Ел. инструментите. Консумативи.
koveslav - майстор
bigdragon написа:
koveslav написа:
bigdragon написа:
@koveslav
Прекарвай кабела на удължителя през ухото в дръжката на машината.
Така няма да ти се изключва машината при всяко опъване на кабела...
Не се ли вижда на снимката,че тя си е оборудвана с фабричен държач на кабела.Това е една пластмасова тока,през която промъкваш кабела лабиринтно,а същата такава има и на кабела на машината.Двете токи са свързани със халка и последното нещо което може да ти се случи е случайното изключване на кабела..Иначе много благодаря за съвета.
Намирам повод да задам въпрос:
Защо на електрическите триони и други градински
инструменти се слагат къси захранващи кабели? :?
Защото е удобно при прибиране да не навиваш и кабел,първо и второ щепсела се елиминира като препятствие за закачане в дървата.Ако пък искаш на ръка да превъртиш веригата,примерно,за да провериш каквото и да било,трябва да натиснеш пусковия бутон,за да се освободи спирачката.Да,ама машината ако е включена....най-добре е щепсела да ти е под ръка при електрическа машина,от всяка гледна точка.
iivanov - майстор
fore написа:
Иванов ти си се хванал за тия 10 градуса като спътник около планета.

10-те както аз разбрах са важни при по мощните машини, и те са +/-10. Тоест може и да са 0.
Fore ,както искаш си ги разбирай нещата.Щото аз ги работя.За почти две години понатрупах опит и отметнах кубици.Така че, ЧУЙ, КАКВО ТИ ПЕЕ РАДИОТО.
"ПРИ НЕСПАЗВАНЕ НА ТОЗИ ЪГЪЛ СЕ ПОЛУЧАВАТ ВИБРАЦИИ, КОИТО МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО КЪСАНЕ НА ВЕРИГАТА. НЕГАТИВНО ВЛИЯЯТ И НА ЛАГЕРИТЕ НА КОЛЯНОВИЯ ВАЛ."
Приеми го накрая, че лидълката съвсем не е върха на сладоледа и си има ограничения. :partyman:
prascho - майстор
Ей тази макита е неудържима :)!

От малкият ми двумесечен опит мога да споделя моето мнение. Определено е голямо удобство късия кабел при електрическа резачка. Предимства: лесно преносима машина без допълнително висящ кабел, от гледна точка на безопасност също е добре щепсела да е до теб, при изключване само спирам машината и отново я включвам. Дълъг кабел означава постоянно настъпване, което рефлектира върху връзката при стартера и обикновено се стига до разглобяване. Ако е в гаранция последното е свързано с излишни транспортни разходи и разправия за нещо, което изисква малки технически познания по електротехника.

П.П. При веригите на макита изискват ли се тези 10 градуса?
koveslav - майстор
iivanov написа:
fore написа:
Иванов ти си се хванал за тия 10 градуса като спътник около планета.

10-те както аз разбрах са важни при по мощните машини, и те са +/-10. Тоест може и да са 0.
Fore ,както искаш си ги разбирай нещата.Щото аз ги работя.За почти две години понатрупах опит и отметнах кубици.Така че, ЧУЙ, КАКВО ТИ ПЕЕ РАДИОТО.
"ПРИ НЕСПАЗВАНЕ НА ТОЗИ ЪГЪЛ СЕ ПОЛУЧАВАТ ВИБРАЦИИ, КОИТО МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО КЪСАНЕ НА ВЕРИГАТА. НЕГАТИВНО ВЛИЯЯТ И НА ЛАГЕРИТЕ НА КОЛЯНОВИЯ ВАЛ."
Приеми го накрая, че лидълката съвсем не е върха на сладоледа и си има ограничения. :partyman:
Ще трябва да продължиш с пилата тогава,колега.Май си единствения който ги спазва 10-те градуса,още по-малко сервизите за заточване.Колкото до думата некоректност-по нашенски тя звучи като лъжа.По-леко я карай,просто казах каквото знам и аз от доста рязане.Ако не ти харесва или не те устройва,това не означава че лъжа.Успех от мен!
iivanov - майстор
Някъде да съм писал, че лъжеш? Просто показваш само едната страна на медала.
koveslav - майстор
Според мен става въпрос не за ъгъл,а за разлика между ъгли.Когато заточваш на машина,хоризонталния режещ ръб на зъба се заточва със страничната,плоска част на диска,а страничния режещ ръб се оформя от челната му закръглена част.Т.е.-тази разлика при заточване на машина се получава от наклона на самия зъб и не зависи от нищо друго .Ако обаче заточвате с пила,трябва да следвате наклона на зъба,защото в противен случай,ако държите пилата хоризонтално ще пилите самия режещ ръб,ако той има наклон.А регулирането-страничното изместване на държача на професионалната машина,според мен не е за определяне на този ъгъл,а за компенсиране промените при износването на абразивния диск.Когато диаметъра на диска намалее(това при хоби е малко вероятно) центъра на диска вече няма да се намира в същата позиция спрямо зъба,тъй като диска също се движи по радиус-този на движението на люлката.Тогава коренно ще се промени ъгъла на заточване на страничния режещ ръб на зъба.Ако не съм прав,поправете ме,но логиката на нещата е такава според мен.Ето и превод от английски за заточването на зъбите,без да се споменават специфики на марки:
"Ъгълът на подаване може да се променя, в зависимост от приложението. Общо правило: колкото по-голям ъгъл на заточване, по-високата производителност на рязане, когато не се реже замръзнала или много твърда дървесина.
Въпреки това, трябва да избягвате заточване с ъгъл по-голям от 35 ° и по-малко от 25 °,за избягване на прекомерни вибрации (с изключение на веригите, предназначени за рязане по дължината на влакната, в които този ъгъл е 10 °)."
Дано съм бил полезен! Успех на всички!

Прикачен файл

ANGLES.jpg
ANGLES.jpg (31.66 KиБ) Видяна 2046 пъти
koveslav - майстор
Коректно е да споменем,че за различните вериги са нужни и различни дебелини дискове,аналогично и различни пили.Не е коректно с един и същ диск да се точат всички видове вериги,макар че има сервизи,които и това си позволяват.Всички хоби инструменти по принцип са оборудвани с вериги 3/8 нисък профил.Заради това и хоби заточващите машинки се продават с този вид диск.За другите-диск по предписание за съответната верига.
fore - майстор
Иванов, на мене не ми Пее радио в главата за сега ! Виж за теб незнам ?

Още ми е рано за това !

Моите 2 стари вериги бяха безобразно заточени и като ограничители и като режещи звена, а пък тия 10 изобщо не са спазвани от майстора. Той пък изобщо не им отдава значение, а точи по 10 вериги на ден минимум и хората не се оплакват !
Въпреки това не съм имал вибрации никъде, а машината ми е от старите и със сигурност е по чувствителна на такива работи. Реже и не се замисля.
Така че явно на тебе нещо ти пее и имаш вибрации. Провери пак от там ли е проблема или да не е от друго нещо ?

И ти се чудя едно- рязал си иляди кубици , пък в друга тема питаш за ограничителите как и какво да ги пилиш, и ги наричаш "чистачи" ?
iivanov написа:
Ударих тел и ми се наложи да заточвам на око,водейки се по резката на зъба.Доста от стърготините издребняха и се наложи да си взема комбиниран шаблон.Веднага ми"цъфнаха"отклоненията.
Между другото ще има ли негативен ефект,ако изпиля чистачите на soft?
Лидълката в последният си пост не съм я намесвал изобщо !
teon - специалист
...@форе не се чуди толкоз-никой не се е родил научен...не съм му адвокат и не го познавам, но:човек започва някакво начинание-в процеса на работа се учи,трупа опит,развива се,с две думи минава на по-високо ниво...това че някой е питал нещо, трябва ли да му тежи цял живот като воденичен камък на шията?..ми то тъй се става майстор ве :)
koveslav - майстор
teon написа:
...@форе не се чуди толкоз-никой не се е родил научен...не съм му адвокат и не го познавам, но:човек започва някакво начинание-в процеса на работа се учи,трупа опит,развива се,с две думи минава на по-високо ниво...това че някой е питал нещо, трябва ли да му тежи цял живот като воденичен камък на шията?..ми то тъй се става майстор ве :)
+1 ! Мъдрец е казал "В спора се ражда истината!" Аз перифразирам- "Истината се ражда в спора,а не в кавгата".Да ме извинява всеки,който евентуално се засяга и да спори смело,ако някъде греша!Не е умишлено!Успех,колеги!

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: