От мобилни телефони до цифрови камери
lov - майстор
Имаше готова чешка интегралка за управление. Имам със сигурност готови комплекти с платка и частите. Включването става точно при преминаването през 0-лата а не обратното когато напрежението стигне някакъв праг. Точно заради подобен проблем си играх на времето. Само че след потопа и наводнението в къщи вече нищо не мога да намеря.
Дано Хидразина се сети и да я изрови.
milev5 - специалист
Трафа не само че и скъп, но ще ми заема място за една духалка :-D
И аз гледах схемичката на Конструктора, но тя пак е със симистор и като гледам какви елементи има преди симистора е почти същата като моята само че е с терморегулатор.
Като прочетох първите 2-3 думи на lov и си викам край купувам 2 ама нъцки, с тез наводнения :|
hidrazin - майстор
lov написа:
Е стига де! Ша ми свърши боба.
МАА436
Ама пак няма файда. И тя е фазов регулатор. Само дето има детектор на нулата. Пък и е по-скъпа от MOC3063.
:partyman:
jordanvass - майстор
Ти май по-скоро от любов към науката и експеримента си сложил твоя фазов регулатор. Щото аз практическа полза не виждам. Нито пък икономия на ток. Вграденият терморегулатор върши същата работа, че и по-добре даже. Не знам за какво реле говориш. Аз имам маслен радиатор, но електромагнитно реле, което да трака, в него няма. Не че не сложих после... Ако твоят има - замени го със симистор, който да се включва от вградения терморегулатор и си готов.
milev5 - специалист
hidrazin написа:
lov написа:
Е стига де! Ша ми свърши боба.
МАА436
Ама пак няма файда. И тя е фазов регулатор. Само дето има детектор на нулата. Пък и е по-скъпа от MOC3063.
Тази схемичка и аз я гледах но пак си има симистор, може и от любопитство да я направя.
jordanvass написа:
Ти май по-скоро от любов към науката и експеримента си сложил твоя фазов регулатор. Щото аз практическа полза не виждам. Нито пък икономия на ток. Вграденият терморегулатор върши същата работа, че и по-добре даже. Не знам за какво реле говориш. Аз имам маслен радиатор, но електромагнитно реле, което да трака, в него няма. Не че не сложих после... Ако твоят има - замени го със симистор, който да се включва от вградения терморегулатор и си готов.
Относно релето имах предвид терморелето.Идеята ми беше радиаторът да работи постоянно при малка мощност без да цъка терморелето.
Да е с приемливи размери и цена.

И за сега такъв вариант май няма.

Благодарности на всички за отделеното време и нерви :partyman: :partyman:
hidrazin - майстор
Ако ще правиш нещо, направи това дето показах на предната страница. Хората предлагат и само платката.
http://constructor.bg/shop/product_info ... s_id=10065
Симистора с радиатора може да използваш от това дето имаш. Това с МАА436 пак си е фазов регулатор и чипа е много скъп.
Схемата с MOC3063 регулира на друг принцип и е много по-добра.
marian1 - майстор
Здрасти аз от тоци не разбирам - само чета! Но да предложа - пък ако става, става - идват ми следните идеи:
1. Копче от готварска печка - поне моята има такова което е като потенциометър, а не на степени - котлоните са около 1.8 киловата
2. Копче от стар маслен радиатор - на времето имаше едни керемидено червени - те имаха потенциометър
сега Хидразин само да каже става ли или не :?
moimoimoi - майстор
и в двата варианта става дума за терморегулатори,а той автора си има такъв на радиатора
milev5 - специалист
Схемичката на конструктора ще я изпробвам, но ми трябва малко време да преровя чарколаците да видя какво имам.
Най трудно ми е да се откъсна от работа и да отида до магазините.

Относно радиатора имам едно питане за обезвъздушаването му.
Има една тапа под която имаше някакви кичета, но те пропускаха масло, да е изтекло има няма 50мл.
Махнах ги и на тяхно място сложил гумена тапа.Прецених че няма да е проблем при положение че радиаторът в 90% от случаите работи на 1-ва степен.До сега не е имало проблеми.
Преди малко ми щукна да попитам дали няма някакви алтернативи ?
Проблемът е че болтът(незнам как да го нарека) който притиска тапата е с външен диаметър 14мм, а тези малките обезвъдушителни тапи които се продават са 3/8 .
Не мога да намеря по малки.

Снимки

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
hidrazin - майстор
Не мисля че слагането на гума вместо кечето е добра идея. Маслото има доста голям коефициент на температурно разширение.
Те затова и там са сложили кечета. И това не е точно за обезвъздушаване на радиатора, а за изравняване на налягането.
Дори и хард дисковете на компютрите не са херметически затворени а си имат отвор с мрежичка за тази цел. :)

Тема "Брум на маслен радиатор с регулатор на мощност с BTA41800B" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: