Всичко за дърводелството
yassi - специалист
Chefo77 написа:
Да режат веднага след като отидеш ... трудна работа. :?
Тези големите магазини като Баумакс и Практикер не режат ли веднага? Там обаче не съм сигурен в качеството както говорих по-горе, като режат зачоплят ръбовете на плоскостта. Обаче забелязах, че зачоплянето е само от едната страна на плоскостта. От другата страна е добре. Ако има зачопляне и то е от вътрешната страна на крилото, която е към касата, когато вратата е затворена не е страшно. Ама този дето реже ако му кажа дали ще разбере? #-o
griffin - майстор
Колега чета темата от няколко дена, тамън и аз щях да кажа че е по добре да чоплиш вратата че ако я прецакаш може и да се смени, касата отива на ремонт ако трябва да сменяш. Има рендета на които ножа е в предната част на тялото и с тях може да сваляш от касата ако тръгнеш по тоя път. За снимка колегите питаха за да може да се прецени сигурно от кое да се сваля за да не се загуби естетиката. Лично аз бих заложил на напасване на вратата с ренде и на място като се сваля по малко докато не влезе плътно, с машина при грешка може да се земе много материал на веднъж и после няма оправяне. Може би може да се ползва ел ренде в твоя случай като сваляш по 0.1 мм, така съм подкъсявал меламинова врата на гардеробче и нямаше отлюпен меламин. Ако участъка който крив или по малък в касата може внимателно да свалиш материал и с едно длето и после ако не е станало много равно с дървено блокче и шкурка 40-60 да дозагладиш положението.
yassi - специалист
Ударих на камък - и в Баумакса и в Практикера ми казаха, че не режели врати, защото можело да има пирони?!?!
yassi - специалист
griffin написа:
Колега чета темата от няколко дена, тамън и аз щях да кажа че е по добре да чоплиш вратата че ако я прецакаш може и да се смени, касата отива на ремонт ако трябва да сменяш. Има рендета на които ножа е в предната част на тялото и с тях може да сваляш от касата ако тръгнеш по тоя път. За снимка колегите питаха за да може да се прецени сигурно от кое да се сваля за да не се загуби естетиката. Лично аз бих заложил на напасване на вратата с ренде и на място като се сваля по малко докато не влезе плътно, с машина при грешка може да се земе много материал на веднъж и после няма оправяне. Може би може да се ползва ел ренде в твоя случай като сваляш по 0.1 мм, така съм подкъсявал меламинова врата на гардеробче и нямаше отлюпен меламин. Ако участъка който крив или по малък в касата може внимателно да свалиш материал и с едно длето и после ако не е станало много равно с дървено блокче и шкурка 40-60 да дозагладиш положението.
Тъй като питах в магазините и ми казаха, че не режат врати, може би това с рендето и да рендосам самото крило докато влезе точно е най-добре. Не разбирам от инструменти (иначе съм сръчен и много бързо се научавам да работя) но какво ренде трябва да си купя, което да рендосва мдф? Всяко ли става?
yassi - специалист
Добър ден,

След като в магазините отказаха да режат вратата, аз сам си я изрязах.

Маркирах, залепих хартиено тиксо от двете страни и с ъглошлайфа я изрязах и после с ламелен диск я загладих. Когато поставих вратата плътно отляво(без фуга) отдясно има фуга 3-4мм. Същото и долу - 3-4мм, и мисля, че е напълно достатъчно когато се сложат пантите и бравата.
Обаче имам един въпрос - разрезът не стана перфектно прав, и за да не се вижда неправотата мога да заобля ръба с ламелния диск и няма нищо да си личи(сега ръбът е остър). Въпросът ми е като заобля ръба после с какво да го покрия, защото ще стане грозно по отношение на това, че ще сваля покритието на вратата. Кант ли трябва да сложа? Или има едни фолиота за плоскости?

Благодаря!
Долу и снимките.

П.С. Оказа се, че вратата вътре е дърво, а не мдф, поне докъдето рязах.

Прикачен файл

WP_000960.jpg
WP_000960.jpg (59.47 KиБ) Видяна 2507 пъти

Прикачен файл

WP_000959.jpg
WP_000959.jpg (57.21 KиБ) Видяна 2507 пъти

Прикачен файл

WP_000957.jpg
WP_000957.jpg (79.87 KиБ) Видяна 2507 пъти

Прикачен файл

WP_000956.jpg
WP_000956.jpg (87.88 KиБ) Видяна 2507 пъти

Прикачен файл

WP_000955.jpg
WP_000955.jpg (61.78 KиБ) Видяна 2507 пъти
yassi - специалист
Снимки с фугите

Прикачен файл

WP_000962.jpg
WP_000962.jpg (65.33 KиБ) Видяна 2506 пъти

Прикачен файл

WP_000961.jpg
WP_000961.jpg (77.07 KиБ) Видяна 2506 пъти
monilan - специалист
Здравей колега. Най простото решение е, да си вземеш от цветното пвц самозалепващо фолио с подходящия цвят. Друго решение е, да обиколиш някой магазин за мебелен обков и да потърсиш подходящ кант. Залепването на канта става с пистолет за топъл въздух или с ютията( само да не те пипне жена ти :lol: ). Успех :)
yassi - специалист
monilan написа:
Здравей колега. Най простото решение е, да си вземеш от цветното пвц самозалепващо фолио с подходящия цвят. Друго решение е, да обиколиш някой магазин за мебелен обков и да потърсиш подходящ кант. Залепването на канта става с пистолет за топъл въздух или с ютията( само да не те пипне жена ти :lol: ). Успех :)
Ха ха ха, сякаш си подслушвал разговора с жена ми :yawinkle: Изрично ми каза да не ползвам ютията. Аз и без това се спрях на самозалепващо фолио - и по-лесно ми изглежда. Сега отивам да загладя ръба. Утре мисля да купя фолиото и като направя вратата ще пусна снимки. Ако някой друг има същия проблем да му е в помощ.
Лека вечер на всички!
yassi - специалист
Да задам един глупав въпрос:

Какво е олепилен кант? Това е това което си мисля? Нещо като кант на ролка или като тиксо с лепенка, която се маха и след това направо се лепи?
Затото ако е така намерих кант със същата окраска и пише, че е олепилен, демек той сам се лепи без лепило и ютия като фолиото?
cvetomir_77 - специалист
Доколкото аз знам ОЛЕПИЛЕНИЯ кант се лепи точно с ютия или пистолет за горещ въздух. Лепилото залепва за плоскостта чрез загряване на канта след което канта се притиска по възможно най-бързия начин. Поне аз така съм залепил доста метри олепилен кант :).

Тема "Крило врата и каса не си пасват" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: