• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jekasus - майстор
bulhomes2 написа:
Та предполагам ще извадите някое по-елегантно решение...
http://www.21vek-220v.ru/goods2/otvetvi ... im-4101510
Не знам, дали има тук подобни, просто не съм се интересувал :?
hidrazin написа:
Та затуй го пилнах. :-D
:partyman:
Та за къв чеп го турнахте тоя дебел кабел? за по-тънък нямаше ли пари? :-D
MIRO_073 - майстор
hidrazin написа:
Теб май сън не те е хванало? :-D Доколкото си спомням човека искаше да слага клеми вместо спайк между 2,5 и 4 квадрата? :partyman:
На работа ще е хубаво, да ми се полага една дрямка за час-два, особено след 12-13 часа-няма да откажа, ама надали :-D Днес докато гледах каталога за други работи го мярнах. Ама за дрямката не е лоша идея :lol:

А по въпроса за кабелните накрайници на пружини клеми-слагат се при машини с вибрации-влакове примерно. DB е един от най-големите клиенти на WAGO.
thinkpad - майстор
Тани написа:
Разбира се че влизат! Недей да даваш толкова категорични мнения само на база инструментите в своя куфар (ако имаш куфар де)! Логично е, когато не знаеш нещо да попиташ вместо да отговаряш и то толкова категорично! Това е форум за електротехника и грешната ти преценка може да струва живота и/или имуществото на някого!
Тани, сложи 4 квадрата кабел многожичен в клема, предвидена за 4, ама като добавиш и кабелният накрайник. Въобще ви се чудя с каква умнотия се опитвате да вкарвате многожичен кабел в клема. Ами - разперва се. В тия клеми е по-лесно да го вкараш проводника, понеже са свободни и с мостчето се защипва. Обаче при онези, в които набутваш проводник - абсурд. То се получава, ама му нямам голяма вяра. Аз за това и с многожични проводници при изграждане на инсталации не работя. Те са най-добри за шнурове.
hidrazin написа:
Спайк предполага използването на едножичен (твърд) проводник. И линка и снимките ти го потвърждават - WAGO 222 са до 2,5 квадрата едножичен проводник. Или нещо бъркам?
Аз с клеми Wago222 съм връзвал 4 квадрата мостови проводник. Трябва хубаво обаче да си сигурен, че е влязло, а механизмът - заключен. За една времянка го ползвам, където ще се разглобява после. Предимството на тия клеми е само лесното разглобяване според мен.
hidrazin - майстор
jekasus написа:
Казах - хумни германски инджинери. И да. Нямаше по-малко пари. :-D
MIRO_073 написа:
А по въпроса за кабелните накрайници на пружини клеми-слагат се при машини с вибрации-влакове примерно. DB е един от най-големите клиенти на WAGO.
За машини с вибрации и кабелни накрайници съм съгласен. Не съм съгласен обаче там да се използват неизолирани. Неизолирания пак позволява на кабела да се огъва от вибрациите в участъка точно до свалената изолация. При изолираните това не се случва защото част от изолацията влиза в цветната пластмасова изолация. Неизолираните накрайници са подходящи изключително за винтови клеми.
За пружинни клеми предпочитам да е без кабелен накрайник. Тогава снопа се разпределя в гнездото много добре и контактната повърхност е по-голяма. Получва се нещо такова:
Прикачен файл:
Ваго 2.jpg
Ваго 2.jpg (21.04 KиБ) Видяна 1715 пъти
Обаче когато се използват винтови клеми и кабелни накрайници, при стягането кабелния накрайник (кербован или не) се смачква допълнително и приема формата на отвора. Така се увеличава и контактната площ. При пружинните това не може да се случи. Пружината няма достатъчна сила да деформира допълнително накрайника.
MIRO_073 - майстор
hidrazin написа:
jekasus написа:
Казах - хумни германски инджинери. И да. Нямаше по-малко пари. :-D
Не са допускали, че ще го пилиш :-D Смятали са, че ще използваш това :-D :-D :-D

Прикачен файл

Аксесоар за 50мм2.jpg
hidrazin - майстор
MIRO_073 написа:
...Не са допускали, че ще го пилиш :-D Смятали са, че ще използваш това :-D :-D :-D
Де да ме бяха оставили аз да си го правя... Малко по-подробно - Така, със запилен кабел си беше работило почти година. Докато не се наложи да захраня от агрегат за един дена. Агрегата трябваше да включа на мястото на същия този кабел. Изпаднах в лека депресия след като без да развивам болтовете за кабела на АП-то кабела се измъкна от предпазителя. :shock:
Оказа се че са запилили кабела направо с клещите като са ги въртели около жилата. В резултат на което краищата на кабела бяха придобили конична форма като на уйова глава. Всеки опит да се затегне здраво кабела в гнездото на АП-то водеше до изплъзването на съответното жило. :? Явно го бяха затегнали слабо за да не излиза и размърдах кабела той направо си излезе от башона.
Та нямаше време да търся каквито и да са преходни клеми или друго. Та просто си го изпилих да е цилиндрично.
bulhomes2 - майстор
jekasus написа:
bulhomes2 написа:
Та предполагам ще извадите някое по-елегантно решение...
http://www.21vek-220v.ru/goods2/otvetvi ... im-4101510
Не знам, дали има тук подобни, просто не съм се интересувал :?
Благодарско, но не съм виждал такива тук.
bulhomes2 - майстор
Ммда. Верно, че елегантно, но по-скъпо от ключа. Нещата вървят пак към него...
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: