Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
Според мен уред, които ще го ползваш 3-4 месеца в годината, въпреки мощността, не заслужава кръг специално за него.
thinkpad - майстор
Магистрала грешно се употребява в контекста. За справка може да се използват членове 1744 и 1749 от Наредба Номер 3, например. Магистрала като заучено понятие из ума на "техника" от едно време значи "да плеснеме един дебел кабел, който иде от главното табло и обикаля наляв-надясно и да навържем всички консуматори на него". Не е практично в много случаи. Трябват апарати за защита на всяко отклонение.
Има в Наредба Номер 3 като Приложение и таблица със сечения/ток. Трябва да се има предвид, че има и доза субективност в това и стойностите са дадени за определена температура на проводника.
Всички посочени консуматори не знам какво ще правят в една кухня, примерно лаптоп и рутер. Но заедно биха превишили спокойно цялата партида и биха свалили главният предпазител. Има едни изчисления за едновременност на натоварванията. Въобще, трябва да се мисли на ниво кръг.
Малко късно е да правя електро проектантски изпълнения. Ориентировъчно - отделен кръг за печката. Климатика изнесен на отделен кръг. Бойлер и пералня на отделен кръг. Контакти кухненско предназначение, вкл. хладилника, аспиратора и микровълновата - отделен кръг. Контактите за общо предназначение - отделен кръг. Много предпазители станаха, но предпазителите трябва да са по 16А за консуматори от общо предназначение на Шуко контакти.
user001 - напреднал
Благодаря за съветите.
thinkpad написа:
Всички посочени консуматори не знам какво ще правят в една кухня, примерно лаптоп и рутер.
Помещението се състои от кухненска част и да я наречем част с общо предназначение. Доскоро ги делеше стена, вече барплот.
В тази част с общо предназначение ще се прекарва голяма част от времето, затова съм посочил лаптопа. Рутерът е там защото помещението се явява "средно" и най-добре от там се разпръсква сигналът за другите помещения.
Обединени двете помещения се явяват най-голямото помещение в жилището съответно затова и консуматорите не са малко.
Именно поради тази причина в началото съм предложил отделни кръгове за контактите в кухненската част (хладилник, микровълнова, аспиратор.....) и тази която се явява като всекидневна (TV, рутер, лаптоп...).
thinkpad написа:
Но заедно биха превишили спокойно цялата партида и биха свалили главният предпазител. Има едни изчисления за едновременност на натоварванията.
Тук имаш предвид, ако са на един кръг - TV, лаптоп, рутер, хладилник, микровълнова, аспиратор и т.н?
thinkpad написа:
Ориентировъчно - отделен кръг за печката. Климатика изнесен на отделен кръг. Бойлер и пералня на отделен кръг. Контакти кухненско предназначение, вкл. хладилника, аспиратора и микровълновата - отделен кръг. Контактите за общо предназначение - отделен кръг.
Така възнамерявам да го правя, само където още един отделен кръг за конвектора, ти какво си имал предвид да е при контактите с общо предназначение ли?

Вариантът към момента ми е:
1. Климатик - 2.5 кв
2. Контакти с общо предназначение (TV, рутер, лаптоп, .....) - 2.5 кв
3. Фурна + плот - 4 кв (като не съм изключил напълно варианта за отделни кабели на двете, но не знам дали е нужно)
4. Контакти с кухненско предназначение (хладилник, микровълнова, аспиратор, ....) - 2.5 кв
5. Пералня + бойлер - 4 кв (тук не знам дали има минус, че кабелът за бойлера няма да е директек, а ще има РК заради пералнята. Мисля и за такъв ключ за бойлер над плота от където да може да се спира и пуска, но не знам дали не е по-добре без него).
6. Конвектор - 2.5 кв
Gnus - специалист
Нямаше ли едно емпирично правило - квадрат на киловат?
С малко занижение предвид, че рядко ще имаш едновременност на всички потребявани мощности.
Малиии... Какъв е този плот 6.3 кв?
Колко квадрата идват до бушоните? Безмислено е да имаш по-големи сечения.
fox_vt - майстор
Нали..както ги накачихте тия амперажи мани мани.А колко е входното сечение и колко е главния предпазител, че то едни сто ампера се събраха пък никой не попита най важното.
thinkpad - майстор
user001 написа:
Благодаря за съветите....
User, ако пуснеш едновременнно печка 10kW, пералня(1kW), бойлер(2kW), микровълнова(1.2kW) и аспиратор превишават консумацията на 15kW партида, която се пуска за битови абонати. Така че е нереално да мислиш, че при каквито и да е било кабели всичко би могло да работи едновременно. Това имам предвид с превишаване на консумацията.
Климатик, бойлер+пералня, контакти общо предназначение, контакти кухненско предназначение - отделни кръгове с 16А предпазител. Отделен кръг за печка изпълнен с 6mm2 кабел. Мощността не ми харесва. Тоя конвектор е малко ни в клин, ни в ръкав. Може да е на отделен кръг, пак на 16А.
Стиви - специалист
user001 , отново те призовавам да се придържаш към съветите на PCL82 и да не се вързваш по акъла на дилетанти в електротехниката! Особено на такива, които ти говорят в наукоподобен стил и ти цитират наредби! Ако вникнеш в съветите, които ти дадохме с PCL82, вече имаш отговори на всички въпроси!
Стиви написа:
1. Недей мисли на ниво контакт, а на ниво токов кръг. На кръг за контакти никога не се слага придпазител за повече от 16А. Мощните консуматори с продължително действие, трябва да са на отделен кръг.
Тук се крие разковничето! Който те посъветва да си включиш печката, пералнята или бойлера заедно с друг мощен консуматор, просто му тегли една майна на ум и бягай далече! И пералнята и бойлера са от описаните в цитата консуматори - мощни и с продължително действие. Ако една жена се задържи по-дълго в кухнята, то 10 литровия бойлер няма да изключи с часове! Самия факт, че някой, който дава съвети по електротехника се чуди как една готварска печка може да има мощност близка до 10kW , при положение че почти всяка една съвременна печка е с такава мощност, трябва да те навежда на мисълта, че и понятие си нямат от мощности на електрическите уреди и в частност и мощността на пералнята. Ето линк към резервни нагреватели, за да си направиш сметка, ако само нагревателя на пералнята е с мощност 2 - 3 kW колко ще е сумарната им мощност заедно с пусковия ток на двигателя, който се опитва да завърти барабана, пълен с мокри дрехи? Понеже явно и ти не искаш да мислиш, а чакаш готови отговори, ето и моите предложения . На отделни контакти с предпазители 16А и кабел 2,5mm² , който отива от таблото директно в контактите, без да бъде прекъсван никъде по разклонителните кутии:
-пералня
-бойлерче (ако е под 2000W може да му сложиш предпазител 10А)
-отоплителна печка (конвектор)
-климатик (по възможност без контакт, Кабела свързан директно на клемореда на вътрешното или външното тяло в зависимост от модела.)

Всички останали контакти на един или два отделни кръга, с кабел 2,5mm² и предпазител(и) 16А НЕ ПОВЕЧЕ!

Печката с кабел 4mm² и предпазител 25А.

За да спестиш кабели и къртене, ако апартаментното табло ти е далеч от кухнята, тти препоръчвам да си отделиш след главния предпазител един кабел със същото сечение(предполагам 6mm²) , което идва до главния предпазител и да си свържеш на него допълнително табло някъде в или около кухнята. Ако направиш това, свържи аспиратора към кръга на осветлението на не повече от 6А предпазител! Ако имаш някакви други въпроси относно изпълнението - питай!

ПП

Два пъти пращам този пост и все го няма. Дано сега се задържи.
Последна промяна от Стиви на пет сеп 12, 2014 12:13 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
И моя пост изчезна! :? В общи линии бях написал същите неща с малко разлики , но и така става! Бих разделил и микровълновата и кафемашината на отделен кръг от другите контакти. За толкова голямо помещение един, а дори и два кръга за контакти са недостатъчни!

ПП Стиви, имаш ЛС !
jekasus - майстор
И двамата сте прави - кухнята става най голям потребител на електроенергия, и май вече си иска отделно табло, за да няма преразход на кабели...
fox_vt - майстор
Така като ви чета и ме кара да правя това :lol: Сегашните перални с един два или три + имат нагревател под 2000 вата за пусковия ток няма да коментирам :-D това не е фуражомелката на село.Директни линии добре за печка и бойлер но за всичко останало айде стига.Какво имате против РК по пътя на тока много по вероятно е да нагори и да прегори контактно щепселната връзка отколкото РК ако е направена както трябва разбира се.Че и табло до кухнята :shock: това трябва да е 500кв/м къща.И в крайна сметка автора така и не каза колко ампера му е главния бушон и каква квадратура е захранващия проводник към главното му табло.

Тема "Ел. инсталация на кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: