Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Имам общо сложени 170 глидера на марката Helyos H600 се водят + две лири, ако смятам по таблицата 170 х 180W (производителя дава 194W) = 30600W или 31kW без лирите и бойлер, аз сега съм с 30kW и ми е супер много, системата прегрява на два пъти, след като направихме изолацията става така. Нещо някъде бъркам явно.
За Krasen1: Гледам я системата Torch, от един месец четем с тъста в сайта им, харесал съм я, имам много въпроси. Кажи ти каква квадратура топлиш и колкото пелети ти отиват. Каква ти е мощността.Благодаря ти предварително.
filmatoplo - майстор
:) Първо глидерите може и да са преоразмерени спрямо площта , второ тези мощности са гаранция дадени при температура 90 градуса на водата .
plastkomfort - специалист
Имаш ли термоглагви?

Когато температурата в стаите бъде достигната и те притвореят няма да имаш нужда от толкова киловати.
Christo - майстор
Да се изкашлям и аз по темата...Трябва да гледаш доста скептично на обявената мощност, особено когато е само от производителя, а не от независима лаборатория. Те са я мерили при оптимална тяга на комина, при идеално сухи въглища и т.н. Нищо чудно и да са поразкрасили и резултатите от меренето. Остави си радиаторите така както са. Ще намалиш температурата на водата и мощността ще им падне. За цялата инсталация ще е по-добре да работи на по-ниска температура. При пелетните котли 20KW са сериозна мощност и в повечето случаи се оказват достатъчни. Както са писали и други преди мен, трябва около котела да се наслагат трипътни вентили, помпи и термо датчици и системата да се направи като хората. Всяка сериозна фирма, произвеждаща котли, препоръчва и схеми на свързване. Дилемата е: или даваш повече пари в началото и после харчиш по-малко за пелети и по-лесно експлоатираш парното, или купуваш нещо по-евтино, но гориш повече пелети и прекарваш повече време в котелното. Стар чугунен котел плюс евтина горелка според мен са безсмислено начинание.
krasen1 - специалист
Отоплявам 90кв. 200л.боиляр и лира.За миналия сезон 3200кг.Нямам изолация само нова дограма.На 121страница има графика как работи котела.За мен е по добър от ГРЕЙКО.Може да топли 70кв.и200кв.Няма настройки като дози въздух и т.н.Както казва Христо малко повече пари ама да ти е мирна главата.Котела гори и сега.Моята система е 3-20кв.
joro_vn - специалист
За къща 2х100 квадрата с прилична изолация като твоята стигат 8-15 киловата според външната температура.
Стоманен триходов котел с добра горелка са решение.
Термоглави на радиаторите задължително.
Разхода на пелети зависи от желанията на жените, при 20 градуса е малък, при 26 градуса е доста по-голям.
naskov - майстор
IvanMil написа:
Имам общо сложени 170 глидера на марката Helyos H600 се водят + две лири, ако смятам по таблицата 170 х 180W (производителя дава 194W) = 30600W или 31kW без лирите и бойлер, аз сега съм с 30kW и ми е супер много, системата прегрява на два пъти, след като направихме изолацията става така. Нещо някъде бъркам явно
Ako ми кажеш при каква температура в студените дни ти е работил котела, мога да ти сметна каква мощност са отдавали тези 170глидера. Малка е вероярността да е 31кВт.
Много благодаря на всичко, за отделеното време.Радвам се че има място където може да намериш полезни съвети… често не съм знаел че форума е толкова велика работа 

Filmatoplo: Глидерите ми са в повече това и аз съм се убедил, но вече са сложени и по това което чета не е проблем че са повече. За киловатите мисля да се посъветвам с фирмата която ми прави изолацията би трябвало да знаят колко са загубите на сградата ще добавя и малко за бойлер и малко запас.

Plastkomfort: В момента нямам термоглави, когато е правено парното майстора не е сложил защото котела е на твърдо гориво и не се слагало … Сега ще сложа задължително, вече като може да се регулира мощността на котела.Харесал съм едни електронни глави, дали има смисъл, показват температурата в електронен вид.

Christo: И аз си мисля че 20 kW ще е достатъчно, сегащният ми котел не е с такова КПД и е 30kW и ми е много от както направих изолацията.На система Torch дават КПД до 91,5%, за Greyko с техният котел не мога да намеря информация. Ясно ми е че едно е в лаборатория друго ще бъде у нас, но според мен все ще е по-голямо КПД-то от това на сегашният ми котел.Решил съм че ще правя нещо добро, заделил съм пари искам да се направи както трябва.Разсъждавам така по-добре кредит да изтегля ако не ми достигат вместо да правя половинчати работи.Тепърва ми предстой да звъня по фирмите и да питам за цени.

Krasen1: Благодаря ти че сподели мнението си това исках, мнение на някой който ползва.По твоите данни мисля че трябва да горя по-малко от два пъти на твоето, два пъти по-голяма квадратура, но имам изолация. Искам веднъж да го направя, четох доста в интернет и виждам че има хора който си имат проблеми с горелки, котли, системни настройки, пелети, затова питам. Графиката е от устройството за контрол през интернет, четох за него, малко ми се струва глезотия, не съм го мислил може пък да е полезно.

Joro_vn: И аз си мисля че средно 10-15 kW трабва да са достатъчно, все пак няма да го спирам и ако това му е средното ще е супер, а досега колкото и да се старая ту е доста топло, после изстине, после пак жега.При нас ще е 24-25, с 20 градуса няма да мине номера и жената и детето обичат да е топличко, аз съм по така

Naskov: Знам че не е 31kw просто смятах спрямо глидерите, но явно те са преоразмерени, както каза filmatoplo.
krasen1 - специалист
IvanMil устроството за контрол не е глезотия.Миналата зима спрях котела и заминах на гости с семейството си след няколко часа ми се обадиха от фирмата да попитат проблем ли има че котела не работи.На другия ден си го запалих от интернет и като се прибрах ми беше топло. Един път късно вечарта ми смениха софтуера.На другия ден им се обадих и попитах защо спряха котела за 10мин.Фирмата следи непрекъснато през интернет дали котела работи правилно и ако възникне проблем го отстраняват веднага дори и извън работно време.Засега не ми се е случвало но така ми обясниха като ми го поставиха.
plamen_peev - специалист
Красене, на теб интернета ти с постоянно IP ли е?
То и аз имам на моя котел интернет управление ама съм на БТК и нямам постоянно IP.
Питах за такова те искат двойна цена за нета и така си стои несвързано интернет управлението.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: