Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chudenka - напреднал
Здравейте,
имам следния въпрос:
- имаме 48V прав ток от батерия
- имаме крушка 48V
- имаме и един обикновен бял LED

Питането ми е как се прави схема, така че като се включи крушката да свети, да може да свети и LED-а.

Вариант 1 с резистор в този случай не ми харесва (не съм жичкаджия, но май много голям ще е резисторът в този случай и ще е излишно харчене на ток за греене).
Вариант 2 - виждал съм понижаващи схеми, но са доста големи за моя случай, а и те се правят за доста повече ампери, а в случая ми трябват 20mA за един LED.

В този случай има ли някакъв вариант за малка по обем схема (трябва да е възможно най-миниатюрна, за да мога да я набутам при LED-а), така че при конкретната ситуация да върши работа?
jordanvass - майстор
Голям, голям - колко да е голям тоя резистор - 2,2 килоома, 1 ват. Кое те притеснява? Не си усложнявай живота с други схеми. Сложи 2 вата резистор и няма да грее чак толкова.
chudenka - напреднал
Ами.. идеята ми беше уж за по-икономично.
Как се смята колко mA ще отиват във варианта с резистор? Диодът е 20mA @ 2V, колко ще са двете - диода+резистора @48V?

Ако се направи по-умно от обикновен резистор, няма ли да харчи колкото е диода + малко отгоре а не в пъти или порядки?

Попадна ми това:
http://www.zahranvane.com/index.php?rou ... uct_id=243

Май е схема каквато ми трябва но тук пише до 25V...

Няма ли нещо готово на пазара, това ми се струва, че е чест случай - да има източник, консуматор и да може да се върже диод да свети, когато е включено?
kolev_k - специалист
chudenka написа:
Ами.. идеята ми беше уж за по-икономично.
Как се смята колко mA ще отиват във варианта с резистор? Диодът е 20mA @ 2V, колко ще са двете - диода+резистора @48V?
Във варианта с резистор тока пак ще е 20ma.Разсейваната мощност ще е 46*0.02=0.96w върху резистора.Диода 2/3V*0.02=0.04/0.06w.1w ще ти е загубата,струва ли си да се занимаваш със схемички?
sstefanov - майстор
Колко вата ти е крушката?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Каква е целта на светодиода?
За осветление или само да показва, че лампата е пусната?
chudenka - напреднал
Само да показва че лампата е пусната - фар или мигач. Фарът е 15W.
sstefanov - майстор
Предлагам ти следното:
Светодиодът с паралелно на него свързан резистор 6,8 ома се свързват последователно на лампата.
chudenka - напреднал
Мерси за идеята! Ако правилно си спомням някои неща от учебника по физика си обяснявам какво би се случвало и защо няма да изгори диода. Но ако ми обясниш като на идиот ще ми е много полезно да науча нещо ново :)

Последен въпрос - 6.8 ома го сметна според задачата за конкретния диод (то беше пример) и волтаж от 48 волта или е нещо универсално и ще върши работа за всеки светодиод? Доколкото видам има с различни характеристики особено белите, сравнени с червени и зелени.
Понеже реалността е, че напрежението ще е между 56 и 48 волта.
jordanvass - майстор
chudenka написа:
Само да показва че лампата е пусната - фар или мигач. Фарът е 15W.
Последно каква е целта на светодиода - да показва, че лампата е включена или да показва, че лампата свети? Щото това са две различни неща. По предложението на sstefanov няма да икономисаш нищо, в сравнение с последователно свързан на диода резистор 2,2 ком, но пък ще имаш контрол на изправността на лампата. Ако не ти е нужен такъв контрол, по-добре е да си включиш резистора по другия вариант, за да не ти отнема от мощността на лампата. Иначе загубите от погасяване и в двата варианта са почти равностойни.

Тема "Въпрос за ток: 48V - LED 2V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: