Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
iivanov - майстор
kr1100 написа:
2.Клоните ги горя и пепелта използвам за тор /калиева/.
Ъъъ...не беше ли калциева? :?
iivanov - майстор
Поради преобладаващия процент калциев карбонат и съответно алкално ph,,приложението на пепелта в чистия си вид е ограничено.Виж ,ако я прекараш през гореща вода,за да изкараш калиевите и други соли,тогава мога да се съглася,че това е калиева тор.
hidrazin - майстор
Ся, у пепело има и калциев (преобладаващ) и калиев карбонат. И двата са с алкален характер. Калциевия е слабо разтворим във вода.
Обаче в присъствие на въглероден двуокис от въздуха се превръща на хидрогенкарботнат, който е и доста по-разтворим. Та калциевия карбонат си е варовик, мрамор... и като го изпечеш става негасена вар.
А пепелта като я измиеш в вода, отделяш разтворимия калиев карбонат - или така наречения поташ. С него навремето са правили сапун.
Разбира се пепелта съдържа и други елементи, които са полезни и необходими на растенията.
Вярно - пепелта не трябва да се използва безразборно. Подходяща е за кисели почви, но например не трябва да се използва при алкални (варовити) почви. Там ще повиши и без това алкалния характер на почвата.
Каква е почвата лесно се определя с лакмус. От няколко места в двора се взима по една супена лъжица почва. В чист буркан се залива с дестилирана вода. Прецежда се - може и през филтър за кафе и се проверява с лакмус. Ако нямаме лакмус, става и с цветчета от някоя китка в лилав, виолетов цвят. Смачкайте листенцата от няколко цвята за да изцедите малко сок. Смесете го с малко вода от прецедената. Ако стане зелена - алкална почва, червена - кисела почва.
И по друг начин може да се разбере - хортензията в неутрална почва е розова, в кисела - синя. :-D
:partyman:
nikolson - майстор
Да вдигна малко темата. Днес чистих двора. Кастрих позапусната част, където има много леторасти, няколко дръвчета, абе натрупа се голям куп. Сортирах ги отделно за горене и отделно треволяци и вършини. Едрите ще ги нарежа, тъкмо ще са готови догодина за казана, тънките ще се наложи да ги горя, ама се замислям за дробилка.
Давайте мнения, споделяйте впечатления, какво ползвате, предимства, недостатъци. Вие сте.
hidrazin - майстор
Имам такава - виж на предната страница:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 08#p524609
Пълен таш...ак. Идеална е прави клони без разклонения, разни издънки, лозови пръчки и подобни прави неща.
Забрави през нея да прекараш някой крив клон или такъв с разклонения. Не трябва да има и листа. Направо задръстват машината.
Освен това отнема мнооооого време докато ги прекараш всичките дори и да са прави.
Ако имаш място ги складирай на камара докато изсъхнат и после - клада.
Скоро време и аз ще трябва да правя клада. Събрали са се от пролетта до сега едни 4-5 и повече кубика клонаци и клечоляци.
:partyman:
nikolson - майстор
Там е работата, че аз съм видял досега само мнение от тебе, друг никой не е написал нищо. Ако наистина листата са проблем за всички такива и трябва да чакам да съхнат, не ми върши работа. Вчера (неделя) за един предобяд съм натрупал куп колкото бус, ако трябва да чакам, следобяд можех да ги окастря, сортирам и надробя. Дето ще си играя с дробилка...

Тема "Съвет за градинска дробилка с цел мулчиране." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: