• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Антоанета - напреднал
Здравейте,

Пак имам въпрос, този пък свързан с ламперия. Целта е да се скрият многото кабели, пускани от доставчици на интернет, телевизия и т.н. Само мляко по кабел няма! Кабелите висят по стените в коридора, много е грозно. Лошото е, че може да има и нови кабели, т.е. трябва освен да се крият старите и да могат да се пускат нови. Та, сетих се за ламперия. Ако е PVC дори ще е лесно и за чистене. Обаче нямам опит!

Дайте ми съвет да или не и от къде, освен от Бр... /не знам дали може да се пишат имена на фирми/.

Благодаря!

Хубав нов месец!
lyubohar - майстор
Ламперия на стълбище?
Освен,че ще е много скъпо,ще е идеален развъдник на гадини.
Продават специални пластмасови улеи за кабели.Различни размери.
Антоанета - напреднал
Да, в този случай кабелите вече са сложени. Минават и отиват към четири врати та площадка и то и от ляво и от дясно! Няма как да се "канализират"! Или поне аз не виждам друг изход...
Антоанета - напреднал
И още, чета по форуми, че ламперията може и да се разглобява. Това ми хареса, защото ще има възможност да се пипа по кабелите. Също си мисля, че ламинат може да свърши същата работа. Но дали ще може да се махат и слагат отделни панели без да се развали?
fox_vt - майстор
PVC ламперия може да се сложи,така съм облицовал терасата на майка ми стени и таван.За да не ти заема много място от коридора се прави конструкция от летви 5 см широки и 5мм дебели които се захващат към стената с дюбели.Нужно е да има летва в най долната и най горната точка на ламперията и вече по средата зависи през какво разстояние искаш.На най горната и най долната летва се монтира с видии един U образен пвц улей в който се редят листовете.Реденето е детска игра просто,зора е докато се нареди конструкцията.Има по скъпи и по евтини ламперии като евтината е с по тънка стена на листа и лесно се поврежда.
Антоанета - напреднал
Ако това е техниката на поставяне ще е сложно да се постави ламперия в този случай. На площадка има по четири врати, по стените има табла и всичко това ще трябва да се обгради с летви и по тях да се слага ламперията. Ще стане ли? Ако избера този вариант поставянето ще е сложно и скъпо??? Идеята ми е да се постави подвижна стена от първата врата на стълбището, по цялата стена с таблата и да спре след четвъртата врата. После ще продължи само стена. Какъв ще е прехода между ламперията и стената?

Дали има и друг вариант освен PVC кутии и ламперия?

Прикачен файл

IMG_3169.JPG
IMG_3169.JPG (82.2 KиБ) Видяна 5330 пъти

Прикачен файл

IMG_3168.JPG
IMG_3168.JPG (89.08 KиБ) Видяна 5330 пъти

Прикачен файл

IMG_3170.JPG
IMG_3170.JPG (84.48 KиБ) Видяна 5330 пъти
Делян - специалист
Слагай кабелни канали и се раждаш... На това "виетнамско общежитие" кусур му е ламперията. Досещам се и колко "желаещи" ще има да дават пари за това...
piron45 - майстор
Кофти гледка. Трябвало е веднага да хванете майсторите на кабели за гушата да си подредят бакиите в ПВЦ канали или пък най малкото в гофриран маркуч /изолация/ за кабели. Сега който и начин да приложите все ще е по скъпо.
И сега с малко зор някой разбирач ще успее да сложи кабелите в ПВЦ канали, поне ще са по прибрани. Няма да е кой знае колко красиво, но за малко пари толкова. Лошото е че същите майстори дето са сътворили мизерията ровят от време на време в кутиите и не може да ги затворите с нищо. За хубава гледка и качествено изпълнение или ПВЦ /дървена/ ламперия, или пък Гипс Картон. Ако майстора по монтажа е на място, ще знае какво да направи.Успех.
Антоанета - напреднал
Благодаря за съветите! Но задачата е от "виетнамско общежитие" да се превърне в добро място за живеене. Затова търся варианти. Такъв проблем имам за първи път и затова искам мнение от разбиращи хора.

Кабелни канали/кутии - ок, това е първия ми вариант.
Ламперия - втория, имах въпроси по начина на поставяне:

- как се осъществява преход между ламперия и стена;
- за съществуващата ситуация това ще коства ли много разход на материал и труд? Имам предвид, че ще трябва да се ограждат 4 бр. врати, кутии с летви, по които се полага ламперията, ще трябва да се извеждат осветителни тела, звънци и др. подобни. В този ред на мисли осъществимо ли е?
- ламперията лесно разглобяема ли е, достатъчно здрава ли е?
fox_vt - майстор
Ламперията заедно със летвите ще наддаде към 10мм над стената,но гледам има врати на които касата се подава едва 5-6мм от стената.Крайния П профил който ще е към касата на вратата трябва да се хване със видии за нея или на летвичка до нея.Прехода от ламперия към стена става със подходящ ъгъл примерно от тези за плочки.Обаче като гледам състоянието на стълбището ви :? е цяло чудо :roll: .Май най удачно ще е само с кабелен канал или директно замазване във мазилката но няма да могат да се добавят нови кабели.

пп ако се направи ламперия за прекарването на един кабел впоследствие ще трябва да се разглоби почти цялата,което може да се избегне със отрязване на листовете на 30-40-50 см от тавана и съединяването им със специалния съединителен профил за ламперии.
  • 1
  • 2

Тема "Ламперия за коридор на блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: