• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kopaiko - специалист
Здравейте.Каква помпа да си взема за кладенец който е 8м дълбок но водата е максимум 80см. така че да мога да изпомпвам максимално количество вода.Сега използвам потапяща вибрационна легнала на дъното но мъти водата. По магазините има центробежни потапящи но напора им е до 5м. Има и професионални но там цената е доста сериозна.
SEV - специалист
Моя кладенец е 10 метра,водата е 6 метра(воден стълб),помпата е потопена на 50 сантиметра от дъното и пренася водата по 50 метра маркучи.Помпата е Педроло и е 1 цол и маркучите са един цол.Цената на помпата е около 300лв.Помпата се води самозасмукваща ,ако не се лъжа,ползвам я вече 3 години без никакви проблеми.
hidrazin - майстор
Като ти е само 8 метра кладенеца ще си вземеш центробежна и я слагаш горе. Долу пускаш само един смукател и опитно определяш на каква дълбочина не ти мъти водата. При тези 80 сантиметра - задължително защита от работа на сухо. Освен ако кладенеца е с голям дебит ама силно ме съмнява.
:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
Послушай двамата преди мен, вземи си самозасмукваща цвнтробежна помпа, а не дренажна потопяема помпа от железарски магазин. Цените са от 100 до 300лв
kopaiko - специалист
Всички помпи от среден клас (от100до300лв самозасмукващш) засмукват максимум от 8-9метра,което ще рече че при мен ще работи на предела.Затова мисля да я пусна в кладенеца на 4 м над водата.Според вас как ще е по добре да е с маркуч или полипропиленови тръби вътре в кладенеца.
bigdragon - майстор
kopaiko написа:
..........Според вас как ще е по добре да е с маркуч или полипропиленови тръби вътре в кладенеца.
-Маркуча е отживелица;
-ППР-а е най стабилен и траен, но скъп и изисква инструмент при монтаж;
Препоръчвам полиетиленова тръба.

Изображение
Излиза по-евтина и от маркуча, монтира се лесно и без специализирани инструменти:
-Ф32 - 1.8 лв./м
-Два фитинга - общо 5...10 лв.
И те така....
dragozow - майстор
Ето вариант за потопяема от мен. Потопена на 8 метра ще дава около 4,2 м3/час. Предимства са тихата работа, 10 метра кабел и автоматичното спиране при липса на вода (поплавък). Ако я вдигнеш на 20 - 30 см над дъното няма да засмуче боклуци. Продаваме ги от година и за сега нямаме нито една дефектирала, няма части които да корозират. Помпата е с качествена сглобка и тежи към 8 кг, произведена е в Китай, макар че на всякъде пише Полша. Черните тръби са най-евтини, но може да си купиш смукателен маркуч, според качеството и магазина струва 2 - 4 лв/м, предимството е че е по-гъвкав от тръбите без да се прегъва и можеш лесно да извадиш помпата.

http://www.argo-market.com/Products/Details/2222
krasi92 - майстор
Не е добра идеята за самозасмукващата помпа внедрена вътре на 4 метра в кладенеца. На 8 метра също ще работи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако помпата е Педроло или Пентакс (конкурентни фирми на двама братя италианци) няма никакъв проблем помпата да е пусната в кладенеца, така тя ще работи по-добре, отколкото със 8м смукател. Такива монтажи имам много и вече 15 години няма проблем с тях, вносителят също няма нищо против. Ако помпата е някоя измислена марка може да има проблеми (и такива случаи съм имал), продавачи на такива ментета също забраняват категорично пускане в кладенеца. А сега де - правете си изводите :wink:
kr1100 - майстор
@ LazarGanev добър съвет. Но автора да каже дали късна зима/ранна пролет не му се пълни кладенеца догоре. Има такива райони около Варна .

@bigdragon - как се изправя това чудо ? Борих се с него докато го закопая, но отвесно право в кланеца ?? - скоби ли?
  • 1
  • 2

Тема "Помпа за кладенец." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: