Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте!
Извинявам се ако темата е дискутирана, но не открих ...
Купих си аспирацияhttp://www.autogyre.net/articles_domest ... 1&subrub=1
Тя е с 5 всмукателни отвора - 4 с диаметър 80ммм и един с диаметър 125мм. Дават я за 225 куб.м на час на по-силната степен.Предназначена е за аспириране от 5 помещения.
Аз обаче ще я ползвам за аспириране на миризмите от една машина. Та се чудя дали ако не подвеждам 5-те маркуча към машината а запуша 4-те малки отвора и подведа само 125-те мм ще намаля дебита на аспирацията?
Освен това съм намерил едни плоски тръби 110х55 мм които са ми много удобни, но това допълнително намаля сечението - ще се редуцира от фи125 към плоска тръба 110х50 и всъщност общото сечение на всмукателните отвори от 333 кв.см (толкова е общото за 4-те 80мм и 125-те мм) ще се редуцира до 63 кв.см, та се чудя ще промени ли тая редукция на сечението дебита от 225 куб. на час и с колко ?
Машината си има отвори за аспириране, има си и отвори за свеж въздух, помещението също има отвор през който да влиза свежият въздух....
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Поиграй си най-сетне с прахосмукачката. Липсват ти елементарни практики. :lol:
n_a написа:
Поиграй си най-сетне с прахосмукачката. Липсват ти елементарни практики. :lol:
Да си "поиграя" казваш, значи да тегля 4 м въздуховоди с всичките му игли и завои, да пробия отвор към комина, да подведа всмукатели кум машината, и накрая да разбера, че всичко това не работи ефективно, така ли? - не, благодаря....
Да, липсва ми практика с аспирациите, и точно затова се надявах някой с повече такава да сподели опита си и да даде разумен съвет ....
Palawnik - специалист
И аз не съм кой знае какъв специалист. При намаляване на сечението на тръбопровода се увеличава скоростта през него и загубите.
Ако използваш 1, а не 4 въздуховода предполагам дебита няма да се намали съществено. Предполагам ще се появи шум от движение на въздуха.
Не ти препоръчвам да използваш 110х55. Според мен дебита доста ще намалее и ще шуми допълнително.
Препоръчвам ти да купиш нов вентилатор канален тип вентилатор и да си сложиш други въздуховоди. Тази система която имаш да си я запазиш за други нужди.
Вентилатор и въздуховоди ще излезе около стотина лева.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Колегата между мене ти го е писал. И наистина, ако си беше поиграл с прахосмукачката, щеше да го знаеш.
Да играеш, определено не е да теглиш някакви маркучи/проводи и тн..... я се стегни! Или по-правилно, отпусни се :-). С ръка запуши отчасти маркуча, слушай и мисли....
Здравей, опитха се да отговоря по рано но имах проблем с регистрацията. На темата. Не ми стана ясно точно какво представлява машината. Сигурен съм че в нея има вентилатор и според мен не трябва да си даваш парите за друг. Ако наистина има къде да използваш машината на друго място би било по добре, но ако държиш да ползваш нея пак ще стане, но трябва да я префасонираш малко. Сигурен съм че ако използваш само едният отвор няма да се получи. Запуши отворите които не ти трябват и разшири там където ще влючваш. Мога да ти пиша по подробно как точно да стане, но трябва първо да видя машината.
n_a, незнам защо се правиш на много умен. Ясно беше че човека има нужда от помощ. Не е нужно да му показваш колко е некомпетентен. Ако беше нямаше да пише тема тук. Сигурен съм, че теб се те учили с прахусмокачките в университета :-D
Както се оказа моя грешка. Не погледах линка по рано. Сега вече ми е ясно за какво става въпрос. Ще се опитам да съм достатъчно кратък и ясен. Няма да ти пиша формули и т.н. само отговора ;)
Отвора с който разполагаш е ф125, който се равнява на правоъгален въздуховод 100/120мм. Скоростта на въздуха в този случай при дебит 225м3/ч е 5,75м/с, което е малко множко. Аз лично гледам да не превишавам 5 м/с когато изчислявам вентилации. Може да се превиши но когато е в гаражи и т.н. За жилищни помещения не е подходящо защото ако преминеш 5м/с въздуховода започва да дърнка, т.е. шуми.
Ако сложиш товите плоскости с размер 110/50мм скороста става 12,55 м/с. Тук вече сам може да видиш за какво говорим. При тази скорост, няма да коментирам какво ще стане.
Извода е следния. Запушвай малките отвори смело, но не слагай толкова малък въздуховод.
Надявам се, ако не си решил вече проблема, че съм бил полезен.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
AlexEnchev, на питащия в шеговит (емотиконче) тон, му отправих предложение. Явно и ти и той сте прекалено глъбени в конкретиката.
И на теб ще ти го пиша, по-често си играй. Освежава мисленето.
Относно университета :cool: и прахосмукачките ... да си призная, мен ме изгониха оттам. Заради една прахосмукачка, но това е друга история.
n_a, както разбирам явно и университета не ти е харесал. Видях че пише, че си специалист. Все пак сме тук да си помагаме. Поне аз затова съм тук. Ако съм те засегнал с това, че ти направих забележка те моля да ме извиниш. По скоро се опитах да те предизвикам да напишеш нещо конкретно и точно по темата, но както виждам явно не ти се отдава. :lol:
НЕ го приемай навътре. Сериозно, надявам се да има и други теми по които можем да поспорим, но тогава със сигурност няма да ти се правя на остроумен. :?
AlexEnchev написа:
Както се оказа моя грешка. Не погледах линка по рано. Сега вече ми е ясно за какво става въпрос. Ще се опитам да съм достатъчно кратък и ясен. Няма да ти пиша формули и т.н. само отговора ;)
Отвора с който разполагаш е ф125, който се равнява на правоъгален въздуховод 100/120мм. Скоростта на въздуха в този случай при дебит 225м3/ч е 5,75м/с, което е малко множко. Аз лично гледам да не превишавам 5 м/с когато изчислявам вентилации. Може да се превиши но когато е в гаражи и т.н. За жилищни помещения не е подходящо защото ако преминеш 5м/с въздуховода започва да дърнка, т.е. шуми.
Ако сложиш товите плоскости с размер 110/50мм скороста става 12,55 м/с. Тук вече сам може да видиш за какво говорим. При тази скорост, няма да коментирам какво ще стане.
Извода е следния. Запушвай малките отвори смело, но не слагай толкова малък въздуховод.
Надявам се, ако не си решил вече проблема, че съм бил полезен.
Сърдечно благодаря!
Прав си в всяко едно отношение, благодаря за съветите и опита!

Тема "Дебит на аспирация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: