Всичко за дърводелството
ceco_144 - специалист
Добър ден на всички.
Искам да попитам с какъв лак да си лакирам паркета в хола. Никога до сега не е бил лакиран. Преди две години го купих и след ремонтите, вече идва ред на паркета.
Интересува ме освен какъв вид, марка, общо взето всичко до готов вид.
Само да добавя, че съм го изчистил повърхностния слой. След това го китосах, че на места имаше разместени паркетчета.
Ще кача и някоя снимка :)

Прикачен файл

SAM_0746.JPG
iva6ki - специалист
Така като го гледам поне за мен първо ти трябва смола(фугопълнител)
после жулене а лакове много.Предполагам е буков паркет. Аз съм доволен
от Sadolin SAMBA сатен на фона на останалите цената е средна 25лв/л. Аз с
бака 2,5л 15кв ги минах 3 ръце и ми останаха към 100-150гр :wink:
Chefo77 - майстор
В този вид, в който е паркета, има нужда от циклене. Тъмните петна, които виждаш по него, вероятно са една идея по-ниски, затова не си успял да ги изчистиш - а ако лакираш отгоре им, ще стане много грозно.
Та - циклене с фугиране (не очаквай кой-знае какви резултати за последното, тъй като фугите са позапълнени с мръсотия), след което грунд и лак. Ако лакът, който ще използваш, е полиуретанов, за първа ръка (грунд) можеш да използваш нитроцелулозен, разреден с 10-ина процента коресилин - първо цвета не се променя толкова, колкото полиуретана, второ е доста по-евтин. Втора и трета ръка минаваш с полиуретан.
Но далеч по-добър резултат, според мен, ще постигнеш с лак на водна основа - например системата на Bona: Първа ръка Bona Prime Classic (това е грунда), матиране с шкурка 120-150, втора ръка с Bona Mega (мат-а според мен стои по-добре), матиране с 150-180 и трета ръка с Bona Mega. Лакът на водна основа изкарва красотата на дървесината в най-пълния И вид - като подчертава фладера и дървото изглежда по-живо. Няма какво да се лъжем - цената е по-висока, отколкото тази на 90% от полиуретановите лакове, но визията си заслужава.
ceco_144 - специалист
Ето какво стана с паркета, след хубаво чистене и грундиране. След това един слой безир. И сега нанасяне на махагонен лак.
Утре ако вече е добре изсъхнал, ще се мине 3 ръка крайно покритие. Като мисля да мина с лентовия шлайф с шкурка 120 да обера гланца и тогава да мина 3 ръка.
Така е правилно нали :?

Прикачен файл

SAM_0748.JPG

Прикачен файл

SAM_0749.JPG

Прикачен файл

SAM_0751.JPG
toni_g79 - специалист
Не е правилно,не се матира с лентов шлайф още по-малко с 120 :) .Не знам каква визия и качество си търсил,но за мен резултата е плачевен .Това с безира се обзалагам,че ти го е казал някой от старата школа :-D
nikolson - майстор
Chefo77 написа:
Няма какво да се лъжем - цената е по-висока, отколкото тази на 90% от полиуретановите лакове, но визията си заслужава.
Бона Мега не е ли полиуретанов? И има ли разлика между двата им грунда-класик и интенз и каква?
ceco_144 - специалист
toni_g79 написа:
Не е правилно,не се матира с лентов шлайф още по-малко с 120 :) .Не знам каква визия и качество си търсил,но за мен резултата е плачевен .Това с безира се обзалагам,че ти го е казал някой от старата школа :-D
На мен до някъде ми харесва. Не съм казал че е перфектен, но като се има предвид какъв беше преди, сега е много по-добре. Не знам само защо не искат да се оцветят фугите с кита. Сега те наистина седят много грозно.
А с какво да матирам гланца на лака :?
nikolson - майстор
За кита-няма да се оцвети, има си специални фугопълнители (пасти)-според дървото и лака. Матирането на ръка. С лентов в никакъв случай!
toni_g79 - специалист
Аз бих матирал със 180 или 220 :? ,на ръка си го матирай ...... кита не се оцветява,защото по принцип кит не се оцветява хубаво.Прави се със дървени стърготини и не помня как се наричаше другото.май и от лака се слага за да се оцвети.Нека и баш майстора Чефо да каже как точно се прави със цветен лак,че аз само с байца съм на ясно...
Chefo77 - майстор
toni_g79 написа:
Аз бих матирал със 180 или 220 :? ,на ръка си го матирай ...... кита не се оцветява,защото по принцип кит не се оцветява хубаво.Прави се със дървени стърготини и не помня как се наричаше другото.май и от лака се слага за да се оцвети.Нека и баш майстора Чефо да каже как точно се прави със цветен лак,че аз само с байца съм на ясно...
Хихи
Баш майстора Чефо (няма да го приема като обида) е използвал оцветен лак само за первази. В интерес на истината, не се сещам за оцветени лакове на реномиран производител. Всички използват байц + лак.
Лак не се използва за смесване с "трици", защото в последствие остава тъмен. Има си специални смоли и готови смеси. Може фугите да не искат да се напълнят, защото вече са пълни с мръсотия, а много е вероятно и да са с мръсотия + паркетин.
180 е перфектно за матиране. Само на ръка (или с машина), с лентовия ще изстържеш лака заедно с цвета.
Цецо, Не се сърди, но наистина е станало ужасно. Особено с цветния лак е просто ... Ако не го беше оцветявал, а използвал безцветен лак, щеше да е много по-добре. Но щом на теб ти допада, всичко е ОК!
nikolson написа:
Бона Мега не е ли полиуретанов? И има ли разлика между двата им грунда-класик и интенз и каква?
Водят го полиуретанов на водна основа. Предполагам е защото се втвърдява от контакта с въздуха. Не е на полиуретанова основа, както са миризливите.
Класик се използва, когато ще лакираш чисто дърво - грундира се с Класик и се продължава с поне 2 ръце лак на водна основа. Интенс се използва, когато байцваш с маслен байц, но искаш да продължиш не с масло, а с лак на водна основа. Серията байцовете на Бона (Create) са уникални за работа и резултат и отговорно заявявам, че за паркет няма да погледна вече байц на водна основа!

Тема "Паркет с какво да се лакира" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: