• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Иван Иванов - напреднал
Така от няколко дни разглеждам най различни теми и случайно попаднах на такава в която някой си е направил много прост и в същото време здрав нож от лента от механична ножовка от старите ленти руските пише че били здрави нямало затъпяване но и били чупливи (не можах да го разбера аме тей ем тей)та въпроса ми е има ли смисъл да си правя такова нещо защото имам няколко такива ленти и обичам ножовете пък ако не става от какво лесно достъпно мога да си направя мачете,ятаган,дълъг нож
Не смятам, че идеята която я имаш ще ти е от необходимост. Първото е както ти сам си подразбрал, че материала от който са направени ножовките е наистина крехък. Може наистина да те бъде от полза, но за някои неща например като: Идва времето когато се бере царевицата и след това се изрязва царевичака. Тогава наистина би могъл да го използваш като мачете. Например парче от лентата /приблизително 15-20см./ да се заостри едностранно за изсичане на пирони от дърво /макар че тогава се случва по-често да се отчесне част от заостреното/. Може да послужи също и като шабър. Като цяло не смятам че идеята ще ти бъде от кой знае каква полза или пък улеснение. Но пък какво толкова все пак решението е изцяло на твоя страна. Направи си, опитай и ще си прецениш. Успех.
fox_vt - майстор
Ножа от лента е от полза също и ако кълцаш нещо.По рано като правихме на село свинска мас при рязането на сланината тоя нож си реже чудно а другите по няколко пъти точене.А ножовете от лентата са освен крехки и ръждясват което е също голям минус.
П. Петков - специалист
Старите листови, механични ножовки не са крехки, а "железни"! От тях стават превъзходни, плоски сечачи, но след като им се позапилят малко зъбите на шмиргел, за да не убиват при държане.
Предполагам, че става въпрос за тези:
Прикачен файл:
Picture 181.jpg
Picture 181.jpg (33.84 KиБ) Видяна 3082 пъти
Някои увиват края на ножовката с проводник ПВА-1 (еднослойно, навивка до навивка по стъпката на зъбите), като се получава удобна дръжка за секача. Електротехниците ги ползваха масово, като си правеха къси ножове за заголване на кабелна изолация.
А тези секачи ще ме надживеят: :)
Прикачен файл:
Picture 182.jpg
Picture 182.jpg (35.41 KиБ) Видяна 3082 пъти
ben84 - специалист
На работа много се тачат тия ножовки. Всеки си прави някакъв по свой модел, да му е удобен за работа, навремето бащата имаше такива за дранье на прасета :axe:
Но ръждясва. Ако обичаш ножовете като ножове - не ти е нужно. Ако искаш инструмент, който да ползваш и да не те много е яд, ако го загубиш или счупиш става :partyman:
Иван Иванов - напреднал
за същите ножове говоря фен съм и искам нещо с което като отида в гората и да мога да сека ситни клони и по големи имам няколко купешки ножа единия дръжката лопа другия зе да има ръждиви петна искам аз да си направя за да се ядосвам на себе си не на китайците
П. Петков - специалист
За клони в гората (не много дебели) ето това:
Прикачен файл:
Picture.jpg
Picture.jpg (38.58 KиБ) Видяна 3027 пъти
"Орловият нокът" е електричарски и съм го купил от Конрад, като за клони върши чудесна работа. Китайски е, а цената му (по спомен) беше някъде около тридесет лева.
Що се отнася до ръждата, след всяко ползване следва почистване и смазване с трансформаторно масло (Това имам в изобилие! :) ) Маслото го ползвам и за смазване на верижния трион - много е добро!
Хигиената на инструментите е по-важна от личната!
Прикачен файл:
Picture 183.jpg
Picture 183.jpg (33.37 KиБ) Видяна 3020 пъти
Чесало!
"Мият се онези, които ги мързи да се чешат!" :-D
hidrazin - майстор
Трансформаторното масло има отлични антикорозионни и дори миещи свойства, но за съжаление никакви или почти никакви мазилни.
За ножицата е идеално. За триона дори отработено масло е по-добро. Ама то пък една дъска и една верига не са кой-знае колко пари, пък и едва ли режеш всеки ден. Карай с трансформаторното. :-D
:partyman:
П. Петков - специалист
Има и друго, необоримо преимущество - без пари е!!!
За верижния трион отработеното не е много читаво, защото има по-голям вискозитет от трансформаторното, мръсно е, а отворът през който изтича е малък и смесено с триците го запушва лесно. Поне на моя "Бош" е така.
  • 1
  • 2

Тема "Нож от нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: