Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
amxcs - специалист
Здравейте,
прегледах няколко теми, но не видях подобна за нуждите ми.
Занимавам се с моделизъм и искам да си режа летвички от меко дърво - топола, липа и др., 3х3, 4х4мм и т.н.
Дебелината на материала ще е до 1см, (но е хубаво, ако може и малко по-дебело да реже).
Видях има много хубав Proxxon KS320, но ми е скъп.
Въпроса ми е с такъв циркуляр с качествен и тънък диск ще мога ли да режа? Процепа за диска ще се сведе до минимум.
Изображение
Интересува ме оста на мотора има ли луфтове?

Другият вариант е да си направя. Eл.двигател 200-300W, оста и шайбите на струг и стабилен плот. Проблема ми е, че нямам много свободно време и предпочитам готов да си купя. Ако тези до 100лв не са читави няма да имам избор.
EDI - майстор
Този дзвер няма как да замени ПРОКСТЪН-а, сам го знаеш.Това нещо е за груби дърводелски неща.Възможно най-ниския клас и най-некачествена машина.Ако ползваш само стойката за плота и мотора, с доста доработки и приспособления може да го докараш да прави летвичките.Не си давай парите, няма да ти свърши работа.По-добре си събери парички за ПРОКСТЪН-а, у нас се намира на 274 лева.Или пък си купи ей такова чудо на техниката - http://el-instrumenti.bg/%D1%80%D1%8A%D ... 0%B8%D0%BD и му направи едно плотче и водачи.
amxcs - специалист
Гледам че Proxxon-a може да се поръча от Германия за ~210лв с доставката.

А тази машинка последната много ми харесва, стига да може да реже право с водач (,а може и профил с 2 стяги да се хване към плота за по-удобно).
Не съм виждал как работи, надявам се ножчето не играе във всички посоки :roll:
EDI - майстор
Ще ги направи на вълни орнаменталната машинка.Освен ако ти се играе после с малко ренде да сваляш вълните.Едно време така правехме. :-D За моделарски летви диск си требе.За какъв моделизъм ще ги ползваш.
amxcs - специалист
За авиомоделизъм.
Ще потърся и 2ра ръка Proxxon.
Имам ръчен циркуляр, но май имаше лек луфт в оста, бих го закрепил за плот, но не си заслужава.

Имам и зеге и се чудех дали не мога да си сглобя подобен плот https://www.youtube.com/watch?v=rC8Ptru ... re=related

Остава и варианта за циркуляр от нулата. М/у другото какъв диск ще ми трябва, искам да е възможно най-тънък и да не е 60-70лв :-D
EDI - майстор
Ами нещо от сорта ф50-80, дебелина 1-1,6.Нещо такова - http://www.hobby.store.bg/p74601/volfra ... lizym.html .
crez - майстор
Еди, аз купих за 20-тина лева една стара машинка за мокро рязане на плочки/същата на вид като в първия пост/ махнах всичко излишно, стугар ми направи преходни шайби за различни вътрешни диаметри дискове. За дребни работи става,мотора издържа.
EDI - майстор
И така става, само да се доработи добре машинката.
maleeeestrax - специалист
Продават едни малки банцизи които за твойте нужди мисля че ще свършат добра работа а във форума има една дълга тема как сам да си направиш. :?:

Тема "Въпрос за циркуляр за малки летвички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: