Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
user001 - напреднал
Здравейте,
Правя ремонт на кухнята и искам да пусна кабелите и имам няколко въпроса как е най-добре да ги разпределя и къде колко квадрата да използвам:

1. Отделен кабел за климатик - 2.5 кв (достатъчно ли е, понеже срещам много мнения за 4 кв.) - предполагам ще е някъде - 1 - 1.3 kw
2. Контакти за TV, рутер, временно ползващи се неща - лаптоп, ютия (2.3 kw), прахосмукачка (2 kw) и т.н.
и конвектор (2 kw)
Тук въпросът ми е да пусна ли отделен кабел за конвектора или да остане към другия кръг?
Ако пусна отделен кабел колко квадрата да е 2.5 или 4?
Ако остане към другия кръг колко квадрата да са проводниците - 2.5, 4 или 4 до таблото и 2.5 от разкл. кутии до контактите?
3. Фурна(3.3 kw) + плот (6.3 kw) - 4 или 6 кв. кабел?
4. Хладилник, микровълнова(1.2kw), аспиратор(350W), още 2-3 контакта за миксер(200W), тостер(750W)....
тук 2.5, 4 или 4 до таблото и 2.5 от кутии до контактите?
5. Остават бойлерче под мивката (1,5-2 kw) и пералня
Двете заедно или отделен кабел и за двете или бойлерчето на отделен кабел, а пералнята към кръг 4, съответно какъв кабел?
Приемам и всякакви други идеи за разпределяне.
Dzver - специалист
1 - 2.5кв.
2 -4кв до кутиите и 2.5 спусъци
3 -2 кабела по 4 кв
4 - пак като 2
5 - 2 кабела по 2.5
Leon - специалист
user001 написа:
Здравейте,
.....
1. Отделен кабел за климатик - 2.5 кв (достатъчно ли е, понеже срещам много мнения за 4 кв.) - предполагам ще е някъде - 1 - 1.3 kw
.......
Многото мнения за 4 кв.мм ... акумулираща печка ли си мислят, че ще слагаш?

За консумация от 1 KW на климатик ти е предостатъчно 1,5 кв.мм.

Май наскоро бях писал в този форум, че на село бойлер от 3 KW вече 35 години си работи с кабел 1,5 кв.мм. А това е граничната стойност за тези квадрати по таблици. Досега проблем не е имало.

п.п. Имам чувството, че много от даващите съвети за кв.мм. са рекламни агенти на кабелни заводи и търговци!!! :?
dobcho_vn - специалист
I-ва магистрала 4 мм2 и 2,5 мм2 спусъци-точки 1,3 и 4 АП16А
II-ра магистрала 6мм2 и два спусъка по 4 мм2 , фурна и плот АП20А
III-та магистрала 1,5 мм2 (2,5 мм2) точка 5 АП10А
mironcho - специалист
Ето вариант и от мен:

1. 1.5мм2 АП16А - отделен токов кръг за този климатик. Контакта да е горе, близо до мястото, където се предполага, че ще е климатика.
Ако си избрал климатика предварително провери дали не се захранва направо външното тяло, т.е. кабела може да излезе директно навън покрай тръбите за фреона. Така избягваш контакта.
Ако предвиждаш още климатици на същия токов кръг то - 2.5мм2 АП20А.

2. 2.5мм2 АП20А. Ако ти се занимава пусни магистрала 4.0, но лично аз не го намирам за необходимо. 2.5мм2 има допустим ток във въздух (тежкия случай) 27А, което е над 6kW, освен това едва ли ютията и прахосмукачката някога ще работят заедно.

3. 4мм2 АП32А - директен кабел от таблото до твърда връзка някъде зад печката. Нека не те притеснява АП32А, защото плотовете имат защита и не би трябвало да можеш да включиш повече от 2 котлона заедно, т.е. 6.3kW е инсталираната, а не максималната мощност, която да предположим е 3.5kW.

4. 2.5мм2 АП20А. Можеш да обединиш този токов кръг с TK No2, като кабела и АП остават същите.

5. 2.5мм2 АП20А.
user001 - напреднал
Благодаря за вариантите.
Какво мислите за този конвектор(2000 W) от т. 2, не е ли по-добре да пусна за него отделен кабел (2.5) и съответно 2.5 за останалите контакти от този кръг?
petrov_belota - специалист
Ако си правих инсталацията за мен, не бих правил компромиси, и навсякъде бих си пуснал кабел който да задоволява нуждите ми за най-мощния консуматор. Вярно, икономически неизгодно е, но никога не знаеш в бъдеще какво ще ти се наложи да включиш иии къде, пък дето ще се чудиш кой контакт колко квадрата си му сложил, а и на женския фактор върви обяснявай какво е сечение на проводника и какво е сила на тока .. Все тяхното си знаят ..... Но това си е моето мнение ! :)
PCL82 - майстор
Нещата са много прости. Всеки предварително известен консуматор или такъв който може да се появи в бъдеще с мощност над 2000Вт се слага на отделен кръг. Контактите се защитават с предпазители 16А и се пускат с 2,5мм2, защото това е максималната мощност, която може да понесе отделния контакт-пазим както него така и кабелите.
Колко кръга контакти са ни нужни зависи от горното правило. Останалите уреди с малка мощност или с голяма, но краткотрайно ползване се захранват от кръг контакти с общо предназначение.
За готварската печка също се предвижда отделен кръг.

Ако стане претоварване си има предпазител, който казва:NO PASARAN. Това не е нищо ненормално да разтовариш инсталацията и да включиш паднал предпазител.

Ненормално е ако поради некадърност инсталацията е подсилена, че никога да не изключва, защото жената е куха лейка и не знае що е предпазител и не смее да припари до таблото или предпазителят изключва повече от 3-5пъти в година.
user001 - напреднал
Бях решил да го правя по следния начин:
1. Климатик - 2.5 кв
2. Контакти (трапезария) - конвектор (2000 W) + 7 бр. контакти за общо предназначение - 4 кв магистрала с 2.5 кв спусъци
3. Фурна + плот - 4 кв
4. Контакти (кухня) - хладилник, аспиратор, микровълнова + още 2-3 контакта над кухненския плот - 4 кв магистрала с 2.5 кв спусъци
5. Бойлерче + пералня - 4 кв
Като си мислех и за обединение на 2 и 4, но не знам дали няма да дойде много заради конвектора.
PCL82 написа:
Всеки предварително известен консуматор или такъв който може да се появи в бъдеще с мощност над 2000Вт се слага на отделен кръг.
Именно заради това се чудя дали 2 и 5 са добре така.
2 - конвектор 2000 W - правилото само за тези над 2000 W ли е или и за тези които са 2000 W :)
5 - бойлерче (2000 W) + пералня (която също мисля, че е толкова). Тези двете ще се ползват много често и едновременно.
PCL82 написа:
За готварската печка също се предвижда отделен кръг..
Предполагам най-често заедно с плота...?

Тема "Ел. инсталация на кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: