• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 148
Всички имаме коли, нали ?

Обухте ли вече зимните гуми ?

58%
да
153
42%
не
110

Общо гласове: 263

hidrazin - майстор
Тинтири, минтири, на-на, на-на ... и т.н.т.
Такова животно като всесезонна гума НЯМА ! Просто на човек му трябват елементарни познания по основни науки като физика и химия за да го осени прозрението.
И трите ни коли, купени миналата година с някакви такива "всесезонни" ташака - заводски оборудвани. Миналата "люта" и "снежна" зима на няколко пъти закъсва по една от тях. На равно и не повече от 20-30см сняг. Едната ходих да се опитам да я изтегля с пикап 4х4 и той нов, с някакви такива измишльотини. Окопах се като прасе в рядка кал. Наложи се да прибегнем до няколко човешки сили. :-D
Всесезонните гуми са такива на Малдивите, гръцките острови, Бали, Филипините ...
У нас гумите се делят на зимни и летни. На север от нас - също. Иначе може да караш и със сликове. В гаража, някое хале или ако дебнеш седмичната прогноза.
:partyman:
Chefo77 - майстор
ditronix написа:
...
Ти сега защо му даваш акъл на момчето. Неговите гуми може да са стари, но са перфектни. Даже са по-добри от твоите новите, нали не са Конти :lol:

Тинки, никой с лошо не ти казва нещата. Прекалено много шофьори сме виждали, които разчитат на надеждата, отколкото на опита. Зимата е непредвидима, може сутринта да е слънчево, следобяда да не можеш да се прибереш от сняг.
А преди да измислят лампа за ниско ниво, водачите се е случвало да погледнат какво става в казанчето за спирачната течност. Не боли, опитай. Знаеш как се вдига капака, нали?
crez - майстор
hidrazin написа:
Тинтири, минтири, на-на, на-на ... и т.н.т.
Такова животно като всесезонна гума НЯМА ! Просто на човек му трябват елементарни познания по основни науки като физика и химия за да го осени прозрението.
И трите ни коли, купени миналата година с някакви такива "всесезонни" ташака - заводски оборудвани. Миналата "люта" и "снежна" зима на няколко пъти закъсва по една от тях. На равно и не повече от 20-30см сняг. Едната ходих да се опитам да я изтегля с пикап 4х4 и той нов, с някакви такива измишльотини. Окопах се като прасе в рядка кал. Наложи се да прибегнем до няколко човешки сили. :-D
Всесезонните гуми са такива на Малдивите, гръцките острови, Бали, Филипините ...
У нас гумите се делят на зимни и летни. На север от нас - също. Иначе може да караш и със сликове. В гаража, някое хале или ако дебнеш седмичната прогноза.
Колега,като си такъв познавач на химията и физиката ми обясни защо глупавите американци излишно са забранили използването на летни и зимни гуми. В закона им е записано само с всесезонни. А колкото до химията прочети нещо за технологията на каучука. В летнити гуми почти нама естествен каучук, а в зимните има малко. Във всесезезонните има голям процент естествен каучук и силика затова и са по-скъпи.http://autobild.bg/%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D ... r-14/a4914
hidrazin - майстор
crez написа:
В закона им е записано само с всесезонни.
Аааа... Колега, ще чакам линк към закона и къде е точно цитата.
Относно лимка който даде - цитат от него:
Извод: всесезонните гуми са чудесни, но не и перфектни
Сега пък и аз ще ти дам един цитат:
Всесезонни гуми – Съществува и компромисен вариант при избора на гуми наречен всесезонна гума. Този тип гуми по принцип страдат от недостатъци преди всичко през зимата и не се износват така чувствително през лятото. Като цяло всесезонните гуми имат посредствени възможности спрямо „специализираните“, предназначени за конкретни климатични условия. За климатичните условия в България, всесезонната гума не е удачен вариант.
Общо взето само компромиси, недостаъци, посредственост и естествено таша...ци.
Аз на кого да вярвам? На писаниците из нета или на очите, ръцете и краката си? И поведението на котора.
Относно Vredestein - веднъж бях купил две такива летни заради джантите. Просто ми трябваха джанти. Гумите бяха с много добър и дълбок грайфер и се представиха добре. Лятото.
Chefo77 - майстор
Изцепката за забраната на зимни и летни гуми в САЩ е уникална - пич, те си имат закон, в който указват за всеки щат кога могат да използват гуми с шипове, ти говориш за тотална забрана на сезонните ... Почти всички производители имат сайтове от типа на "hankooktireusa", и в сайтовете на всички са си разделени на зимни и летни. Да не би да са забранени всесезонките? :wink:
Vredestein са си много добри гуми. Всесезонните не правят изключение - спрямо другите всесезонки. Подкрепям Хидразин за гумите - всесезонките са с добри резултати лятото и посредствени. Всички тестове за сезонни/всесезонни гуми са с близки, при това еднакво верни и еднакво грешни резултати. Грешката се състои в това, че се изпитват само нови гуми. Можеш сам да се сетиш как е всесезонката на втората зима спрямо зимна на същата възраст. Защото ... кой кара всесезонки по една година?
hidrazin - майстор
Chefo77 написа:
...Можеш сам да се сетиш как е всесезонката на втората зима ...
Тази година ще бъде проверено на практика. Не знам. Те още на първата година се издъниха като кифли. :?
Май ще трябва да мятаме по едни вериги в багажника? Виж че паднало 15 санта сняг. :-D
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
А камионите сменят ли гуми няколко пъти в годината? Защо по гумаджийниците не съм виждал ТИР-оове с ремаркета? :?
Chefo77 написа:
Тинки, никой с лошо не ти казва нещата. Прекалено много шофьори сме виждали, които разчитат на надеждата, отколкото на опита. Зимата е непредвидима, може сутринта да е слънчево, следобяда да не можеш да се прибереш от сняг.
В такъв случай предлагам да си купим по един танк. Или поне БТР. Ама от верижните. С гребло отпред. Или в най-лошият случай трактор Беларусь. За да не затънем. И пак няма гаранция. Ако ще перфектен да си, това не е никаква гаранция. Всички се извъдихте големи моралисти. Ама един комплект нови гуми е колкото средната месечна заплата. И повече. Или колкото някой кошник като Корса 94 или Фиеста 92. Те хората, които карат такива коли със сигурност са от тези, които дават 700лв за нови гуми. А от друга страна на автобусите гумите им падат на пътя заедно с джантите. Спирачки за тях са нещо, което не важи - видяхме редица катастрофи от толкова технически неизправни автобуси, че и най-големият шофьор на кошник няма да позволи да стигне до такова ниво. Големи сме моралисти, ама не виждаме кочината около нас. Със старите зимни гуми се чувствам в по-голяма безопасност, отколкото с обществен транспорт. В някой Чавдар или Сетра. Щото лично аз съм се возил в маршрутка, която се оказа, че са я пратили въпреки че е с неизправни спирачки, което разбрах впоследствие. :!:
А нивото на течността е задоволително. Има, не е като да няма. Явно датчика се гъбарка. Той е един "прост" нивомер в казанчето. Скоро направо ще я сменям, може би. Да се стяга и после да не я пипам няколко години.
Chefo77 - майстор
Тинки, на мен ми е през онази работа какви са на хората доходите и дали гумите им са нови или четвърта употреба. Интересува ме тяхното поведение на пътя да не засегне по някакъв начин мен или други хора. Интересува ме най-вече И АЗ да намаля рисковете до минимум и да не стана причина други да страдат заради мен. Писнало ми е от въшльовци с музика за хилядарки, а със сликове (в смисъл изтъркани гуми) и с огромно самочувствие. Казах ти да отвориш тълковния речник, за да провериш значението на "моралист" и да го сравниш с простотиите, които плямпаш, но не увираш. Не става дума за морал, а за подготовка. Морал е когато сляпо защитаваш новите зимни гуми, само и само да имаш зимни, защото така трябва - без значение дали изобщо караш колата.
И какво викаш - след като покрай нас е кочина, и ние да станем прасета, а? Ако това е твоето верую, изповядвай си го, но без да ме убеждаваш колко е хубаво - аз не искам да съм част от кочината. Да, не е гаранция, ако си перфектен, но определено рисковете са много по-малки, отколкото ако не ти дреме за нищо.
Къде съм ти казал, че са боклук зимните ти гуми? Казах ти да не разчиташ на тях в зимни условия. Или за теб двете са еднакви като стойност?
И друго - правиш ли разлика между зимна гума, която е карана 3 СЕЗОНА и зимна гума, карана 3 ГОДИНИ? За мен има. За теб ако няма ...
Да, може и датчика да се е скапал. Но "задоволително" не върши работа там - предполагам светва при голям наклон, когато течността в казанчето отива в някоя крайност.
inspo - майстор
thinkpad написа:
А камионите сменят ли гуми няколко пъти в годината? Защо по гумаджийниците не съм виждал ТИР-оове с ремаркета? :?

В такъв случай предлагам да си купим по един танк. Или поне БТР. Ама от верижните. С гребло отпред. Или в най-лошият случай трактор Беларусь. За да не затънем. И пак няма гаранция. Ако ще перфектен да си, това не е никаква гаранция. ..........
Как не ти омръзна да се излагаш като пишеш простотия след простотия?
Или просто не се усещаш, че стана за смях и нарицание в целия форум?
thinkpad - майстор
Chefo77 написа:
Тинки, на мен ми е през онази работа какви са на хората доходите и дали гумите им са нови или четвърта употреба.
Да, може и датчика да се е скапал. Но "задоволително" не върши работа там - предполагам светва при голям наклон, когато течността в казанчето отива в някоя крайност.
Чефо, значи си много богат да даваш по над 1200лв за гуми всяка година. Моралист си, защото се опитваш да вменяваш вина на хората. Твоето така го разбирам в момента. То мислиш ли, че някой иска това така, онакова - иначе? То и аз искам нов Mercedes или Ford Mustang с гуми по 300лв бройката, ама няма. Повечето караме коли, които струват колкото 8 чифта хубави гуми(2 комплекта - 1 летен, 1 зимен). И слагаме АГУ-та щото не ни кефи, че колата върви повече на бензин.
inspo написа:
Как не ти омръзна да се излагаш като пишеш простотия след простотия
На теб ти е време в речника да прочетеш "сарказъм" и "ирония" какво значат. Все пак, един съвет - пазете се от камиони. И автобуси.
Зимни и летни гуми при камионите и автобусите няма. Това каза Красимир Лалов, заместник-председател на Националното сдружение на българските превозвачи във връзка с акция "Гума" на транспортното министерство. Според Лалов, през годините обществото се заблуждава, че при товарния и автобусния сектор има летни и зимни гуми. Read more: http://news.plovdiv24.bg/198813.html#ixzz3FGAdR6Uq
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 148

Тема "Сложихте ли вече Зимните гуми ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: