Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mlado-maistor4e - специалист
Здравейте , на къде е най добре да бъдат разположени двата ската, юг-север или изток-запад. Има пристройка към къщата свързана на която скатовете са разположени юг-север. Мнения ? :roll: Ако и на основната къща се разположат така, ще е визуално по добре, но в действителност ?
rositodor - специалист
По принцип ги правят Юг-Север защото прозорците/вратите(външните) гледат на юг...
dadko - майстор
Срещат се и двата варианта. По- естетично стои вариант1 според мен

Прикачен файл

pokriv_pristrojka_NS.JPG
rositodor - специалист
dadko написа:
Срещат се и двата варианта. По- естетично стои вариант1 според мен
Е добре де, когато отидеш в някое село 95% от къщите са Юг-Север.Щом ги правят така значи има защо...
шоп - майстор
Единственото практично значение относно ориентацията на скатовете е ако ще слагаш някога фотоволтаици или соларни системи за ботова гореща вода. Тогава определено южният скат е 100% +
PCL82 - майстор
У нас като и по други балкански страни ориентацията на двата ската е изток-запад, а прозорците и балконите на стаите гледат на юг. Така се хваща повече слънце, защото иначе стрехите пазят сянка отстрани.

В западна Европа по често се среща ориентация север-юг. Това обикновено е продиктувано от дългите къщи, долепени странично една до друга по цялата улица. Стрехите там са малки или даже липсват, а покривите са по-стръмни. На тези покриви по-лесно се монтират соларни панели.

Другата класика в жанра у нас е квадратният четирискатен покрив,койте е идеален за соларни панели.
dadko - майстор
Може би не съм разбрал съвсем въпроса, но питащия според мен иска да съобрази ската на покрива спрямо ската на пристройката към сградата. По картинката , която съм дал- вариант 1 е по- удачен с оглед на това ако реши да надстроява пристройка, в случай, че е по- ниска от основната сграда. Нямаме информация как изглеждат постройките, има ли нещо общо с моите картинки или е съвсем различно, камо ли ще се слагат ли соларни панели...
mlado-maistor4e - специалист
Мерси за мненията, да схемите са правилни. Няма да се поставят фотоволтаици. Всички прозорци гледат на юг. :-D
Чираче - майстор
Според мен разположението на скатовете зависи от преобладаващата посока на вятъра през годината. В такъв случай билото трябва да е перпендикулярно на посоката на вятъра. Но всичко е въпрос на гледна точка.

Тема "Двускатен покрив, въпрос за разположение на скатовете." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: