Хм, баси гредата. Значи остава варианта да подгрявам външните и да източвам водата когато ме няма...

А това с кабелите в тръбата си мисля че е по-доброто решение. Така ще е нужна по-малка мощност на кабела - загубите от топлината произвеждана от кабела ще са по-малки. За оплетката на кабела - естествено е че се използва за защита. Самия кабел бих препоръчал да се захрани през една ДТЗ. Тогава дори и 230 волтов кабел няма да е по-опасен от нагревателя в бойлера.
Освен това какви са тези глупости с консумацията на кабела при 15 градуса, при 65 градуса ... дрън, дрън ... Хората са измислили едни неща дето им викат терморелета. Шибваш едно такова да ти мери външната температура и да включва кабела само когато трябва. Те ония от клипа си го предлагат даже.
http://www.flexelec.com/electronic-ther ... x-tm1.html
А кабела от клипа е този:
http://www.flexelec.com/products/xlpe-c ... s-ftx.html
Ако си кабела има по-голяма мощност от необходимата, винаги може да се захрани през един регулатор на мощност (освен терморелето за външна температура).
И друго - не е необходимо кабела примерно в къщата да минава през абсолютно всички участъци от тръбите. Все пак той ще затопли водата и тя няма да позволи на участъците с колена например да замръзнат. Може да се писнат НЯКОЛКО такива нагревателни кабела само по правите участъци и да се управляват и захранят заедно.
Аре толкоз от мен. Трябва да се гледа на място къде и ка да се пуснат.

. Обаче отговора беше, че така се връзват, защото са подгряващи кабели с променливо съпротивление, което регулира консумацията, съответно нагряването им според температурата. Но не ми остана време да ги мерна при около 20 гр. има ли консумация, нЕма ли
 . Обаче отговора беше, че така се връзват, защото са подгряващи кабели с променливо съпротивление, което регулира консумацията, съответно нагряването им според температурата. Но не ми остана време да ги мерна при около 20 гр. има ли консумация, нЕма ли  Защото вероятно са някакви позисторни и все няква консумация ще има и над 5 градуса.
 Защото вероятно са някакви позисторни и все няква консумация ще има и над 5 градуса.

.
 .