• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фитилчо - майстор
От плотовете за кухня, ще ми останат ленти като фира.
Нека кажем че ми остават ленти по 150 мм широки, дебели 40 мм.
Тези ленти ще затворя с фрезована дъска. Фрезована в средата 41 мм канал за да стане като капак на парчетата талашит и ще ги залепя от двете страни да формират нещо като Н гредичка, като онези жълтите дето ги ползват в строителството.Така няма да имам талашит изложен на атмосферните условия, плота за кухня е фурнирован двустранно, откъм ПДЧ-то дъските ще го запечата.
Тези гредички ще са легнали перпендикулярно на дъсчената обшивка и перпендикулярно върху тях кова дъсчената скара за металните керемиди.
Между тях ще лежи ватата.

Ебаси сложното го обясних май :roll:

Имам въпрос към теб:
Купих си приставка, която реже ламарина:

Изображение

Ще се справи ли с рязане на металните керемиди,че нали не може да се режат с ъглошлайфа. :)

Трябва да изреже 4 отвора за Велукси, после мога да я хвърля. Има 2 режещинеща и едно за резерва - 3 . Все ще изреже 4 отвора за велукси :-D
Вадим Владимиров - специалист
Така както обясняваш за Велуксите няма да стане. Като опрем до тях ще обясня. Интересуваме как ще изпълниш дървената част стъпка по стъпка. Като на олигофрен ми обясни.
Фитилчо - майстор
Върху профилите, перпендикулярно на тях - Дъсчеата обшивка
Перпендикулярно на дъсчената обшивка - гредичките дистанционери, които ти обясних в предишният пост. Разстояние 60-80 см между тях
Полагам ватата между тях
Запечатвам с пароПРОпусклива мембрана върху тях
Перпендикулярно на тях, успоредно на дъсчената обшивка полагам скарата с винтове завита във тези гредички дистанционери
Отгоре металните керемиди
Ти го реши така или проектанта? Последния път, когато монтирах дъски върху метални профили, проектанта изрично и писмено ни показа до колко см да е разстоянието между профилите. Не повече от 75см при дебелина на дъската 25мм. А при теб има разстояния 250см и 165см. Отгоре на всичко слагаш и прозорци Велукс. А те тежат. На какво ще легнат те? Тези H-греди от типа "Направи сам" не си губи времето да ги правиш. Не може от талашит да си правиш носещи елементи.
Фитилчо - майстор
Не са носещи а само дистанционни. Ще носи желязото отдоло.

Велуксите както и всички дограми ще имат подпрозоречна рамка от 40/40/5 хваната с профили за контрукцията.

Затова ми се искаше да сложа още по един профил в кухините, защото разстоянията ми се видяха големи. Явно така и ще бъде :)
Фитилчо - майстор
Вадиме не съм го решил аз така , така е дадено.
Ще си добавя аз малко на моя глава.
Дай да видим и другите части от проекта. Дървената конструкция на покрива, фасадите. Трябва да имаш и стреха по периметъра на къщата. Как се изпълнява тя? Прозорците Велукс ти лягат върху скарата и нямат общо с металната конструкция. Според мен Р.1 и Р.2 ги смени с дървени греди и ги нареди през 60см. Така ще имаш основа за двойната скара, ватата, пароизолацията, профилите за гипсокартона. Там където са прозорците ще си оформиш рамка от гредите. Примерно така
Прикачен файл:
SAM_0475 (800 x 600).jpg
SAM_0475 (800 x 600).jpg (81.42 KиБ) Видяна 2628 пъти
Фитилчо - майстор
Е същото нещо искам да направя, но от метална конструкция. Просто между гредите(основните с фермите) ще пусна още такива, които да стъпят на големите. Примерно 50/50/5. Суответно рамката за велуксите ще е изпълнена пак от метал, заварена за тези греди, или в по малките разстояния направо заварена за големите.
Като дойдеш ще видиш и ще обсъдим, таман ще кажеш какви профили трябват допълнително за металните керемиди по краищата на скатовете и тнт. Аз реално горе билни капаци няма да имам заради триъгълника, който се формита - двата ската се събират при прозорците а единият продължава нагоре още :)
Tsilkov - майстор
Защо смяташ да слагаш толкова хидроизолация в основите - то са винили, то са битуми, то са добавки за водоплътност, то е чкаъл, то е дренаж? Предполагам нямаш напорни подземни води, а и видимо си без сутерен?
XPS -а в оснвите ти ще е над плочата под армирана замазка на пода нали?
bulhomes2 написа:
10 см EPS на пода?!? Това се мачка бе човек! За такива неща е XPS.

Защо е добре да си изолираш фундамента? Колоните ти ще "дърпат" по-малко студ от земята, който ще вкарват в стените. Виж тук - http://forum.imoti.net/read.php?17,2867 ... msg-286744 някога и аз се терзаех за това.
Ако вземеш малко по-плътен EPS няма да се мачка или поне ще слегне равномерно а цената е двоино по-ниска спрямо XPS :)
Относно изоалцията при него е друго - той е с метални клони с доста по-малко сечение от бетонните. Естествено е добре оабче да одари една периметрова изолация от 4-5 cm XPS за да си пази конструкцията. Относно твоите схеми в имоти.нет най-удачен е вариант 2 от картинките ти + първи ред зидария от полистеролбетон/итонг.
Фитилчо написа:
Къщата отгоре ще е направена от метална конструкция 100/100/5 и пълнеж на клетката 50/50/3
Измсили с нещо да напълниш колоните и сложи между тях вата или ще го оставяш видими/кухи?
Според изискванията на Кнауф за щендерни фасадни стени http://knauf.bg/knauf/home.nsf/W333_BG.pdf в зависимост от височината се искат средно 1 CW профил през 30 см. Не знам дали и доколко преувеличават, но ако го сметнеш в пари се получава неприятна сума. Бих ти рпепоръчал да ги змаениш с дървени профили 10/5 см - освен по-евтино ще стане осезаемо по-стабилно.
По подобен начин стои и въпросът с покрива.

По чертежите (разрез) тая чупка силно ме озадачава на какво се държи, а и още повече в план липсва?
Фитилчо - майстор
Тая чупка е, защото не трябва да отводнявам в съседите.

Няма да я правя на практика... :)

----------------------------------------

Да, EPS-a ще е над основите и ПОД армираната замазка, върху която ще има дюшеме, индустриален бетонен епокси под и плочки в кухнята.

EPS ще е именно заради цената, безбожно по скъп е XPS особено пък плътният такъв

Колкото до профилите, на покрива мога да ги заменя с дървени евентуално.
Тези в стените - просто ще добавя по още една колона 50/50 в празните пространства.
Сигурен съм, че и плътните австрийски плотове за кухня, ще имат усилваща функция. Светлотворите ще са максимум по метър в стените.
Така по лесно ще хвана и подрамките за дограмата

Иначе не, нямам напорни води....

Коя е икономичната и НАЙ СИГУРНА минимална изолация, с която да се изолирам от влага отдолу?

Благодаря ви :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27

Тема "Строеж на гараж/къща изцяло направи си сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: