• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 216
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bdz43r - специалист
"Табло" на втория етаж на гара Кулата: http://bgrail.info/IMG_1982.JPG
Снимката е от преди 5 години, но мисля, че сега е същото или по-зле. От тук се захранват няколко климатика и в една стая се оплакваха, че когато пуснат климатик, телевизора спирал.

Село Сливка, общ. Ардино: http://bgrail.info/IMG_4042.JPG

На гърба на къщата, когато реших да свържа моя PE проводник на по-сигурна нула, че на тази във вътрешното табло нямах много доверие: http://bgrail.info/IMG_4101.JPG
Това отгоре с обелената изолация е кабела от уличната касета 3 х 35 + 16. С алуминиевата клема е свързан ПКИ 10 мм2 - някогашният рекордоман от въздушното захранване от 1960 г. Тази клема се беше стопила преди години и една вечер нулата внезапно отпадна. Добре, че беше вечер и стана тъмно, иначе не е ясно кога (и как) щеше да се разбере, че всичко занулено е офазено. Омотаното е 4 мм2 от предишния кабел към електромерното табло, който преди години изпуши и от енергото го смениха със същия (3 х 6 + 4), който от своя страна е омотан за него най-долу. Всичко това захранва три домакинства, от които две се топлят на ток.
MIRO_073 - майстор
lov написа:
При мен серията със скритите кутии продължава. Следващата е на 2 метра от предишната.
Прикачен файл:
P1000704.JPG
Разликата този път беше че са замазани летвички и после отгоре е закован шперплат и после замазано.
Прикачен файл:
P1000705.JPG
Поне това под тиксото е направено както трябва защото в други разклонителни кутии и контакти си е страшна трагедия. така ми бяха покарали рогата че хич не ми беше до снимки. То не стига че и тиксо не бяха сложили ами кабелите сгънати само на скоба и стиснати с клещите.
Тръгва кабел на някъде си и няма намиране за къде е. От зор подкарах със сигнал генератора и кабелотърсача.
Прикачен файл:
P1000383.JPG
Това малко по съвременно изпълнение съдейки по PVC лентата. Отклонение от линия и замазано директно. Кабела се е опекъл и запалил в стената. Конзолата която се вижда беше запълнена с гипс и замазана от горе. Пък и за капак лепнати плочки от горе. Съжалявам че при къртенето остатъците от медните жила паднаха и нямаше как да ги снимам. Поне по обясненията да се сетите каква простотия е правена.
Намерих още няколко кабела тръгващи за някъде и свършващи в нищото. Дори не мога да схвана някаква идея за какво са опъвали линия до там и после края ей кака заврян между тухлите и зарязан. :x

Ти не започна ли направо да си направиш нова инсталация? Като гледам :shock: :shock: :shock:
lov - майстор
Тя че нова се наложи е едно да ръка но само с моите две ръце гледам да спестя това онова щото и много друга работа има а парите за майстори малко ми се увиждат.
За най енергоемките неща, кухня бойлери опнах напълно нова инсталация както и бъдещите достроявания щото карам и там на парче. То така строено и сега като разбутам нещо почвам да го мисля как да претаковам дявола. А освен ела има и по неотложни като дренажи защото 2/3 от къщата са в скалата. А лятото с тия дъждове ме спъна яко.
valentino76bs - майстор
Днеска свързах малко машини/поръчкови ,чисто нови КИТАЙСКИ/ на един приятел и отваряйки таблото на едната :shock: :-D чамова дъскичка бе брат :),лошо нема а за такива щуцери муцери въобще да не става дума.Аааа забравих за кабелите -просто няма четвърто жило на нито една ма те са милиарди за какво им е... :-D .Или са направили икономия и очакват купувача сам да си сложи.
Прикачен файл:
DSC_0823.jpg
Прикачен файл:
DSC_0824.jpg
Прикачен файл:
DSC_0825.jpg
И една друга история лично аз не съм го виждал но колегите ми казаха пак с тея ЖЪЛТИТЕ /ама не са китайци :). Някакъв дебел кабел ниско напрежение минава през една ограда и нещо се бил протрил и едното жило опира на желязото .Вместо да изолират кабела или там жилото навили лента на оградата където се търка а пък жилото голо :-D .За прекъснати кабели на удължители изолирбанди не се ползвало само малко усукване и хвърлено по земята....кви са тия работи.Колегите казват ''не знаехме че циганите си имат държава'' :) :) :)
kuger - майстор
По наше село сигурно на половината къщи таблата им са от дърво, предпазителите са ПЕЗ 27, като такъв има и на нулата. EVN сменят електромера с техен и си заминават.
nikolovvd - майстор
В Китай трафопостовете висят във въздуха, а вие за някакви табла се притесняват.
bobko - специалист
Не знам дали някой е виждал,но аз като видях паднах.патрон за предпазител парче от какалашка и вкаран пирон в средата за връзка :)
galin56 - специалист
bobko написа:
Не знам дали някой е виждал,но аз като видях паднах.патрон за предпазител парче от какалашка и вкаран пирон в средата за връзка :)
Е точно такава сглобка едва ли ще може да се види на друго място. Не е особено популярна :lol:
Gnus - специалист
Сега и ако кажете какво е какалашка...
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 216

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: