Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chudenka - напреднал
jordanvass написа:
chudenka написа:
Само да показва че лампата е пусната - фар или мигач. Фарът е 15W.
Последно каква е целта на светодиода - да показва, че лампата е включена или да показва, че лампата свети?
Мисля, че няма значение, така че и двата вида свързване вършат работа (последователно и паралелно). Ако изгори крушката и заради това не свети диода не е проблем.
Обаче не разбирам защо при двата варианта загубите ще са еднакви? В първия загубата е ~1 ват при 48 волта, а при втория с този малък резистор по-скоро ми прилича да няма загуби особено?
Само че все още не мога да си обясня, защо при втория вариант диодът няма да изгори - нали при паралелна връзка напрежението е еднакво на двете места, а диодът е 2.x волта?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Щом е само за показване, не ти трябва чак 20mA. Ще ти извади очите особено тези с по-малък ъгъл. Според мен и 5mA ще ти стигнат.

Много странно предложение от sstefanov - не съм го очаквал. Да се гони напрежение върху светодиод е меко казано недопустимо.
Примерно при грешка с 0,1V , тока скача с 10mA. Измервал съм произволен светодиод :
3V - 1mA ; 3,1V - 10mA ; 3,2V - 20mA.
Отделно при включване лампата има много малко съпротивление и върху светодиода за части от секундата ще му дойде минимум 20 пъти номиналният ток.

Ако е за указване за забравени фарове, ще ти кажа как съм го направил аз:
Аз използвах мигащ светодиод (червено/синьо) обаче той мига и те дразни когато не си включил фаровете. Като ги включиш - угасва и не харчи нищо. :)
chudenka - напреднал
Обратното - като свет фар или мигач, искам да свети и диодът. Това е за електрическо колело, т.е. може би за фара диодът да е слаб (защото ще свети по тъмно), а за мигачите да са по-силни, за да се виждат и а слънце.

А идеята за паралелното свързване - като тотален лаик си я обяснявам със спомена, че при паралелна връзка токът тече през по-малкото съпротивление - така ще протича почти изцяло през резистора и много малко ще се отклонява към диода. Обаче като е 48 волта напрежението пък било то и много малко като количество - ще свети или ще гръмне? И все пак как се изичислява съпротивлението му според:
- съпротивлението на диода
- напрежението му като характеристика
- напрежението на батерията
hidrazin - майстор
Общо взето - загубена кауза.
Почни от това - 48V прав ток . Такова животно НЯМА.
:partyman:
sstefanov - майстор
Важно е да се забележи, че светодиодът и паралелния резистор са включени последователно на лампата! Ако лампата изгори и светодиодът няма да свети.

Изображение

Резисторът се изчислява лесно, след като знаем какъв ток протича през лампата (затова питах колко е мощна).
От целия ток изваждаме 20мА за светодиода и останалите трябва да протекат през резистора. Напрежението върху него е 2V (защото е паралелно на диода). След това по закона на Ом се изчислява стойността.
Мощността на резистора се изчислява по стандартната формула (знаем и тока и напрежението). В случая е около 0.6 вата.

Ако използваме последователен резистор за 48 волта мощността му ще е малко над 0.9 вата.
Последна промяна от sstefanov на чет сеп 18, 2014 2:33 pm, променено общо 1 път.
chudenka - напреднал
Мерси за обяснението, ще тествам и ще рапортувам кое е гръмнало или всичко свети.

@hidrazin - ама точно като във вица :) Батерията е 56 волта напълно заредена. Какво пречи да има батерия с произволен волтаж? Представлява навързани последователно по-малки батерии. В крайна сметка на кабела, който излиза от кутията напрежението е 56 волта, което спада до към 48 в зависимост от заредеността.
hidrazin - майстор
chudenka написа:
Какво пречи да има батерия с произволен волтаж?
Не пречи. Но няма 48V прав ток!
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
hidrazin написа:
chudenka написа:
Какво пречи да има батерия с произволен волтаж?
Не пречи. Но няма 48V прав ток!
Е, как да няма бе hidra :lol: . То нали е демокрация вече и всеки може да говори и пише както си иска без значение какви глупости говори.
http://stzagora.net/2013/10/23/20-000-% ... %8A%D0%BA/

http://nastauto.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE% ... v-55w-q50/
miroton - майстор
Я си разглоби фара и виж ,че крушката е 12в има дц-дц преобразувател.

Пък и да спестиш малко ел енергия преди да се качиш мини през тоалетната.
nikolovvd - майстор
hidrazin написа:
Но няма 48V прав ток!
Е не е честно така!
Щом има 12, 24 и 36 V, що да няма 48V?
Това е дискриминация и комисията трябва да се само сезира.

Тема "Въпрос за ток: 48V - LED 2V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: