kalin.mirkov написа:Мога да отделя 3500, трябва и пелети да се купуват...Ако не се лъжа за малко над приготвената от теб сума си взимаш котел Greyko с горелка 20 KW. ( Провери си все пак! ) После от продажбата на стария ти котел ще си възстановиш една част от вложените пари.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alex_serviz
- специалист
5332 мнения в "Котел на пелети?"
hr.hristov57
- специалист
Калине,похвално е желанието да преминеш на отопление с пелети,но кото човек,използвал 5 сезона такова отопление си позволявам да изкажа мнение по твоя казус,като с това мнение не ангаджирам никого.
Изхождайки от описаната от теб ситуация, откровено и съвсем честно ще ти каж,че неси готов да преминеш на отопление с пелети защото: 1. Инсталацията ти няма термовентили и по никакъв начин няма как да регулираш температурата в отделните помещение, а самия ти казваш,че на отделни участъци е преоразмерена.
2. Разполагаш с котел Виадрус 40,7кВт,който си е "ламя" и не е удачен за монтиране на пелетна горелка, дори и да мотираш допълнителните чогунени плочи, за забавяне на топлинния поток,то много голяма част от топлината ще излиза през кумина ;
3. Сравнително малка отопляема площ - за сега 108м2 с перспектива до 170м2;
4. Монтирането на която и да е горелка (както ти предлагат - до 20 кВт),управлявана от стаен темостат ще доведе до значително подане на КПД на котела и ниска степен на синхронизиране работата на котел,горелка стаен термостат и желана температура;
Като резултат- ще изгориш маса пелети (сигурно40% повече от нормалното)- примери много във форума и напролет -вместа очаквания комфорт от отоплението с пелети ще си напълно разочарован. Освен това и сега нее точно сезона за преустройство и особено за копуване на пелети.
На твое место аз бих направил така- ще изкарам тази зима с отопление на дърва с наличния котел. На пролет ще го продам (няма непродадена стока) , ще си дооборудвом инсталацията, ще направа проучване на пазара и подбера комплек котел-горелка с необходимата мощнос и закупя пелети през август,когадо цените са изгодни и по туй време ще съм готов само да натисна копчето.
Изхождайки от описаната от теб ситуация, откровено и съвсем честно ще ти каж,че неси готов да преминеш на отопление с пелети защото: 1. Инсталацията ти няма термовентили и по никакъв начин няма как да регулираш температурата в отделните помещение, а самия ти казваш,че на отделни участъци е преоразмерена.
2. Разполагаш с котел Виадрус 40,7кВт,който си е "ламя" и не е удачен за монтиране на пелетна горелка, дори и да мотираш допълнителните чогунени плочи, за забавяне на топлинния поток,то много голяма част от топлината ще излиза през кумина ;
3. Сравнително малка отопляема площ - за сега 108м2 с перспектива до 170м2;
4. Монтирането на която и да е горелка (както ти предлагат - до 20 кВт),управлявана от стаен темостат ще доведе до значително подане на КПД на котела и ниска степен на синхронизиране работата на котел,горелка стаен термостат и желана температура;
Като резултат- ще изгориш маса пелети (сигурно40% повече от нормалното)- примери много във форума и напролет -вместа очаквания комфорт от отоплението с пелети ще си напълно разочарован. Освен това и сега нее точно сезона за преустройство и особено за копуване на пелети.
На твое место аз бих направил така- ще изкарам тази зима с отопление на дърва с наличния котел. На пролет ще го продам (няма непродадена стока) , ще си дооборудвом инсталацията, ще направа проучване на пазара и подбера комплек котел-горелка с необходимата мощнос и закупя пелети през август,когадо цените са изгодни и по туй време ще съм готов само да натисна копчето.
Здравейте, отдавна чета в този форум...
Отоплявам се е котел Viadrus U26 - 30kw, дърва и въглища.... писнало ми е
мислех да сложа горелка, но чета че май няма да е много ефективно, а и котела ми е на доизживяване.Трябва си и нов котел... Къщата е в София - 2 етажа по 100 квадрата, имам изолация 6 см и хубава дървена дограма. С тъста ще делим сметката.Спрели сме се на два варианта, но ми се иска и друго мнение да чуя, и какви киловати трябват, с малки деца съм не се спира парното.
Единият вариант ми е Greyko с техен котел или с друг котел, както е по-добре, другият вариант е Torch мисля си и за Ерато горелка + ново котле.
Не съм звънял и не съм гледал още нищо гледам само в нета за сега, ще се радвам ако помогнете.
Отоплявам се е котел Viadrus U26 - 30kw, дърва и въглища.... писнало ми е

Единият вариант ми е Greyko с техен котел или с друг котел, както е по-добре, другият вариант е Torch мисля си и за Ерато горелка + ново котле.
Не съм звънял и не съм гледал още нищо гледам само в нета за сега, ще се радвам ако помогнете.
filmatoplo
- майстор
Наблюдавам как се държат различните котли с горелки , за сега стоманените са по добри , снабдени с термоусигуряване против конденз са направо часовник
.Бая Виадруси има в заварено положение и монтираме по някоя горелка и на тях , но по слабо се представят -доста топлина излита в комина и не усвоява топлината от горелката с глидерите си
.Котела на Грейко се справя добре като топлообменник , след време ще бъде допълнен с други екстри , като пружини турболатори които ще служат за почистване на димогарните тръби и др.в комплект с едноименната горелка е добър тандем , но може да му се монтира и всяка друга въпреки че ще е лудост
.Топлообменника на Даконерата също не е лош , особено ако му се сложи горелка Грейко , най накрая може да се прибегне до Бисолида , и Доконоподобните -пак с тази горелка .

Лол, не очаквах толкова бър отговор, благодара.
Котела ще го сменям, едно че е чугун, друго че двапъти е пукан и заваряван, като ще се прави ми се иска да е както трябва.
Ерато ми е резервен вариант само.
Да разбирам че стомяненият котел е по-добре за пелетните горелки. Ако съм разбрал правилно по-добре да са комплект горелка и котел, да са си предвидени един за друг, както е при Greyko, за да няма изненади. Малко ме притеснява че тепърва трябва да се доокомплектова, искам да го направя и да нямам грижи. Някой ще каже ли каква мощност да търся, досегашният 30kW си бяха много, ама да не станат пък малко.
Котела ще го сменям, едно че е чугун, друго че двапъти е пукан и заваряван, като ще се прави ми се иска да е както трябва.
Ерато ми е резервен вариант само.
Да разбирам че стомяненият котел е по-добре за пелетните горелки. Ако съм разбрал правилно по-добре да са комплект горелка и котел, да са си предвидени един за друг, както е при Greyko, за да няма изненади. Малко ме притеснява че тепърва трябва да се доокомплектова, искам да го направя и да нямам грижи. Някой ще каже ли каква мощност да търся, досегашният 30kW си бяха много, ама да не станат пък малко.
filmatoplo
- майстор
Щом до сега си се топлел с радиаторите които имаш по стаите , виж модела им , сметни мощността им по таблици на производителя , при примерно 70 градуса или с колкото градуса си държал досегашния котел , към този сбор прибави и мощност за бойлер ако има ,ще излезе мощността на горелката , сега ако горелката излезе 15 киловата , то ще се избере горелка модел Грейко RB20 която покрива този диапазон ,топлообменника на котела според модела но не по малко от номинала на горелката , или при Грейко това е 20 клв котел . Ако мощността ти излезе по голяма , което не вярвам , ще се вземе по мощна и съответно по голям топлообменник .Имената , марките и мощностите са условни
.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература