Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
magi208 - специалист
asterot написа:
magi208 хубаво си изброила необходимите неща,но кой от двата агрегата да използвам чигото или нипона :?.Би ли ми обяснила защо са необходими ресивер 1,5 литра, еднопосочни клапани,не става ли топлообменника директно свързан за изходите за вътрешното тяло.
Ами ти нали в крайна сметка се беше спрял на втория с компресор Тошиба , на който си дал линк. През цялото време за него говоря.

Не става директно , защото обемите на въздушния и водния са доста различни - приблизително - 2,5 на 1,2 литра .
Това създава проблем , когато реверсира за обезскрежаване .

Разбира се , може да се обезскрежава и без реверс - на "топли пари" , но това е малко ненадеждно за нашата географска ширина . Обяснението защо би било доста дълго за това бих обяснила само ако на някой му е интересно.

И пак да напомня както Ахмаков каза , трабват ти още неща - или вътрешната платка или контролер за обезскрежаване + терморегулатор.

ПП. До колко си на ясно с електрониката? Ако си в час мога да ти дам схемата на контролера , ако не ще ти трябва готов.
magi208 - специалист
Да не се отказа да го правиш ?
asterot - помощник
Не съм се отказал,просто имам доста друга работа а и малкия го пипна някакъв вирус затова нямах време да пиша.
Vectra - специалист
Следя темата с интерес. И аз имам идея да си преправя климатика на термопомпа.
Само че това упражнение е за догодина, че апартаментчето ми е още в строеж :roll:
Междувременно възникват и някои допълнителни въпроси.
1.Кой вариант е за предпочитане при обезскрежаването: оригинална електроника или някакъв програмируем контролер.
2.При положение, че мисля да ползвам термопомпата основно за охлаждане и отопление в преходните сезони(до 4-5 гр. външна темп)
има ли вариант с по-елементарна електроника(демек контролер направи си сам)
Доколкото съм запознат, някои по-евтини модели например разскрежават на определено заложено време.
Например ако температурата на външния топлообменник падне на 1-2 гр, да разскрежава на 40мин. :?
3.Лесно ли се комбинира газов котел с термопомпа и коя схема на свързване се предпочита.
4.Имат ли голямо значение диаметрите на медните тръби за фреона. Мисля да ги заложа в замазката още при строежа, тъй като
газовия котел и вътрешното тяло на бъдещата термопомпа ще са в специално помещение(килер) вътре в апартамента.Знам само че диаметъра
за течния фреон е по-малък.

До asterot: ще ти бъда особено благодарен, ако споделяш в темата до къде си стигнал, кое и как си направил... като почнеш да го правиш де :partyman:
янко - специалист
Здравейте,и аз се интересувам от това.Имам климатик шарп ,ще стане ли да го използвам за термопомпа без съществени доработки?Климатика е дванайска инверторен и е на 110волта,от 2-3години не се използва,но до последно си работеше.В момента отоплявам 86квадрата къща топлоизолирана с камина с водна риза.Имам 3 алуминиеви радиатора,мисля че бяха по 2000вата,но ми се виждат слаби ,лира и бойлер.Ако сложа термопомпа радиаторите ще станат 4 защото камината е в хола и няма радиатор.Температурата на водата се движи между 40 и 60 градуса.За климатика помня само че е дванайска японски,купих го втора употреба
kuuuuuul - майстор
Много е слаб този климатик за тази квадратура.
янко - специалист
И аз така си мислех.Значи ще трябва поне 18.А дванайската ще стане ли за горен етаж,там температурата не пада под 12-13гр в най големите студове?За дължината на тръбите за фреона има ли ограничения?При мен ще е около 4м.И най важното,управлението ще стане ли оригиналното от климатика че не знам дали ще се справя с друго.Имам познат който се занимава с хладилници и ще напълни системата и ще запои тръбичките но каза че не разбира от климатици.За сега събирам информация и пари и с малко късмет лятото я мятам.Лошото е че ще падне голямо къртене
kuuuuuul - майстор
Е,ти съвсем елементарна работа изкара термопомпите :shock: и 24-ка сигурно ще ти е малка.Ако искаш сам да си правиш ще трябва да почетеш още.
янко - специалист
Вобще не смятам че е елементарна работа,и не си и помислям че стигна ли до там системата ще тръгне от раз ,но човек се учи докато е жив(некролога бил свидетелство за завършено образование),а и не съм с две леви.За четенето си е вярно,за да правиш нещо трябва да го разбираш.Още като построих къщата се бях зарибил по термопомпите,но тогава бързах и направих парно,за което благодаря на Лазар Ганев защото ми обясни доста работи
rezotec - помощник
Здравейте. Искам да задам един въпрос относно термопомпите. Никъде не срещнах описание на термопомпа вода-въздух. Това някаква ерес ли е, или просто не е ефективно и затова не се използва. В една друга тема имаше пост от magi208 в който тя казва, че много пъти и е задаван въпроса за потапяне на външно тяло на климатик във вода. Аз моля да даде отговор, тъй като на мен това ми е много интересно-да/не, ЗАЩО? При наличие на изобилна подпочвена вода и съществуващ климатик това решение изглежда очевидно и най-лесно за реализация. Възможно ли е изобщо, или съществуват неочевидни причини да не се прави.

Тема "Термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: