Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Стиви - специалист
Момци, на тези кабели няма ли да им сложите някой предпазител. Или после ще ги слагате по метода проба грешка? Ако започне да пада поставения първоначално предпазител, инсталирате все по-мощен и по-мощен докато спре да пада? Явно съм сбъркал в първоначална преценка, защото си мислех че електротехниката е точна наука, а не се базира на предположения и емоционални решения, като това ми се струва прекалено скъпо или тези кръгове ми се виждат много, не може ли да ги намалим. Радвам се, че Тани ме предупреди предварително да не влагам много емоции в темата. Първоначално не можех да го разбера, но когато Хидразин даде линк към онази тема от 20 страници, в която от толкова години се още няма консенсус, наистина няма смисъл да се паля и да защитавам какво е правилното.
До тук си променям единствено предложението за второ табло, след като се касае за някакви три метра .

Пожелавам късмет на автора на темата, ще му е необходим!
hidrazin - майстор
Стиви написа:
... като това ми се струва прекалено скъпо или тези кръгове ми се виждат много, не може ли да ги намалим...
Мое ги намалим. Писал съм:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 20#p625510
Евентуално и климатика да отиде към точки 3 и 4 ама дали си заслужава цирка? Освен това ще стане баси и кръгът. Я сега сметни какво ще има включено в този кръг ако се обединят 3 и 4:
Конвектор, климатик, лаптоп, рутер, домашен комп с монитор, принтер, ютия, прахусмукачка, телевизор, хладилник, микровълнова, аспиратор, миксер, тостер, зарядни за телефони... Евентуално - ледогенератор, електрическа резачка, кафе машина, електрическа кана, фритюрник, кухненски робот, миксер, пасатор, тостер ... :shock:
Вярно че повечето от тези неща се ползват инцидентно и временно. Обаче има неща които човек иска да са му постоянно включени в някакъв контакт. Примерно при мен такива са микровълнова, ледогенератор, тостер, електрическа кана. Други по принцип са си постоянно включени. Като например - конвектор, климатик, рутер, комп, телевизор...
И сега какво излиза? Само в кухненската част са ти необходими над 6-8 броя контакти. Прибави и тези в общата част (бившия хол).
Сега и е интересно какво ще прави ДТЗ-то при едни 15-20 контакта на един кръг и навключени една камара устройства с импулсни захранвания? Ми ще се чуди дали въобще да включи. :-D
Освен това, ако климатика не е инверторен и зимата реши да пусне компресора както му е "замръзнало маслото" става цветомузика.
И какво ще спести? Ако обедини 3, 4 и климатика - примерно 10 метра кабел 2,5 кв. на цена 15 лева, 10 метра кабел на цена 10 лева и два башона по 5 лева. Всичко 35 лева.
Какво ще кажеш? Дали си заслужава цирка?
Пък за башоните - какво неясно има?
:partyman:
P.S. Аз по принцип съм ПРОТИВ такива проекти-самоделки. Винаги предпочитам да работя по проекта, който много хора си "икономисват".
thinkpad - майстор
user001 написа:
Мостов кабел, под мазилка. Някои кабели на места по тавана (над гипсокартон)
На тавана слагай СВТ в гофрирана тръба. Във фасунгите много по-лесно влиза СВТ, понеже е кръгъл. Иначе мостовият проводник е ОК, ако не смяташ да правиш промени. Вземи си обаче дълбоки конзоли и остави аванс в конзолните кутии, не режи проводниците късо.
Стиви написа:
Момци, на тези кабели няма ли да им сложите някой предпазител.
Предпазител се слага на база на допустимият максимален ток, който може да протече по проводника и консуматора в съответният кръг. Сечението на проводник се избира по проектната мощност(предвиденият ток) така че номиналният ток на предпазителя да не е по-голям от максималният за проводника при допустимо нагряване на тоководещите жила. Няма абсолютна таблица за максимални токове, вкарват се коефициенти за корекция спрямо метода за монтаж. Отделно за пад на напрежение при дълги линии.
user001 - напреднал
Стиви написа:
Ако имаш някакви други въпроси относно изпълнението - питай!
Стиви, искам да те попитам, относно кръг в който пералнята и бойлерчето са заедно.
До колкото разбирам никак не го харесваш този вариант.
PCL82 написа:
В новото строителство обикновено за пералнята е предвиден отделен кръг. При пералнята може да има и сушилня, която също е голям дзвер и обосновава нуждата от отделен кръг. Ако има голямо мокро помещение към този кръг може да се включва ютия или машина за гладене (глади и сгъва).
От написаното от PCL82 разбирам, че идеята на отделен кръг за пералнята е именно там да се включат и други големи консуматори (напр. сушилня) и така вече се "обосновава нуждата от отделен кръг".

В моя случай вместо сушилня има - бойлерче.
Защо никак не харесваш този вариант, ако по принцип това е идеята на отделен кръг за пералня.
При твоето предложение пералнята е на отделен кръг, не остава ли в такъв случай нуждата от отделен кръг необоснована?
Стиви - специалист
Грешно си изтълкувал съветите.
PCL82 написа:
При пералнята може да има и сушилня, която също е голям дзвер и обосновава нуждата от отделен кръг.

.
Самата пералня е с вградена сушилня и заема цялата мощност на кръга.

Концепцията на повечето кръгове е да си далновиден и да мислиш в переспсктива, а не само за днес. Сега може и да нямаш такава пералня, но когато се развали сегашната, а тя ще се развали, вервай ми, тогава може да си купиш. Или пък може да се обзаведеш със съдомиялна. Също така ти препоръчвам, още сега да си вземеш поне 2000 вата бойлер, за да го ползваш пълноценно.

Замисли се кога е правена предишната ти инсталация и колко пъти си пипал нещо по нея? Твърде вероятно е, по времето когато е правена първоначално, да не са съществували голяма част от уредите които притежаваш в момента. Електроинсталация не се прави всеки ден, така че е добре да предвидиш и нови уреди за в бъдеще. Ако прекарваше електроинсталацията с гофрета, то нямаше да е проблем в бъдеще да смениш кабелите и/или да прекараш нови, но при положение че ще ползваш мостов кабел, то добавянето на нов кръг ще ти струва много време и средства в бъдеще, отколкото на този етап.

В една кухня винаги има постоянно включени в собствен контакт уреди. Можеш и още отсега да предвидиш обединяването на кръга на пералнята с микровълновата фурна, а кръга на бойлера да свържеш с контакта на кафе машината. По този начин ще обединиш мощни консуматори с по-дълго действие, с такива по-кратко действие, което дори позволява кратко претоварване без да изключи предпазителя и без опасност за кабела.
hidrazin - майстор
Стиви написа:
Можеш и още отсега да предвидиш обединяването на кръга на пералнята с микровълновата фурна, а кръга на бойлера да свържеш с контакта на кафе машината.
Това е доста .... как да кажа неразумно предложение. Хайде на бас че още догодина ще са забравили кой контакт за какво е. Или какво? Да им сложи табелки? :-D
И това:
Самата пералня е с вградена сушилня и заема цялата мощност на кръга.
На кой кръг бре? Предложих му пералня и бойлерче на отделен кръг с 4 квадрата. Като е с вградена сушилня каква допълнителна мощност заема?
Колко е консумацията на една сушилня. Щото аз не съм виждал комбинирана пералня дето едновременно да нагрява водата с прането и да го суши. :shock:
Мислете като пишете! Като иска да си пуска един резервен кабел до под мивката за бъдещи "проекти".
Стиви - специалист
А какъв предпазител ще сложиш на този кръг?
hidrazin - майстор
Ще ти кажа. Когато ми кажеш какъв ще сложиш на токов кръг с пералня и микровълнова от 1000W + още 1000W грил. А де?
Сега какво? Ако сложа 25А ще вземеш да ме питаш какви ли контакти ще сложа? :lol: Деца!

Тема "Ел. инсталация на кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: