Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Lisko - майстор
amxcs написа:

Имам и зеге и се чудех дали не мога да си сглобя подобен плот https://www.youtube.com/watch?v=rC8Ptru ... re=related
Немската масичка аз си я купих преди време и даже май споделих първи впечатления. Общо взето отне ми доста нерви и изхабени дъски докато я настроя да реже право. Немецът твърди че това е защото зегето ми е криво. И по принцип е прав - аз виждам че равнината на ножа не е успоредна на основата на зегето и примерно ако се водиш по маркера който е сложен в средата (точно пред ножа) ще режеш накриво. Затова когато режа без масичката, никога не гледам маркера, а само самия нож да върви по разчертаното.
Масичката - най-накрая я настроих (нацелих ъгъла под който да затегна основата на зегето спрямо страната на масичката и нарязах някъде около 60-80 броя летвички с ширина 0.5х1см и дължина 15-20см. Много добре станаха, на око с перфектна успоредност на ръбовете.

В кореспонденцията немецът упорито твърди че ако си взема хубаво зеге, само ще го стягам успоредно на масичката и пей сърце... няма да има нужда от донастройки. И може би е прав и ще си взема една малка Макита като се навия. (имам все още едно малко съмнение обаче)
Сегашното зеге ми е Блек'н Декер.
amxcs - специалист
Моето зеге е от 20лв, взех го е така, че е евтино, за груба работа е идеално с ножче bosch. Значи с него няма шанс.
estorm - специалист
И най прецизното рязане със зеге си е загуба на време и ножчета да не говорим за самото зеге - сравнено с циркуляр. Аз поне нямам нерви да чакам зегето да ми отреже каквото и да е ако ще е права линия. Грабвам или ръчния или на настолния. За точно рязане на тънки летвички най добре ползвай диск за пдч. Стават като полирани.
amxcs - специалист
Ето какво сътворих набързо само за пробата, с мисълта, ако върши работа да го направя грамотно.
Изображение Изображение
Изображение Изображение

Реже.. ама си трябва и шкурка после - предполагам заради диска.
Иначе се получи доста стабилно, смених нитовете с болтове, за да мога да стегна плочата и да не играе (имаше ужасен луфт). Дискът (180 х 2,5) има лек луфт (над плота), но може и да се огъва, защото не е малък. На оста на мотора не забелязах луфтове.

Онзи ден гледах в практикер едни дискове BOSH 130мм, но бяха с много зъби - от този тип
Изображение
те дали няма да режат по-гладко? Или трябва да е такъв като на Еди от линка?
maleeeestrax - специалист
При надлъжно и при напречно рязане на дървесината се използват различни по блой и профил зъби.Ако продавача не знае виж в нета и защо пазаруваш от практикер където цената е по 3 а не идеш при Ташев Галвинг
amxcs - специалист
Минавах през Търново и влязох да разгледам.
amxcs - специалист
За 7лв си взех ето този диск :
Изображение

Реже ги перфектно. Стават летвички "мечта" :-D дори и без допълнителна обработка
Изображение (горната страна е рязаната)

С големия диск пък резнах твърдо дърво. И то стана супер.
Изображение Изображение

Сега остава да си направя хубава масичка. Ако имате идеи, ще се радвам!
Илчо Илиев - майстор
amxcs написа:
За 7лв си взех ето този диск :
Изображение

Реже ги перфектно. Стават летвички "мечта" :-D дори и без допълнителна обработка

С големия диск пък резнах твърдо дърво. И то стана супер.

Сега остава да си направя хубава масичка. Ако имате идеи, ще се радвам!
Колега,явно не си работил с циркулярни триони....
За първия трион , който е с видии казваш,че не се получавало добра повърхност,а за новия,който е без видия ставало супер....
Това няма как да стане, освен ако видирания трион не е доста изкривен и или е евтин с накриво запоени видии,а трион без видия да направи гладка отрезна повърхност няма как да стане...
Ако има от къде вземи за проба добър(нов)трион,но не тези от 5 лв и тогава пробвай как ще са отрезите...
За твоята работа навремето ползвахме едни руски машинки-''Умелие Руки",и сега може да се намери из плювалника,но за парите които искат може да си вземеш мини циркуляр..
Преди време имаше доста из сайтовете за обяви,а ако вземеш да си правиш, ще излезе по-скъпо...
amxcs - специалист
Илчо Илиев написа:
Колега,явно не си работил с циркулярни триони....
Да, никога.
Илчо Илиев написа:
За първия трион , който е с видии казваш,че не се получавало добра повърхност,а за новия,който е без видия ставало супер....
Това няма как да стане, освен ако видирания трион не е доста изкривен и или е евтин с накриво запоени видии,а трион без видия да направи гладка отрезна повърхност няма как да стане...
Ако има от къде вземи за проба добър(нов)трион,но не тези от 5 лв и тогава пробвай как ще са отрезите...
Явно ще е да е от диска. Направи ми впечатление, че като го въртя на ръка половин оборот опира в масата :roll:
Твърдо дърво реже приемливо, но при тънките летвички стърчат клечки на отрязаната страна.

Диска си е от комплекта - Parkside от LIDL :?
Илчо Илиев - майстор
Явно ще е да е от диска. Направи ми впечатление, че като го въртя на ръка половин оборот опира в масата :roll:
Твърдо дърво реже приемливо, но при тънките летвички стърчат клечки на отрязаната страна.

Диска си е от комплекта - Parkside от LIDL :?[/quote]

С видиран трион среза трябва да бъде като рендосан, в най-лошия случай с леки резки,но щом ''кърши'', или го заточи или го използвай само за груби неща,а за тези фините летвички си вземи малко трионче с видия с повечко зъби.
Технолес имат триони като за твоите нужди,но цените не са много приятни-150мм с 24 зъба е 24 лв.....
Има и евтини китайски триони,но е на късмет да си намериш читав,да е с добре/правилно запоени видии,но с обикновен трион няма как да стане идеално гладък срез..

Тема "Въпрос за циркуляр за малки летвички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: