• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Съвети за начинаещи готвачи.
VLADO66 - майстор
На 120 км.на север са червенушки ама както и дае.Дано си сигурен в гъбаря.
ivanovbg - майстор
Яж, яж, шанса да умреш от удар намалява с консумацията на гъби :lol: :lol: :lol: :lol:
И аз така се наядох с булки, че едвам пиша. Не останаха за мариноване, за сметка на сърнелите.
:partyman:
VLADO66 - майстор
filmatoplo написа:
:supz: Нищо ми няма :supz: .
Разгеле,мислех да ти звъня :-D
Svetoslavoff1 - майстор
Абе топло ти на руска рулетка с гъби ли играеш :lol: :partyman: Започна темата с една, мина на друга, дано не си хазартна натура:)
LazarGanev - "Велик майстор"
Имах една интересна случка, за която по-късно си дадох сметка. По принцип от малък съм свикнал в къщи да се ядат много гъби - и дядо ми, и баща ми са гъбари, много сме събирали и консервирали по различни методи - сушени, стерилизирани, в солена саламура. Баща ми имаше няколко много добри ръководства и един по един усвояваше много видове. Та преди около 10-на години сме в Троянския Балкан с още две приятелски семейства от София и аз бях събрал доста манатарки, но бяха 2 вида, почти наполовина. За едните не бях много сигурен кой точно вид манатарки са. Нямаше компютри, нет и т.н. Опитах се да се свържа с баща ми, но не успях. Тогава отидох да се допитам до управителя на бунгалата, който обяви втория вид за отровни за да се застрахова, а пък аз бях сигурен че не са, но исках да ги разпозная, да знам кой вид ям. После се свързах с баща ми и успяхме да ги идентифицираме. Нарязах всичко и ги метнах във фурната с пържоли. Вечерта правим гала вечеря със софиянци, от мен пържолите, от тях салатите и пиенето. Общо сме 9 човека, от които 3 деца. На масата разбраха за гъбите и едното семейство започнаха да се гледат и да се питат дали ще ядат. Ама то така вкусно ухае, че се прекръстиха и айде... Сутринта разбрах, че се радвали като се събудили :-D
jekasus - майстор
Всеки път, като ям гъби, се сещам за този грузински филм :-D
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=daunCZYiGbA[/youtube]
VLADO66 - майстор
По принцип съм чувал че отровните гъби са много вкусни,така че това не е показател.Пак казвам и искам дебело да подчертая-отравянето с гъби води до фатални поражения на вътрешните органи които се хващат късно и всякакви експерименти са абсолютно недопустими.
LazarGanev - "Велик майстор"
Съгласен съм и поддържам напълно - човек трябва да абсолютно сигурен, но аз се доверявам повече на учебниците, отколкото на нечие мнение. Още една случка - втори курс техникума, лятна бригада в Родопите. м. Беглика, садим борчета. От лагера ни карат с камион до баирите, които залесяваме, като в две каси от хляб ни слагат пакетите със суха храна за обяд. Единия ден обаче заваля още по пътя и се върнахме, заедно с храната, следващия ден пак валя. На третия ден работим и на обяд като седнахме да се храним установихме, че са ни сложили същите пакети отпреди 2 дни - хлябът мухлясал, доматът вкиснал, а македонката как да и имаш доверие? Развъртях се, намерих сърнели след дъжд, запалихме огън и ги изпекахме на шиш с мухлясалия хляб. Който не се довери стоя гладен до вечерта, другите ми бяха благодарни :) . Само дето нямаше сол
ivanovbg - майстор
Сега вали хубав дъжд. Дано до събота издържат гъбките. Дано има тази година рижийки, че миналата нямаше. Много са вкусни пържени с яйца. А колко пият...
:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Ядливи гъби и манджи с тях ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: