• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 148
Всички имаме коли, нали ?

Обухте ли вече зимните гуми ?

58%
да
153
42%
не
110

Общо гласове: 263

ditronix - специалист
700-1000-1200 кинта за нови гуми се дават не всяка година,а примерно на 3-4-5 години най-много. Зависи кой колко кара. Защото ако човек има пари за гориво,с което да върти 20-25 хиляди на година безусловно ще има пари и за нови гуми на всеки 3 години! Сега да си говорим за автомобили на по 20-30 години е безсмислено. Явно хората с такива коли си седят повечето време у дома и колата се ползва в екстрени случаи.За доходите на всички е ясна ситуацията. Но в крайна сметка сигурноста е по-скъпа от 2 или 4 гуми. Пак се развихри спор за всесезонните гуми. Ами все още нямаме условия за такива у нас. Наистина миналата зима мина почти без сняг, ама де е гаранцията че и тази година ще е така?
thinkpad - майстор
ditronix написа:
...Защото ако човек има пари за гориво,с което да върти 20-25 хиляди на година безусловно ще има пари и за нови гуми на всеки 3 години!
Как да нямат пари за гориво? За автобус се дават същите пари като за гориво. Лично проверено. Ако сте двама - парите за билети стават повече от за гориво. Сиреч, няма значение как пътуваш - пари се дават. Спорове за сигурност се водят, аз за всесезонните гуми нищо не съм казал. Аз казвам, че примерно моят автомобил е по-безопасен от общественият транспорт, където лично аз съм се возил(разбрах впоследствие) в автобус без спирачки. Дори на старата ми кола на 22години, която още я имам - спирачките ми практически коват. С колата правех над 10,000км годишно. Влакове дерайлират, траверси се крадат. Нека не се убеждаваме, че около нас е екстра сигурност, а нашата задача е в нашата кочинка да я докараме. Защото се оказва, че да се кача в автобуса - не се знае дали ще стигна жив.
Chefo77 - майстор
thinkpad написа:
Чефо, значи си много богат да даваш по над 1200лв за гуми всяка година. Моралист си, защото се опитваш да вменяваш вина на хората. Твоето така го разбирам в момента. То мислиш ли, че някой иска това така, онакова - иначе? То и аз искам нов Mercedes или Ford Mustang с гуми по 300лв бройката, ама няма. Повечето караме коли, които струват колкото 8 чифта хубави гуми(2 комплекта - 1 летен, 1 зимен). И слагаме АГУ-та щото не ни кефи, че колата върви повече на бензин.
Ама ти се почувства задължен да дадеш 1200 лева за гуми ли? Миличкият той, много си бил чувствителен...
Опитвам се да вменя на хората, че СИГУРНОСТТА е най-важна, когато караш. И собствената, и чуждата сигурност. Само ти не разбра от целия форум. Защото не караш велосипед или скейтборд. Караш автомобил - ковчег на две колела - и като такъв, трябва да поемаш отговорност за всичко покрай него. Ако си с калпави гуми и не можеш да спреш на сняг или поднесеш и отнесеш някой, какво ще ти е оправданието? "Ами виж сега, нямам пари за зимни гуми, пък и то зима няма, а това тук ме изненада и така - ще извиняваш, ама не съм виновен, че ситуацията е такава." Ако нещо се случи на твой близък, ще приемеш ли обяснението? Затова казвам, че изобщо не ми пука кой какви пари взема и кой какви пари дава за колата си - щом е на пътя, трябва да е там адекватно. Извинявай, че съм такъв моралист. Благодаря, предпочитам да бъда моралист пред това да изповядвам "Карай бе, какво може толкова да стане, покрай нас всичко е лайна, само ти ли си глупака да си наред".
Знаеш колко ми струват колите, нали? Че ако продам която и да е от тях, с парите не мога банята да си подменя даже. Мислиш ли, че ми се дават пари за адекватна поддръжка? Мислиш ли, че се къпя в пари, та да ги пръскам по 20-ина годишни каручки? Всичко е за сигурност и за инвестиция. За сигурност - за да не се озова в ситуация да претрепя някого или да оставя жена и деца без гръб. И за инвестиция - да предотвратя по-скъпи ремонти и да не плащам втори и трети път за нещо, за което може да бъде избегнат повторен такъв. Е, има и за гъзарийка, но те изобщо не се споменават тук.
ditronix - специалист
thinkpad написа:
ditronix написа:
...Защото ако човек има пари за гориво,с което да върти 20-25 хиляди на година безусловно ще има пари и за нови гуми на всеки 3 години!
Как да нямат пари за гориво? За автобус се дават същите пари като за гориво. Лично проверено. Ако сте двама - парите за билети стават повече от за гориво. Сиреч, няма значение как пътуваш - пари се дават. Спорове за сигурност се водят, аз за всесезонните гуми нищо не съм казал. Аз казвам, че примерно моят автомобил е по-безопасен от общественият транспорт, където лично аз съм се возил(разбрах впоследствие) в автобус без спирачки. Дори на старата ми кола на 22години, която още я имам - спирачките ми практически коват. С колата правех над 10,000км годишно. Влакове дерайлират, траверси се крадат. Нека не се убеждаваме, че около нас е екстра сигурност, а нашата задача е в нашата кочинка да я докараме. Защото се оказва, че да се кача в автобуса - не се знае дали ще стигна жив.
Бе има хора,които не могат да си позволят да пътуват. И се качват на влак или автобус 2-3-10 пъти годишно. Вероятно да идат на лекар,за лекарства или да видят децата и внуците. При тях сметката с горивото не излиза отникъде,че има данък,гражданска,годишен преглед и още какво ли не.... Как да ги даде човек тия пари като ги няма. За обществения транспорт си съвсем прав! На влак не съм се качвал от не помня кога, когато се е налагало да ходя сам до голямото село-автобус. БИОМЕТ, ЕТАП....Те поне имат сравнително нови каляски. При нас 6-5 няма! Кой де ходи, всеки пътува по "бизнес" поне 2-3 пъти повече,отколкото на почивка. И щем -не щем-колите си ги поглеждаме. Кой сам,кой на сервиз. Ама и аз се усещам понякога- гумите ей тъй като че ли ги забравяме от време на време. Пролетта се ях заканил да купувам нови летни,като изкарах джантите-е,те старите ще изкарат и тая година...Е,изкараха,ама наскоро видях на едната на борда цепнатина около 15-20 мм.! Плитка,ама цепнатина. И съм се зарекъл,като сложа зимните,старите летни ги вадя и ги хвърлям! Да видим догодина как ще изкарам още малко с тях :-D Пък може още с Коледните,ако се отвори дупка да си направя подарък :wink:
thinkpad - майстор
Chefo77 написа:
Опитвам се да вменя на хората, че СИГУРНОСТТА е най-важна, когато караш.
А доброто здравеопазване е важно за дългият живот и доброто здраве. Общото е, че и двете ги нямаме. Задоволяваме се с това, което имаме. Опитвам се да кажа, че пожеланията за всичко са много добри и съм съгласен принципно с теб, но действителността е различна.
Chefo77 - майстор
Тинки, действителността се променя и според независещите, и според зависещите от нас обстоятелства. Понякога чрез промяна на зависещите, променяме и независещите... оказва се, че последните могат да бъдат различни. Много философски звучи, но ако се замислиш, дали не е така? Аз лично съм се убедил многократно в това - как независещите се превръщат в зависещи.
schuldiner - майстор
Абе не знам как го правя... както има хора, които си изтриват подметките на обувките накриво (моите се изтриват съвсем равномерно), така и някои успяват да си прецакат гумите... Зимата сложих некъв зимен континентал, нови, ама стар дот 3-4 години, въртях ги и лятото както си е редът с идеята декември пак да ги сменя. Обаче напоследък взе да тресе, отивам на баланс и понеже вече съм патил, директно проверихме предните гуми за деформации. Ами едната си се върти на осмица, крива с износено по вътрешния кант. А само преди месец ги гледах и си бяха ок. Това ми се случва вече четвърти път, но с различни гуми (не винаги зимни) и с различни коли. Остава да е от шафьора или от варненските пътища, особено междуселските. Така че тази седмица ща-не ща слагам зимни, пак някои нови-стари и колкото оцелеят. Лошото е, че вече по 4 трябва да сменям в комплект, та и цената тежи.
hidrazin - майстор
И тъй като колегата crez продължава да твърди че в САЩ по закон било задължително да се кара със весезонни гуми:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 40#p630806
тази неистина я твърди из форума от доста години:
Какви гуми ползвате ?
Та реших да направя някои елементарни справки. Тъй като САЩ са голяма по площ страна и всеки щат си има съответните законови норми. Пък и всеки от тях е с много различен климат и география. Оказва се че зимните гуми не са задължителни. Също така НЯМА закон задължаващ използването на ВСЕСЕЗОННИ гуми.
Да обаче в голяма част от щатите е разрешено използването на гуми с шипове. И навсякъде ри зимни условия е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО използването или на вериги, или на гуми с шипове или на ЗИМНИ гуми със съответното означение.
И тъй като в другата тема колегата спомена слънчева Калифорния, отваряме местните им закони. И какво виждаме?
CALIFORNIA DEPARTMENT OF TRANSPORTATION
Ами хората си го написали. Освен това да не забравяме че означението за зимна гума - онова с планински връх и снежинка в него е въведено за първи път като стандарт през 1999-та година именно в САЩ и Канада.
Изображение
:partyman:
bagera1 - специалист
crez написа:
Ето с това карам аз вече 10г.http://www.primex-bg.com/gumi/leki/Vred ... i-Quatrac3 най напред с предишноте модели сега с този, никакви проблеми през зимата, а съм 4х4, да по-скъпи са нооо си заслужава.Летни, зимни тинтири минтири търговско производствени трикови.
оооо, много добър избор, 5-6 години карах такива. първата ми кола беше с тях, две зими и две лета, след това си взех същите за зимата и с тях 3 години като се караха и малко лятно време.
веднъж се качих на една преспа с лявата страна, бачках цял ден и на вечерта си тръгнах. на другата сутрин един колега със сузуки витара с 4 зимни гуми се мъчеше да се измъкне :-D голям смях беше
в момента на двете коли съм с ласа сноулеис2 като това ще е :? втората им зима и от тях съм доволен, добре се изтегля колата, и добре спира
kr1100 - майстор
Един път го ядох с 'всесезонни гуми" /на служебната,че нямали пари за зимни. /нагазих в 1 преспичка на пътя и ядец.
Повече за такова подобие на гуми не искам и да чувам
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 148

Тема "Сложихте ли вече Зимните гуми ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: