Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
Четейки тук оставам със впечатлението, че някой така обичат да се презапасяват и да влизат в разни филми, че още малко ще препоръчат на автора да си открие отделна партида за кухнята :lol:
Конкретен въпрос-за какво раздробявате, а оттам и оскъпявате като цяло изпълнението,токовите кръгове? Един да обира всичко,един за по-мощни консуматори и един за бойлера.Толкоз.За какво да ги ситним?
Това за пералнята, пък си направо за бисерите!
thinkpad - майстор
Стиви написа:
user001 , отново те призовавам да се придържаш към съветите на PCL82 и да не се вързваш по акъла на дилетанти в електротехниката! Особено на такива, които ти говорят в наукоподобен стил и ти цитират наредби! Ако вникнеш в съветите, които ти дадохме с PCL82, вече имаш отговори на всички въпроси!
Понеже съм дилетант, не обичам да храня 10kW консуматори през 4mm2 кабел. Не ги обичам въобще в една монофазна инсталация и им се чудя какво правят там.
Мощностите на консуматорите много може да варират. При известни такива, може да се уплътни ресурса на електрическата инсталация и да се оптимизира същата. Ако искаш смятай и "5kW" пералня. В един оптимистичен случай пералня и бойлер може да се поберат на един кръг. Пералнята ми няма 2 киловата. Има бойлери по 1500W. При не оптимистични варианти с много консуматори над 1/2 от 16А кръг, при невъзможност да се уплътни ресурса се налага обособяване по кръгове. Цялата тема придоби изгледа на вица "Колко човека влизат в едно Трабантче(12)"
Разбира се, това като от дилетант. Друго е да се тупаш в гърдите и да се налагаш. Ама като умря циганката, която те хвали, хвалиш се сам.
dobcho_vn написа:
Конкретен въпрос-за какво раздробявате, а оттам и оскъпявате като цяло изпълнението,токовите кръгове? Един да обира всичко,един за по-мощни консуматори и един за бойлера.Толкоз.За какво да ги ситним?
Добчо, и аз съм на подобно мнение. Много се раздробява, в някои моменти до абсурд от някои други хора. Лично аз консуматор, който ми заема повече от 1/2 от капацитета на шукото предпочитам да го прехвърля на отделен кръг. Не щото не мога да пусна и още нещо дребно, ами защото капацитета на кръга ми вече е зает. Не мога да пусна духалка 2500W и прахосмукачка 1500W на контакт двойка.
п.п Най-големите експерти в темата се оказаха - трол с неизвестно образование и човек, който никога не е завършвал електро.специалност. С цялото ми уважение, Тани, ама можем и всяка крушка от осветлението на отделен кръг да сложим.
Тани - модератор
dobcho_vn написа:
I-ва магистрала 4 мм2 и 2,5 мм2 спусъци-точки 1,3 и 4 АП16А
II-ра магистрала 6мм2 и два спусъка по 4 мм2 , фурна и плот АП20А
III-та магистрала 1,5 мм2 (2,5 мм2) точка 5 АП10А
Добче би ли се обосновал , каква е нуждата от оскъпяване на инсталацията с 4 мм² кабел за първото ти предложение?

За второто какъв е смисъла от 6 квадрата кабел при предпазител 20А? Кому са нужни тези два спъсука и излишни връзки в излишна разклонителна кутия?

А относно пералните - да това с електродвигателя е малко пресилено, но не е напълно лишено от логика! А относно мощността на нагревателя сте в грешка, ако си мислите, че колкото е по-икономична пералнята (или въобще уреда) то е толкова по-маломощен! По принцип по-икономичните уреди са по-мощни!

ПП Тинки, ще ти припомня, че света не се върти около тебе и няма значение какви са твоите печка и пералня, а тези на питащия! Също така ми се иска да ти припомня, че това е техническа тема и няма място за излишни емоции. Ще ви помоля със Стиви да избягвате квалификациите към другите и да се придържате към електротехниката! В едно съвременно жилище с мощни консуматори се пускат ТОЧНО ТОЛКОВА КРЪГОВЕ КОЛКОТО СА НЕОБХОДИМИ! Отмина времето на магистралите с винтов предпазител ХХ Ампера(колкото жички са достатъчни за да не гори) и кабели 4 или 6 квадрата със спусъци 4 квадрата до контактите в които да си включваш един или няколко разклонителя!
user001 - напреднал
Стиви написа:
1. Недей мисли на ниво контакт, а на ниво токов кръг. На кръг за контакти никога не се слага придпазител за повече от 16А. Мощните консуматори с продължително действие, трябва да са на отделен кръг.
Стиви, именно това се опитвах да следвам. Даже вече се чудя какво ще правя 50 м кабел 4 кв., който бях купил :)
Не съм съгласен, че не искам да мисля. Дори последният вариант, който написах се доближава до твоя с изключение на този кръг с бойлера и пералнята. Съответно предположих, че може да съм допуснал някъде грешка и затова продължих да питам.
fox_vt написа:
...И в крайна сметка автора така и не каза колко ампера му е главния бушон и каква квадратура е захранващия проводник към главното му табло.
Ще се слага ново табло и ще се пуска нов кабел към главното табло. Иначе сегашния кабел не знам колко е.

Старата инсталация (целият апартамент) всичко е на два кръга (един осветление, един контакти) - в това число - бойлер, бойлер на мивката, фурна, котлони, пералня, хладилник, микровълнова, отоплителни уреди през зимата, контакти с общо предназначение в 3 стаи... :)
dobcho_vn - специалист
@Тани
Понеже се очаква този кабел да "носи" голям товар, от всички "спусъци", съответно ни трябва кабел с по-голямо допустимо токово натоварване.Затова.Нещо като каскадирането на предпазителите, е тука каскадираш кабелите.
drastar - специалист
Виждал съм пералня и сушилня да събарят 20 ампера предпазител, и то не в България. Помисли също и за инсталация без разклонителни кутии. Защо ? Виж последните снимки в темата за инсталация без разклонителни кутии.
fox_vt - майстор
dobcho_vn написа:
@Тани
Понеже се очаква този кабел да "носи" голям товар, от всички "спусъци", съответно ни трябва кабел с по-голямо допустимо токово натоварване.Затова.Нещо като каскадирането на предпазителите, е тука каскадираш кабелите.
То хубаво каскадираш но възловата ти точка АП не влиза в това каскадиране като гледам.Първа точка с три спусъка и само 3кВ издържащ АП при магистрала 4мм2.За точка втора още по зле 6мм2 мостов съм захранил проточен 7кв със АП 50А !!!?? За продължителна работа при това,ти къде отиваш с тоя 20А?Вярно признавам си че трябваше да сложа АП 40А но имах 50А.Та вие се застраховате с най малко 50% откъм кабели.
user001 - напреднал
Относно предложението за отделни кръгове за пералнята и бойлерчето искам да попитам някой от вас има ли отделен кръг за пералня? Понеже гледах ел. инсталации на познати, които скоро са я сменяли и никой нямаше. В общи линии имат отделни само за бойлер, фурна и за всеки климатик.
fox_vt - майстор
Аз пералнята осемте контакта на плотовете в които има микровеле,кафемашина,тостер,хладилник,индукционен котлон както и осветлението на плотовете и май и аспиратора са на един кръг.Пералнята е от "глупавите"аристони със 1600ватов нагревател .Мързи ме да видя какъв АП съм сложил.Докато е перяла (1600W) съм готвил на котлона (2000W макс)аспиратор (200W) осветление светодиодно и хладилник.Проблеми никакви.Фурната е на оригиналния 4мм2 който е за фурна.Ах да забравих 23 инчов лсд телевизор и булсата също са на този кръг от на пералнята.Сега да уточня че ползвам оригиналната инсталация така че няма много голям избор но това е положението и мога да си заложа главата че няма да има проблеми с този кръг при тези консуматори.

пп при теб щом ще слагаш нова инсталация предполагам че ще е трипроводна със дт3 и т н.За бойлерчето отделен кръг със дт3.За другите може да сложиш една обща дт3 ама нека специалистите по дт3 да се изкажат :wink:
PCL82 - майстор
В новото строителство обикновено за пералнята е предвиден отделен кръг. При пералнята може да има и сушилня, която също е голям дзвер и обосновава нуждата от отделен кръг. Ако има голямо мокро помещение към този кръг може да се включва ютия или машина за гладене (глади и сгъва).

Иначе пералните имат мощен нагревател около 2000Вт и маломощен мотор-около 600Вт. Нагревателят не работи през цялото време. Производителите на перални често ги правят да могат да се включат в съществуваща инсталация към кръг контакти общи нужди и казват, че предпазител от 10А е достатъчен при самостоятелен кръг. Така, че са възможни и двата варианта, но е добре да се мисли в перспектива.

За печката при монофазно захранване не е хубаво да се пуска кръг с повече от 25А предпазител. Причините са две: опроводяването вътре в печката е предвидено основно за трифазно захранване и защитните проводници са тънки. Освен това такъв мощен консуматор захранен монофазно разбалансира електропреносната мрежа. Поради тази причина в някои страни има изискване монофазните консуматори да са до 4кВт.

Тема "Ел. инсталация на кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: