• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 30
От мобилни телефони до цифрови камери
ge6aaaa3 - специалист
Абе, аз ти вЕрвам, ама на село трафовете не виреят... Зарядното на домашния телефон, което е обикновено трансформаторче, не импулсно, стана няколко пъти се топи и е просто късмет, че нищо не се е запалило...
Убеден съм, че са ги изчислявали по-знаещи от теб и мен. :finga:
gogo7777 - майстор
Да, моя грешка, извинявам се... Схвана идеята...
Смятай си го при 220 волта. При 230 волта, напрежението на вторичната ще се повиши с около 500mV, а тока с по-малко от 200mА, което спокойно може да се пренебрегне.
У БГ са малко контактите с 230 волта "паулър" в тях :-D
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
У БГ са малко контактите с 230 волта "паулър" в тях :-D
Не знам как е у вашто село. У нашто - прясно измерено се върти около 232-233. Напълно доволно. Даже преизпълнява европейските директиви с препоръка за отклонение не повече от +/- 5%. :?
:partyman:
gogo7777 - майстор
Е, писах шеговито, много ясно, че не знам какво е напрежението в други населени места. Инак за наше село....при мен е добре около 230 се мотае :) , ама в края на селото е много зле работата /май бях споменавал някъде из темите за проблема на хорицата/.
hidrazin - майстор
Както и да е. За протокола - ей сега се връщам от истинското село. До планината е. Измерих и там - около 237V се върти.
:partyman:
petkomz - специалист
jojovr написа:
До petkomz
Колега, тества ли вече схемата с двата тиристора?
Как работи? Сподели мнения, моля, че ми е интересно... :popcorn:
Е вече съм готов! Направих и схемата с регулиране на тока и мога да кажа че работи много добре! Само че промених стойността на потенциометъра от 100 на 1 кОм! Просто с този от 100 кОма, имаше някакво минимално регулиране в самия край от хода на потенциометъра. Просто не знам как при БатВенци работи със 100 кОма, даже и като го сметнеш по формулата излиза минимален ток при който тиристора не би трябвало да се отпуши.

Прикачен файл

20141009-0006.jpg

Прикачен файл

20141009-0003.jpg

Прикачен файл

20141009-0002.jpg

Прикачен файл

20141009-0001.jpg

Прикачен файл

20141009-0005.jpg
batVenci - специалист
petkomz написа:
Е вече съм готов! Направих и схемата с регулиране на тока и мога да кажа че работи много добре! Само че промених стойността на потенциометъра от 100 на 1 кОм! Просто с този от 100 кОма, имаше някакво минимално регулиране в самия край от хода на потенциометъра. Просто не знам как при БатВенци работи със 100 кОма, даже и като го сметнеш по формулата излиза минимален ток при който тиристора не би трябвало да се отпуши.
Въпросният потенциометър съм монтирал на зарядното си преди по-вече от 20 години, като въпросната схема за регулация на зарядния ампераж не съм ползвал от години. Наистина е възможно да съм в заблуда, относно стойността му. По важното е, че вече нещата са ясни и прости, като така всеки може да си реализира правилно въпросното зарядно...
petkomz - специалист
Това е така! :2thumbs: Трябва да признаем заслугата ти - едва ли има по-проста, евтина и най-важното работеща схема!
jojovr - специалист
Много добре си се справил!
Поздравления! =D>
Vectra - специалист
Хрумна ми една идея за зарядно за АКУ.
Четох някъде за зареждане на оловни акумулатори с импулсен ток.
При правилно съотношение на широчината на импулсите и големината на тока(от сорта на 20-30А), акумулатора се зареждал за 2-3часа на 80%
Проблема е, че при неподходящо подбиране на импулсите и тока, се отделят много газове, което е много опасно.

Ако използваме например зарядно за лаптоп(19V,3.5A) на който сложим достатъчно голям кондензатор ~10000мкф и един регулируем ШИМ които да
управлява един мощен MOSFET, дали няма да се получи читаво зарядно. Естествено, можем и да добавим контрола по напрежение на бат' Венци.
ШИМ-а ще е ограничен така, че средния ток да не надвишава 3,3А, да не претоварим зарядното. Върховия ток едва ли ще надвишава 5-6А, така че, едва ли ще има опасност от кипене и много газове.
Като ми остане време мисля да поекспериментирам. Пък ако експеримента е успешен, ама тока се окаже недостатъчен, няма проблеми да преработим зарядното за лаптопа...
Приемам всякакви идеи :idea: , :axe: критики и [-o< разсъждения по темата
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 30

Тема "Схема на зарядно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: