• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
Jacomo - специалист
Някой ползвал ли е от тези малките бойлерчета:
http://www.tesy.com/bg/products/elektri ... pod_mivka/

Няма възможност за голям бойлер в кухнята и се чудя между проточен тип Юнга и тези по-горе. Какво бихте препоръчали, при положение, че имам миялна и не ползвам интензивно топлата вода?
timo1 - специалист
Аз сложих такова под мивката защото другия е на тавана и идва далечко.
Втора година без проблем,а и хазяиката не се е оплакала че не стига водата :partyman:
novgradski - специалист
Аз ползвам подобно
Прикачен файл:
bojler 15l.jpg
bojler 15l.jpg (2.27 KиБ) Видяна 7854 пъти
но 15л ,и го "побългарих".Неръждаем вариант и му заварих "водна риза" ,сложих и един термометър (лятото се топли от слънчев панел,зимата от камината....може и на ток -ако се наложи)
Прикачен файл:
бойлер под мивка 15л.JPG
.Батерията е B5184AA-Севлиевска за отворен съд
Прикачен файл:
B5184AA.jpg
B5184AA.jpg (7.62 KиБ) Видяна 7854 пъти
Прикачен файл:
B5184AA_2.gif
B5184AA_2.gif (17.9 KиБ) Видяна 7854 пъти
Предпазния клапан не съм го слагал.
batvenko - специалист
Ползвам такъв от 2006г, но на Елдом, 10л, 2kW под мивка - работи чудесно, топли водата за около 25 мин и се пуска по няколко пъти на ден. Сменил съм му нагревателя един път - 2009г, беше още в гаранция, но тъй като бойлера се ползваше често не съм я търсил, а срещу 10лв си закупих нов ...и толкова за тия години. Доволен съм.
batvenko - специалист
Сега видях, че имаш и друг въпрос.
Ако ползваш тип Юнга - топла вода ще имаш веднага - но според мен стои като цирей и грози интериора ...
Ако го монтираш под мивката - не се вижда, но пък неудобството е че трябва да го чакаш да стопли водата ...

Избора е твой, но щом имаш съдомиялна, май е по добре тип Юнга..... ти решаваш.
От скоро също имаме съдомиялна, но бойлера си го ползваме редовно.
Стиви - специалист
Почти няма разлика между юнга и бойлер под мивката по отношение на времето за което ще протече топлата вода. Разликата е след това. При юнгата дебита е малък и температурата зависи от дебита и от температурата на водата във водопровода.понякога за да получиш прилична гореща вода трябва да се намали струята до минимум което прави я прави неизползваема.
batvenko - специалист
Стиви написа:
Почти няма разлика между юнга и бойлер под мивката по отношение на времето за което ще протече топлата вода. Разликата е след това. При юнгата дебита е малък и температурата зависи от дебита и от температурата на водата във водопровода.понякога за да получиш прилична гореща вода трябва да се намали струята до минимум което прави я прави неизползваема.
Стиви, нещо бъркаш. При юнгата топлата вода се загрява в "буркан" от около 300 ml - затова топла /гореща/ вода има почти веднага, докато при другите си трябва време от няколко минути.
nikolovvd - майстор
Така наречената "Юнга" е проточен бойлер, чийто нагревател се включва при определено налягане. Ако налягането е слабо може и въобще да не се включва. Това явление го има по високите етажи на някой блокове в региони, които обикновено са на воден режим през лятото. При другият вид бойлери това не е проблем.
Проточните бойлери имат и още един съществен проблем - варовитата вода. Поради високата температура, която развива нагревателя (обикновено мощността е 3 kW) много бързо се образува котлен камък и нагревателя прекъсва.
Стиви - специалист
batvenko написа:

Стиви, нещо бъркаш. При юнгата топлата вода се загрява в "буркан" от около 300 ml - затова топла /гореща/ вода има почти веднага, докато при другите си трябва време от няколко минути.
Не мисля че бъркам. По скоро ти грешно се изразяваш. Струва ми се че говориш за времето за което може да се ползва топла вода. В такъв случай си прав, но ако сравняваш обемен бойлер с проточен. Обаче юнгата трудно може да се нарече проточен бойлер. Поради ниската си мощност се наблюдават описаните по горе недостатъци.

Надявам се че не си мислиш че загряването на обемен бойлер примерно 10л. под мивката ще започне чак след като пуснеш крана за топлата вода :?
nikolovvd - майстор
Стиви написа:
Обаче юнгата трудно може да се нарече проточен бойлер. Поради ниската си мощност се наблюдават описаните по горе недостатъци.
Ако 3150W нагревател е ниска мощност, здраве му кажи. За сравнение 80 литров бойлер е с обща мощност от 3000W!
Що се отнася за обема топлата вода, то при проточните бойлери е безконечен или поне до изгаряне на нагревателя, а при другите според обема 5-10-15 литра.
Но нали се слагат, за да си измиеш ръцете или нещо друго с малко топла вода. Ако ще се къпем си има баня с голям бойлер за тази цел. Аз затова прекъснах тръбата за топла вода от бойлера до кухнята, защото ще трябва да чакам студената вода да се изтече от 20 м. тръба докато дойде топлата. Като го направиш това десетина и повече пъти дневно и ще се чудиш защо сметката за ток е над 100 лв.
  • 1
  • 2

Тема "Кухненски бойлер за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: