Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alex_serviz - специалист
stoyanstoyan написа:
И аз това се питам,признавам цената им е доста добра,но досега никой не е казал нищо. Доколкото разбрах има вече хора които са ги монтирали и бих искал да споделят инфо ако може. Искам да кажа че целта не ми е да се заяждам,просто тази зима влизам в нова къща и ми трябва котел. Знам че има и други ,но ако това което се говори за котела е наистина така, как да не си го взема. :)
Колеги, погледнете и темата за Grejko, има доста изписано и впечатления от пуснати котли.
А иначе не са качили котлите в сайта си поради голямата си ангажираност в активния сезон ( това е мое предположение ). В резултат на мое писмо си снимаха котела и качиха снимките във Фейсбук.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е какво толкова има за хвалене - котелът на Грейко е един топлообменник, който е разработен специално за работа с пелетна горелка (имали са предвид тяхната, но става и с друга). Хвалбите основно са за горелката, защото всичко е монтирано там. А, че сайта на Грейко изостава от станалите неща е горчива истина и трябва да обърнат внимание и на него - поне след края на усиленото сезонно търсене
vrangelov - специалист
Тогава ще ги чакаме да се натутат! Тук, във видеото на 10:40 има топломер!. Това значи, че си знаят КПД-то, но не го споделят. Техен проблем.

Поздрави!
alex_serviz - специалист
vrangelov написа:
Тогава ще ги чакаме да се натутат! Тук, във видеото на 10:40 има топломер!. Това значи, че си знаят КПД-то, но не го споделят. Техен проблем.
Поздрави!
Във въпросното видео мярнах, че котела е Виадрус и със старата горелка ( BMG ).
А, до колкото схващам въпросите тук са за техния котел и горелка RB?
hr.hristov57 - специалист
Както казва Лазар Ганев " котелът на Грейко е един топлообменник, който е разработен специално за работа с пелетна горелка....." да го разбираме ли,че това е пелетен котел? На снимките които е качил по-преди, а и от оскъдната информация за габаритите, присъединителните щуцери и фукса ясно личи,че това е котел на твърдо гориво около 30-35 кВт- 3 ходов? с допълнението, че са изрязани ламарините от обшивката (предполагам и в тялото) където може да се мантира горелка Грейко. Ако му се монтира горелка 20 кВт- то той е 20 киловатов, ако се монтира горелка 30 кВт- то котела е 30 киловатов. То май си е написано и на табелката със серийния № 2030 001??!!, а и с допълнение от няколко стотин лева( по оценка на Лазар Ганев -500 лв) може да се дооборудва за горене на дърва. Каква по-добра комбинация за "непросветения" българин?
За КПД-то какво да очакваме от такова универсално устройство?? - примери бол във форума.
Това ми се струва основната причина от фирмата да си траят, а тук във форума говорят дистрибуторите.
За цената- не коментирам, но има една сентенция (не е моя разбира се ) "Радосста от ниската цена е твъре кратка в сравнение с разочарованието което изпитваш, когато разбереш за какво си я дал "
AirKing - помощник
hr.hristov57 написа:
На снимките които е качил по-преди, а и от оскъдната информация за габаритите, присъединителните щуцери и фукса ясно личи,че това е котел на твърдо гориво около 30-35 кВт- 3 ходов? с допълнението, че са изрязани ламарините от обшивката (предполагам и в тялото) където може да се мантира горелка Грейко. Ако му се монтира горелка 20 кВт- то той е 20 киловатов, ако се монтира горелка 30 кВт- то котела е 30 киловатов. "
Във FB страницата са си написали, че 32 KW-я излиза до дни. Което ще рече, че явно ще е по различен от този на снимките.

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 839&type=1
n.ganev - майстор
Разлика има предимно в размерите на горивната камера и броя на димогарните тръби в топлообменника. Поне това забелязах на първо четене минавайки на бързо вчера през фирмата.
vrangelov - специалист
alex_serviz написа:
Във въпросното видео мярнах, че котела е Виадрус и със старата горелка ( BMG ).
А, до колкото схващам въпросите тук са за техния котел и горелка RB?
Ами такова са си качили. Обикновенно по рекламите е най-добрата според производителя комбинация.
Моята мисъл беше, че имат данни, но ги крият.

Ето каква информация има на сайта им!
Под GREYKO RB30 срещу Мощност е написано 7-30 kW, а срещу Разход на пелети е написано 1-6 Kg/h.
Иначе казано, при минимална мощност от 7 kW горелката изразходва 1 kg пелети. Ако е вярно - КПД от 140%!
LazarGanev - "Велик майстор"
hr.hristov57 написа:
Както казва Лазар Ганев ...
Ееее, hr.hristov57, що така бе мен :wink: ! Уважавам мненията ти, ама последното нещо ми се струва тенденциозно :wink: . Да поразнищим котела на Грейко. Както казах, той е разработен като един топлообменник за пелетна горелка, подобно на Даконера и Ватерланд, но с тази разлика, че те не могат да горят друго гориво (например дърва), а Грейко е направен така, че с малко дооборудване (от 30 до 200лв, в зависимост от екстрите, а не 500, както си писал) може да гори дърва. Трябва да се има предвид, че дървата не са за основно гориво, основното гориво са пелетите. Ако досега Боша минаваше за един от най-подходящите котли за монтаж на пелетна горелка, този е по-подходящ по много причини, една от които е, че има водна риза и на тавана, което подобрява значително топлообмена. Други предимства на котела са това, че горелката може да бъде поставяна отляво, отдясно, а дори и на вратата отпред, ламарината е 5мм, а не 4 както при Боша, може да работи едновременно на дърва и пелети, дори да превключва автоматично, а при Боша знаем, че скарите се махат, вратичката се сменя. За другия сезон да очакваме почистващите пружини за димогарните тръби, които ще се задвижват ръчно или с ел.двигател от контролера на горелката.
А, и за мощностите - не е вярно, че котелът е един за различните горелки - 30 киловатовия е с повече димогарни тръби. Това че изглеждат големи е поради факта че се търси максимално добър топлообмен. То аз и на Бош като монтирам 20кВт горелка го взимам не 20 или 24кВт, а поне 27, за да компенсирам по-ниската температура на пламъка и изгорелите газове, както и отлагането на пепел.
Цената дали е ниска или висока зависи от гледната точка, но е еднаква със 27кВт Бош - всеки е свободен да прави изводи за себе си, както и да прави своя избор. И все пак основните предимства на пелетния котел Грейко са съсредоточени в самата горелка и много хора ги забелязаха и оцениха.
По въпроса за технически характеристики, които липсват в сайта - да липсват, понеже тези цифри трябва да се дадат от оторизирана лаборатория, топломерът, който се вижда е за собствена консумация. Сертификатите още не са готови, но това не пречи продуктът да се търси. Аз например 20 дни чакам котел 30кВт :)
rosso666 - специалист
Имах предвид че в сайта на грейко дори и цена на котела не се споменава ние разбрахме за този котел от този форум.Разбира се хората които хвалят този котел са с доста опит в тази свера и с добро име тук,затова им вярваме че котела с горелката настина си заслужават.Но тук сме ена шепа хора.Не е сериозно да се разчита на такъв тип реклама за продажбата на такъв тип техника.Нищо против горелката и котела но от към маркетинг никакви ги няма.Сега гладам че ерато пускат реклами по телевизията, и когато някой иска да се топли на пелети ще си купи това което е видял нещо по телевизията или по билбордовете.Някой колега беше писал че нямало информация в сайта им,защото били заети с производството на котела(или подготовка за сезона ,нео такова беше) не ми се вярва фирмата да е от двама човека и двамата да са заварчици та да няма кой да им се грижи за сайта.Пак казвам нямам нищо против продукта,имам против начина по който той се представя на клиента.
Друго е че котела за сега го приемаме само като топлообменник,защото много от възможните системи и автоматики не са инсталирани.Струва ми се че малко избързаха с пускането на котела можеше да се заиграят с детаилите и да стане един наистина конкурентен на вносните ПЛЕТНИ котли предлагани тук.Електрониката я има готова подържаща дори и ламбда сонда!!!!!
горелката на грейко наистина ми се струва доста иновативна и без аналог ...просто малко по-добър маркетинг им трябва

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: