Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
mir4oto - специалист
имам някакви спомени, че при медна серпентина мощността й при 60 градуса на входа и площ 0,4 кв.м. е около 1000 вата
profy - специалист
alsted... Заглавие: Термопомпа...Публикувано на: Пон Сеп 15, 2014 9:11 pm
alsted написа:
Имаше една magi208.
Имаше сериозно желание да помага, но май я отказаха ...
Тема: Сондаж за термопомпа вода-вода
magi208 написа:
...обърках те с една особенно заядлива личност от този форум...

Публикувано на: Сря Сеп 18, 2013 11:14 am
magi208 написа:
Господин Ахмаков, за последен път се обръщам към вас тук.
Оставам с впечатлението ,че вие избивате някакви комплекси с писане по форумите...
За "желанието да помага" на magi208 съм убеден, във второто - "май я отказаха", не чак дотам, но е напълно възможно...
То няма и пост на magi208 по която и тема да е без злостни нападки от Ahmakov и idunno, прегледайте темите, ако не вярвате.

magi208, не се отказвай! В този форум има реална нужда от твоите съвети. :respekt:
Защото обичайното тук е:
Тема: Изолация на стените
valentyno написа:
Здравейте на всички, нов съм във форума...исках да прочета, кой е по-добрия вариант,
но уви тук нищо не намирам, само таблици и спорове,...
Валентин Андреев
Още:
Andronoff написа:
...Силно ме вълнува въпроса с вътрешните изолации...Моля без обичайните дразги, караници и т.н...
Но и странното... :? :shock:
Ahmakov...Заглавие: Термопомпа...Публикувано на: Пон Сеп 15, 2014 9:39 pm
Ahmakov написа:
Мога да ти сметна какъвто си искаш топлообменник...
bulhomes2...Заглавие: Термопомпа...Публикувано на: Пон Сеп 15, 2014 9:54 pm
bulhomes2 написа:
Не баш, ама после и аз се включих в темата -
viewtopic.php?f=10&t=39546&hilit=%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA&start=20#p444018
Оставям ви да чакате изчисленията на Ahmakov, ние не щеме да чакамe, щото можемe и сам.
Освен това се запознахме със смехотворната тема Отопление от слънцето, слънчеви системи, което не препоръчваме силно на читателите.
Резултатът там от топлотехническия мач Ahmakov, с отбор от няколко съизчислители, вкл.idunno, отбелязвам, vs. Топлинния Акумулатор е поне 0 : 8 в полза на
Акумулатора или Стената, както желаят читателите на този форум.
Или всеки опит за изчисление на топлоизолация - неуспешен опит, то 30 см, то 50 см, то 107 см ли не бяха, вярвайте - свят ми се зави. :oops:
По света такъв мач се прекратява поради явно превъзходство на Топлинния акумулатор доста преди 34. рунд, извинете, страница,
там, в темата, е стихнал стихийно след месец стихийни действия, на въпросната страница, поради отказ на отбора, предводителстван от Ahmakov.
Тука, за топлообменниците,
viewtopic.php?f=10&t=39546&hilit=%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA&start=20#p444018
като гледам резултатът отдавна, поне от март м.г., е 1:0 за Топлообменника срещу Ahmakov, поне по питането на bulhomes2. :cool:
Ха дано по темата да е друг, ама надали. [-o<
magi208 - специалист
След толкова мили думи как да не се върне човек във форума :)

Наистина има малко объркване при изчисляването на топлообменници , но то не е принципно а произтича от това какво делта-те залагате като начални данни.

Вследствие на това е нормално да отворите документацията на два еднакви като мощност чилъра на Аермекс и Даекин примерно и да видите разлика в мощността на топлообменниците от порядъка на 300%.

Просто при едните се залага най-малкия възможен за по-евтино а при другите най-големия за по-ниска делта.

Защо "най-големия възможен" ето това е много интересен въпрос , но рискувам да ви отегча с разяснението.

Направо на въпроса : Ако се спрем на пластинчати едноходови за твоята мощност е GEA WP525M от 14 до 22 пластини според това какви пари ти се дават.

Разбира се при марковите топлообменници разлика почти няма , тоест можеш да избереш всеки от типоразмер 52 на 12 сантиметра .
asterot - помощник
Благодаря на magi208,че се включи в моята тема,само не разбрах колегата profy,какво иска да каже с "Оставям ви да чакате изчисленията на Ahmakov, ние не щеме да чакамe, щото можемe и сам", аз се обръщам към всеки който желае да сподели знанията си и да помогне в случая,не търся отговори на мойте въпроси конкретно от дадено лице а от всеки който знае и иска да помогне.Благодаря на всички отзовали се и се надявам темата ми да не се превърне в още една арена на сблъсаци на итереси,мерене на интелектуално ниво и заядливи нападки.
Моля да обсъдим климатика nipon и неговия компресор,дали става за това което желая и необходимите други компоненти за изграждането на машината.
profy - специалист
asterot написа:
...не разбрах колегата profy,какво иска да каже с "Оставям ви да чакате изчисленията на Ahmakov, ние не щеме да чакамe, щото можемe и сам",
аз се обръщам към всеки който желае да сподели знанията си и да помогне в случая,не търся отговори на мойте въпроси конкретно от дадено лице а от всеки
който знае и иска да помогне..
Обучавал съм и продължавам да обучавам проектанти, част по енергопреобразуващи системи. И проекти по форуми не изготвям.
Не смятам, че тук е безплатно проектантско бюро. Защото ще е налице обидно подценяване ролята на проекта, и работата на проектанта.

При Вас очевидно се касае за цялостен проект, по-точно за реинженеринг на съществуващи климатични съоръжения "въздух-въздух" с цел да се асемблира
термопомпена инсталация "въздух-вода".
А това в някои случаи е по-сложно от свободно проектиране.

Ако девизът на този "форум е "Направи сам", съвсем не намирам, че в него се включва и "Проектирай сам", сиреч някой от този форум да Ви проектира
безплатно, на базата на йезуитска трактовка на принципа за помощта.
Да не би някой от този форум да дойде безплатно да Ви заварява тръбите на топлообменника или на инсталацията, даже и да си имате проект ?
Защото в заваряването има разценки, т.е.струва пари. И в проектирането има разценки, и проектът струва пари.
Въпросът е принципен, и от морално-етично естество.
Ако нямате проект - обърнете се към действащи проектанти за цялостен проект.

Ако някой смята, че на базата на "точкови" отговори за отделни апарати, или на базата на аналогия с някой реализиран проект,
може да направи работоспособна инсталация, безопасна, технико-икономически изгодна,
това си е лично негово решение, за рисковете и за резултатите си носи сам финансова и друга отговорност.
Ahmakov - специалист
profy написа:
...
Ahmakov...Заглавие: Термопомпа...Публикувано на: Пон Сеп 15, 2014 9:39 pm
Ahmakov написа:
Мога да ти сметна какъвто си искаш топлообменник...
bulhomes2...Заглавие: Термопомпа...Публикувано на: Пон Сеп 15, 2014 9:54 pm
bulhomes2 написа:
Не баш, ама после и аз се включих в темата -
Оставям ви да чакате изчисленията на Ahmakov, ние не щеме да чакамe, щото можемe и сам.
...
Тука, за топлообменниците,
като гледам резултатът отдавна, поне от март м.г., е 1:0 за Топлообменника срещу Ahmakov, поне по питането на bulhomes2. :cool:
Ха дано по темата да е друг, ама надали. [-o<
Сега какво, трябва да се чувствам виновен, че знам и мога да смятам топлообменници ли?
Ами резултата няма да го определяш ти бе дядо Данчо. А ако има от къде да го копи пейснеш може и ти да дадеш някакъв резултат...

Sun Sep 09, 2012 1:15 pm нещата са били изяснени. Моите архиви са си наред и там има резултат.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (61.9 KиБ) Видяна 4604 пъти
Ahmakov - специалист
profy написа:
...Обучавал съм и продължавам да обучавам проектанти, част по енергопреобразуващи системи. И проекти по форуми не изготвям.
Не смятам, че тук е безплатно проектантско бюро. Защото ще е налице обидно подценяване ролята на проекта, и работата на проектанта.

При Вас очевидно се касае за цялостен проект, по-точно за реинженеринг на съществуващи климатични съоръжения "въздух-въздух" с цел да се асемблира
термопомпена инсталация "въздух-вода".
А това в някои случаи е по-сложно от свободно проектиране.

Ако девизът на този "форум е "Направи сам", съвсем не намирам, че в него се включва и "Проектирай сам", сиреч някой от този форум да Ви проектира
безплатно, на базата на йезуитска трактовка на принципа за помощта.
Да не би някой от този форум да дойде безплатно да Ви заварява тръбите на топлообменника или на инсталацията, даже и да си имате проект ?
Защото в заваряването има разценки, т.е.струва пари. И в проектирането има разценки, и проектът струва пари.
Въпросът е принципен, и от морално-етично естество.
Ако нямате проект - обърнете се към действащи проектанти за цялостен проект.

Ако някой смята, че на базата на "точкови" отговори за отделни апарати, или на базата на аналогия с някой реализиран проект,
може да направи работоспособна инсталация, безопасна, технико-икономически изгодна,
това си е лично негово решение, за рисковете и за резултатите си носи сам финансова и друга отговорност.
И на какво ги обучаваш тези проектанти. И по коя система. По тази дето изучава до 31 .12 2013 г. в Индия ли?
Това дали ще направи проект на някого, дали ще му изчисли нещо си, дали ще му заварява тръби без пари си е личен избор на всеки. Теб никой не те кара насила.
Ahmakov - специалист
asterot написа:
Днес сметнах общата квадратура на етажа 61.47 кв.метра,кубатурата е 150.66 куб.метра.По мой сметки излиза,че ми е необходима термопомпа с мощност 9-10KW и мисля че климатика нипон с компресор тошиба,който по каталога от линка е 26000btu,ще ми свърши работа.
Сега следва какъв топлообменик,ще ми бъде необходим,очаквам Вашите компетентни мнения относно топлообменника.
asterot написа:
Разполагам с два климатика единият е CHIGO ама незнам модела защото я няма лепенката,компресора който е монтиран на него е Mitsubishi electric RH220VHLC 220-240V 50Hz R-22.
Другият климатик е NIPPON,на табелата пише:
Split Type Heat pump Wall
Mounted Room Air Conditioner
product type ASW-H24B4/HSA
autdoor unit type AS-H24B4/HSA
rated cooling input 2.70KW
rated heating input 2.78KW
max input current 19.3
max input power 3.83KW
Компресора му е TOSHIBA-PH440X3CS-4MU1
На този линк са характеристиките на компресора http://www.favorcool.com/more.asp?id=99.
Според Вас кой от двата компресора ще подходящ за термопомпата.
Трябва да знаеш, че тези данни са при определени условия. Когато навън температурата падне до -18С , -20С, климатика ще може да осигури, някъде около 30% от отоплителната си мощност. С какво ще се отопляваш? С радиатори, конвектори или с подово.
За да се знае до каква температура ще загряваш водата.
Колкото е по висока температурата на водата, толкова е по неефективна системата.
Като решиш тези неща, тогава ще говорим за избор на топлообменници.
magi208 - специалист
asterot написа:
Благодаря на magi208,че се включи в моята тема,само не разбрах колегата profy,какво иска да каже с "Оставям ви да чакате изчисленията на Ahmakov, ние не щеме да чакамe, щото можемe и сам", аз се обръщам към всеки който желае да сподели знанията си и да помогне в случая,не търся отговори на мойте въпроси конкретно от дадено лице а от всеки който знае и иска да помогне.Благодаря на всички отзовали се и се надявам темата ми да не се превърне в още една арена на сблъсаци на итереси,мерене на интелектуално ниво и заядливи нападки.
Моля да обсъдим климатика nipon и неговия компресор,дали става за това което желая и необходимите други компоненти за изграждането на машината.
Става си не му се чуди а го почвай :) Дай само да видим какво си има на тема ресивери и течноотделител /ако има де/
Ако няма ще му слагаме заради различните обеми при реверс .

Направо поствай снимки и дерзай смело !
magi208 - специалист
asterot написа:
Profy иска да каже , че преди да ти бъде изчислен въпросния топлообменник ще бъдеш попитан за още 10-20 неща в продължение на 20-30 дена като междувременно темата ще се е превърнала в дискусия на личните качества на участниците и моралната страна на това да си конструираш чилър.

Идеята е някъде между цвета на външната ти изолация и модела на плочките в банята да си се отказал да си правиш чилър , казан за ракия или каквото и да било друго с презумцията , че е безумно сложно.

Тема "Термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: