От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
Кофти. Най-вероятно магнетрон. Все пак виж отвътре където е прозорчето на магнетрона - трябва да има една слюдена или пластмасова капачка.
Погледни дали няма следи от нагоряло, стопено и мазнотия. Ако има възможност свали тази капачка и погледни капачето на магнетрона дали има следи от нагоряло, дупки със стопени краища. Друг начин да го прегледаш е да извадиш магнетрона. Обикновено се държи с четири винта.
Има естествено варианти да е заминал кондензатора или диода/диодите на високоволтовия изправител ама там си трябва малко повече от съвети.
Често ето така изглежда повреден магнетрон:
Изображение
:partyman:
emo69 - напреднал
Свалих магнетрона. Няма никъде прегоряло или изгоряло.
hidrazin - майстор
Ами тогава му изключваш жиците - по снимката тези червените. Не знам при теб какъв цвят са и проверяваш за пробив към корпус.
Уреда на положение за измерване на съпротивление - най-високото което има. Едното пипало на корпус, другото на изводите. Не трябва да показва НИЩО.
Провери и за верига между двата извода. Там трябва да има малко съпротивление.
Ако всичко е наред - проверка на диода/диодите и измерване на кондензатора и трансформатора. Както е написано тук:
http://micro.nebelservice.com/site/repair.htm
Ако и тук не откриеш нищо - монтираш магнетрона, изваждаш му жиците, слагаш нов башон и пускаш.
Ако башона остане здрав - заминал магметрон.
Ако башона гръмне - нещо пропускаш. Я кондензатор, я диод, я трансформатор.
От мен толкова. Повече - здраве.
И да не забравя - ВЪТРЕ ИМА МНОГО ОПАСНИ НАПРЕЖЕНИЯ !!!
Нищо не пробвай, не измервай, не разкачай и закачай когато е включена в контакта.
В кондензатора остава напрежение. Ако не ти се чака да се разреди сам, го даваш накъсо с някоя отвертка.
lov - майстор
Както Хидразина ти писа вече си трябват познания. Едното нещо което е високоволтовия диод но там за да го измериш си трябват що годе някакви познания. Иначе лесно се сменя на кабелни обувки е но по добре да се премери щото струва май 4-5 лева. Още карам на запаси или самоделни каскади та не съм сигурен в цената.
Другото нещо е това бялото под палеца на снимката но пък за неговата смяна или премахване си иска още повече майсторлък и познания.

Ползвам темата да спомена пред колегите, че напоследък много често почнаха да се появяват печки с проблем в проходния кондензатор на магнетрона. Нещо което дълги години не бях виждал.
Видях че ме е изпреварил и не ми се редактира поста но за едно и също говорим
jordanvass - майстор
hidrazin написа:
В кондензатора остава напрежение. Ако не ти се чака да се разреди сам, го даваш накъсо с някоя отвертка.
Недей с новата отвертка, че тая процедура бързо ѝ стопява върха и я поврежда. Дори и на най-качествените. Разреждай кондензатори с нещо друго или с отвертка, която си прежалил.
hidrazin - майстор
Знаеш ли колко е капацитета на този кондензатор?
jordanvass - майстор
Да. Около, обикновено малко по-малко от 1 микрофарад. Въпросът е принципен, не е до точно този капацитет. Когато човек свикне да разрежда кондензатори с отвертка, не всеки път ще се замисли дали капацитетът не е достатъчно голям, за да разтопи върха на инструмента.
hidrazin - майстор
Е и? Ти да не би да имаш любима отвертка? Защото аз имам отвертки. В изобилие.
А това дето ще свикнеш да разреждаш без да гледаш капацитет и напрежение ... по-добре смени професията или там хобито.
emo69 - напреднал
Привет! Магнетрона е здрав. Няма пробив. Мисля, че са диодите. Този, който свързва кондензатора и отива на корпус не показва нищо, а другият, който е между двата кондензатора дава късо. И двата диода ли са за смяна или само този който дава на късо? Благодаря! :partyman:
hidrazin - майстор
Какви два кондензатора? Да нямаш в предвид диода между двата извода на кондензатора? Измерването става като откачиш поне единия край на диода за да не влияе кондензатора. Ако не го разкачиш късото може да е както в диода, така и в кондензатора.
По принцип с мултицет трудно ще го премериш. Напрежението на мултицета не може да го отпуши но щом дава на късо е заминал.
За другия дето нищо не дава - вероятно е здрав. Проверява се като се извади от печката и му се включи единия му край към 230V от контакта. После с уреда сложен на постоянно напрежение измерваш дали пропуска нещо и обръщаш пипалата на уреда. В едната посока трябва да даде нещо от сорта 100-130V а в другата пак горе-долу толкова но с отрицателен знак.
Според мен смени само тоя дето е дал на късо. Ако другия не дава нищо вероятно е здрав и по-малко вероятно - прекъснал.
Скъпички са.

Тема "Схема на микровълнова печка Sang- E20GISXN" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: