• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivec - специалист
Здравейте,
Прецака се схемата в коридора, от който ключ загасиш, от него можеш да светнеш. Единият ключ е стар/отпреди 40 г./ другия е нов. Не съм експерт, но не съм и съвсем "бос". Това, което ме притеснява е, че на новия ключ има 4 проводника/2 от тях са заедно на една клема/, а на стария са 3. Дайте съвет как да се справя?
fikata - майстор
Това, което ме притеснява е, че на новия ключ има 4 проводника/2 от тях са заедно на една клема/, а на стария са 3. ?
Сигурен ли си в това ,което си установил? Четири клеми или 4 проводника?
Новият ключ дали е девиаторен или кръстат?
Провери пак.
ivec - специалист
С новия ключ работеше до преди 2 седмици. Ключът е с 3 клеми и 4 проводника. Иначе е турски, "Makel"
fikata - майстор
Инсталации:
- Два девиаторни ключа.Единични .Към всеки ключ влизат три проводника
- Два девиаторни с един кръстат ключ между тях. В кръстатия влизат четири проводника.
- Два единични девиаторни с един двоен между тях. В двойния влизат шест проводника, или пет /когато се ползва една и съща фаза/
ivec - специалист
Добре, но този който е правил инсталацията явно е учил друго.
Стиви - специалист
Най-вероятно общия кабел е на фазата и я прехвърля на съседен ключ (няма да се учудя и на контакт) .

Ако осветителните тела са повече от едно, то е възможно да са пуснали двата кабела на фазата им направо в ключа. Това обаче е по-малко вероятно.

Щом нищо не си пипал по инсталацията, а тя е работила безпроблемно преде това, значи има нещо дефектирало и проблема не е в схемата на свързване.
Склонен ли си сам да откриеш повредата?
Johny - майстор
Щом нищо не си пипал по инсталацията, а тя е работила безпроблемно преде това, значи има нещо дефектирало и проблема не е в схемата на свързване.
+1
didoni_ - специалист

Най-вероятно ново поставения ключ на е от този тип: http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 0%90%D0%A3
Само че с друга форма,като се направи мостче на двете клеми(проводници)както ти казваш че е при теб,може да се ползва за девиаторен.
fikata - майстор
didoni_
Нерде Ямбол, нерде Станбул
Ти съвсем се отплесна. Какво общо може да има девиаторния ключ с микропрекъсвача
Ключ 701 ШАУ-БАУ
Въпросът беше защо към един девиаторен ключ са свързани четири проводника/ два от тях на обща клема/
Отговорът е, че за свързването на един девиаторен ключ от нормално изпълнена инсталация са необходими три проводника/ два за свързване към другия такъв ключ, третият трябва или да е фаза от инсталацията или да е свързан към лампата/. Т.е в една нормално изпълнена девиаторна инсталация за управление на осветление от две места не трябва да има четвърти проводник свързан към ключа.
Каква е била ролята на четвъртия проводник остава да се проследи неговото свързане къде отива за да не се гадае.Защото има различни версии: това преди са били изводи за кръстат ключ, конзолата е ползвана като разклонителна кутия, от от която да се вземе фаза и т.н.
Истината е,че не четвъртият проводник е причина за това тази девиаторна инсталация изпълнена с тези елементи /ключове/ да е работила доскоро и изведнъж да дефектира. Проблемът трябва да се търси в някой от ключовете.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за девиаторен ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: