• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Съвети за начинаещи готвачи.
hidrazin - майстор
манихеин написа:
... отравянията стават при бране на ядлива гъба, расла върху мицел на отровна гъба и придобила някои от качествата й...
Това си остава твое лично и непотвърдено от никого разбиране. Както казах в стил "митове и легенди".
Няма как да стане. Генетично в мицела е заложено каква гъба трябва да израсте. Ако по някаква невероятна случайност, което разбира се е невъзможно, се смесят мицелите да отровна и ядлива гъба ще се получи някакъв съвсем друг вид гъба. Тя няма да прилича напълно нито на едната, нито на другата. Просто си представи някаква мутация. :? Да ама за това ще са необходими .... абе мнооооого години, столетия и хилядолетия. Забрави тази песен любовна.
Кой те знае какво си откъснал. Има и едно основно правило. Натровен гъбар НИКОГА не си признава че е сбъркал. Това с мицелите и ловджийската отрова е едно удобно извинение. :lol: За съжаление обаче от поне 20-тина години няма клиничен случай на отровен с ядлива гъба акумулирала стрихинин или някаква друга отрова използвана от ловци или други.
Винаги отравянията стават от грешки при разпознаването на гъбите.
У нас има само две смъртоносно отровни гъби. Вече ги споменах - Зелена мухоморка и Бяла мухоморка.
Е спал и повръщал три дена. Всяко чудо за три дни. Другия път ще внимаваш какво береш.
:partyman:
filmatoplo - майстор
:-D Тука съм , гъбите са били Манатарки , що да съм нямал късмет че гъбите не посиняха :? , ако бяха сини -щеше да ги хвърля :) .Е малко със страх ги ядох , ама жената така хубаво ги направи с масло :tonqe: .http://thelonelybay.wordpress.com/%D0%B ... arousel-32
ivanovbg - майстор
Щот не се обади по рано... :wink:

Живи здрави и ... :partyman:
kuger - майстор
Теди написа:
Вчера ги набрах по Трънския балкан и вечерта сърнелките влезаха в две тави с масло и бира, а пачия крак с масълце и лук бяха почти ликвидирани. :-D :prayer: :drinkers:

Изображение

Изображение
На двора цъфна една такава, сърнела. Оставил съм я да се размножава :)
Прикачен файл:
DSC00356 (1296 x 972).jpg
Последна промяна от kuger на нед сеп 21, 2014 12:12 pm, променено общо 1 път.
манихеин - специалист
hidrazin написа:
Другия път ще внимаваш какво береш.
Вече внимавам, както стана ясно за мнозина, освен за тези, които си мислят, че знаят всичко - оглеждам какво расте наоколо. Кой ме знае какво съм бил набрал ли? - в България има 3-4 основни пункта за изкупуване на дива гъба. Аз живея на около километър от единия от тях. С основно занятие и доход като прекупвач съм се занимавал преди доста време и за кратко - само един сезон, през който съм събрал, купил и препродал тонове гъби - набрани от гъбарите, огледани от мен, огледани и на пункта за изкупуване. Грешки съм допускал само при окачествяването. Ама щом казваш, че не мога да отлича една гъба от друга, така да е!
Моето "лично и непотвърдено от никого разбиране" за отравянията с ядливи гъби може да бъде прочетено в специализираните книги за гъби, по руските тракери има колкото искаш на свободен достъп. И смъртоносно отровните гъби у нас не са две, а много повече. За две знаеш ти, ама не заблуждавай хората, че са само те! Например вълчият зъб и червено-кафявата сърнелка също съдържат алкалоиди и фалоиди и причиняват смърт. Смърт може да причини и всяка по-слабо отровна гъба - зависи от това в какво състояние е здравето на човека, който я консумира. При проблеми с черния дроб дори и слабоотровните гъби убиват за по-малко от денонощие.
И въобще - познаваш ли лично някой от опитните гъбари, които умряха, отровени от гъби, та правиш генерални оценки и изводи как всички били самонадеяни, и само ти си внимателен и стриктен?!
Спирам дотук, достатъчно време загубих. Приеми, че това, дето съм го написал, не важи за тебе, по-важно е да го прочетат хора, които нямат достатъчно опит в гъбарството. Ако това, което споделям от собствени патила, няма да им помогне, то със сигурност няма да им навреди!
Теди - специалист
Хаха kuger отрежи я и я изпапай, тя пак ще се размножи. :)
kuger - майстор
Теди написа:
Хаха kuger отрежи я и я изпапай, тя пак ще се размножи. :)
За жалост вече се е сбръчкала
hidrazin - майстор
Гледай сега. Никъде не съм написал че съм най-големия разбирач, нито че съм най-стриктния и внимателен. Просто съм изключително внимателен и стриктен. В края на краищата гъбите аз ги ям а не тъщата. :-D И по-горе писах че често изхвърлям набрани гъби дето дори и леееееко ме съмняват.
Никъде и не съм съветвал някой да е нехаен и че може да се яде всичко де що е гъба. И да, смъртните случаи у нас са изключително от консумиране на зелена и бяла мухоморка. Просто е факт.
За червено-кафявата сърнелка - може да се сбърка ама трябва да си сляп или много лаком за да береш такава дребна гъба вместо сърнела.
За вълчият зъб - много търсена гъба! Питай тинейджърите дето обикалят да ги събират. Съдържа псилоцибин и е от така наречените "весели гъби". Естествено че и от нея може да пукнеш ако превишиш дозата като се друсаш.
А относно това за мицела и дето ядливите ставали отровни:
манихеин написа:
за отравянията с ядливи гъби може да бъде прочетено в специализираните книги за гъби...
Ще чакам копие на страница от книга, снимка, линк към книга с посочена страница ... или нещо такова, с което да си докажеш твърдението. Ще ти бъда много благодарен. Чоек който се е занимавал професионално с гъбарство трябва да има такива книги и молбата ми да не го затрудни. Или бъркам?
Иначе си остава "една жена казала че някъде го пишело черно на бяло".
И да не забравя - Берете само гъби които много добре познавате, някой ви е показал и не се съмнявате ни най-малко в тях! Ако не сте сигурни - гъби има и в магазина!
kuger - майстор
Искам да питам, преди години беше, ходихме с жената за гъби. Намерихме едни, по форма, по гугла - печурка. Но, ресните чисто бели. Аз ги заобикалях, но жена ми хапна парче от една, и нищо и няма, до ден днешен. Каква ли е била?
Знам, че отровно същество трудно умира от отрова, но???? :-D :-D
Svetoslavoff1 - майстор
Предната седмица бяхме до Узана за няколко дена да разтоварим малко от градската лудница. Доволно сърнели набрахме, една манатарка и няколко печурки. СУшене във фурната на 1 цяла вечер, натроших, стрих надве-натри и са прибрани за зимата. Я супичка, я кашичка, я сос за спагети,я просто за овкусяване, такива ми ти работи:) А, и пресни праханки си хапнахме там.
А за съмненията - намерих една уж брезова манатарка, там я нарязах на тънко да позаветря, тя взе че посиня. Уж така трябвало да бъде, ама си отиде в биклука.
Гледам включили са се колеги опитни гъбари, та да попитам: от отровните има ли някаква минимална доза, която да не води до св.Петър? Разбира се при цялата относителност на това понятие.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Ядливи гъби и манджи с тях ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: