Ел. инструментите. Консумативи.
пишман_майстор - майстор
алцек написа:
Диаметъра на ствола беше над 60-70 см.Започнахме със зетя да режем.Той със Щил електрически,аз със Хускварна 137.
Ееее.... аз съм се прееб@л дет' съм с малко по-голяма ( Долмар 115) , щом 137 реже так'виз диаметри , нищо лично ама... ще заблудиш някого :wink: и ще има се чуди що не става при него . Навремето имахме вземане даване с дръвца и една от машинките ни беше 288 , съжалявам донякъде,че я продадохме, кораво добиче беше, ползвахме я предимно за поваляне , та тя на моменти се позатрудняваше с такива дебелини , особено на по-твърда и суха дървесина.....
П.п капят ми очичките по ей тая http://olx.bg/yonsered-2186-i58448030 , спира ме , че просто реално не ми трябва , вече не съм в тази сфера, нито режа такива дебелини . Може би заради някогашната тръпка :-D
С моя Долмар 115 преспокойно си режа личните и на бабалъка дървата ( 15 до 20 кубика , дебели рядко над 40 санта диаметър , предимно 30-35см) + работата ми в градината/пчелина .
fore - майстор
пишман_майстор, Защо Алцек да заблуждава, напълно е възможно и нормално това. Ако се реже едно, две такива дървета не мисля че е проблем за тази машина.
Моята е кажи речи същата като обем на мотора, самоче е Хускварна 36- метален картер, нормални лагери (без семеринги около тях), легирана бутало/цилиндрова група- здравата машина.

Та до оградата на Вилата имаше една стара ябълка, която един съсед беше отрязал на половина- демек короната и клоните до дънера-дънера стърчеше на 2 и кусур метра. Момчето я рязало с неговата Щилка- пак от старите и най малката кубатура. Машината му омаляла и понеже дънера бил до оградата плътно и диаметъра пак около 70 см, абе два пъти колкото дължината на шината на моята 36, та момчето се отказало до там. Няколко години така си стърчеше тоя дънер.
36-цата + клиновете в разреза и дънера замина за половин час и то без тая машина изобщо да покаже признак на умора или загряване- направо го изяде. После го направих за разпалки директно и така.

Та никакъв проблем няма за подобна машина да оправи тия 70 см. дънер.
пишман_майстор - майстор
Съгласен , за единични бройки- да . Оттук-оттам, почивки , все ще стане . Вече за количества с такива дебелини , дори и десет кубика ще са смърт за този клас машинка . Там минимума ще е в класа от 65-70 куб.см нагоре .
Абе дърва да има , тая година моите се забавиха , кой знае какви ще са , мокри и ако стане като преди 3 години , платени юли , докараха ги ноември , в студа и дъжда да ги прибирам :x .
koveslav - майстор
Баба ме е учила,че дървата се прибират по "черешово време".Който гори сурови,на месец-два дърва,"дето не ги е опекло слънцето и не ги е издуал ветъро",според нея от дърва не разбира.Моите дърва си ги избирам през април-май в склада,на който работех и си ги кубирам там в един ъгъл.Правя си смес от дъб,бук и габър.Но това лято строих доста по моя двор и ги докарах скоро от склада сухи,та чак пресъхнали и затова ви казах,че ще направя истинско изпитание на заточването с машинката от Лидъла.Справихме се с 15 куб. за една събота и неделя-рязане,цепене и подреждане в дърварника.Бавно и спокойно,с доста бира и вместо с преумора от бързане,с приятни емоции в компанията на семейството.
Георги Иванов(алцек) - специалист
пишман_майстор,защо да заблуждавам ? Както казах дървата дойдоха директно от гората и не бяха сухи,а и не съм на норма.Нарежа един-два трупа, нацепим ги и ги прибираме.Хем освобождавам място за работа хем машината почива,защото съм виждал как режат и тъпчат върху отрязаните дърва като петел на торище и залитат със работещи машини в ръце.Да слабичка е машинката,но работя за себе си ,не бързам и и давам почивки.А и веригата когато е добре заточена машината не се товари.
koveslav - майстор
fore написа:

Та никакъв проблем няма за подобна машина да оправи тия 70 см. дънер.
С Партнера,1,8к.с. съм бутал и прибирал останал ствол на кавак(не топола,а кавак).Беше доста дълъг и доста над обхвата на шината като дебелина,затова като направих среза за посоката на бутане бръкнах през него вътре в ствола да прорежа сърцевината,за да може при страничната обиколка дървото да се отреже.После,като изстина машината отрязах шайба,цепя с ками и чук,качвам на ремаркето и вкъщи.Докато се върна,машината е изстинала,режа втора шайба и така....Дали му е било комфортно на Партнера,обаче е друг въпрос!С електрическата пък съм прибирал цял дебел орех и доста големи черници-пак без проблеми.Претоварването обаче на никоя машина не е полезно,трябва да се внимава и да не се бърза.
mitko64 - майстор
Извинявам се за уточнението, но и кавака е топола, води се бяла топола. Трепетликата и тя беше май към тополите.
koveslav - майстор
пишман_майстор написа:
Съгласен , за единични бройки- да . Оттук-оттам, почивки , все ще стане . Вече за количества с такива дебелини , дори и десет кубика ще са смърт за този клас машинка . Там минимума ще е в класа от 65-70 куб.см нагоре .
Абе дърва да има , тая година моите се забавиха , кой знае какви ще са , мокри и ако стане като преди 3 години , платени юли , докараха ги ноември , в студа и дъжда да ги прибирам :x .
Абсолютно си прав,колега!
koveslav - майстор
mitko64 написа:
Извинявам се за уточнението, но и кавака е топола, води се бяла топола. Трепетликата и тя беше май към тополите.
Ние казваме кавак на това с по-широко отворената корона.Дървесината му е много завъртяна и е отвратителен и за рязане и за цепене.Освен това,докато е съвсем суров,сигурно е дървото с най-голяма собствена маса-направо вода тече от него.Топола казваме на правото високо дърво с тясна корона и вертикални нагоре клони-тези покрай реките.Съжалявам,ако греша сортовете на този вид дървета,но при нас жаргона е такъв!На "каваците" често им орязват короните и оставят основния ствол,защото е тежък за работа.
mitko64 - майстор
Да уточня за тополите по спомани. Родът тополи беше по спомен две секции- бели и черни тополи. Трепетликата и кавака са бели, както и техният хибрид- сивата топола. Тези с клоните нагоре са черни тополи- тука е страшна бъркотия от хибриди, всеки се молеше да не ги изтегли на изпита по дендрология. За дървесината с най- голямо обемно тегло от нашите видове, по спомени беше на каменният дъб- потъвал във вода.

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: