението в контакта трябва да е 220V,...
[-X 230V
:partyman:
ge6aaaa3 - специалист
Да, моя грешка, извинявам се... Схвана идеята...
:partyman:
jojovr - специалист
Колеги, загряването е функция от тока, а не от напрежението, пичове! :yawinkle:
Схемата има настройка на тока на заряд с потенциометъра Pt1, така, че не се "коркайте"... :finga:
Ако трафа е оразмерен така, че да осигурява ток по-голям от 1/10 от капацитета на акумулатора (т.е. трафа е с достатъчно голяма мощност) и не го превишавате Вие тоя ток с Pt1, няма да има никакви проблеми с прегряване на трафа, "Вервайте ми"! :rock: :rock: :rock:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 30

Тема "Схема на зарядно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: