• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
goodkat - специалист
Здравейте.

Правя си ел. инсталация за работилницата. Ще вземам ток от главното табло на къщата. Трябва ми кабел 2 х 5 мм2 за захранващ, обаче не попадам на такъв в запасите си.
Имам 4 х 2.5 мм2 с едножилни проводници, който се е ползвал за трифазно трасе. Мога ли да усуча жиците 2 по 2 в двата края и да получа еквивалент на 2 х 5 мм2?

Благодаря предварително за времето на отзовалите се.
shotik - майстор
Мисля ,че по стандарт няма 5 кв.мм ,а има 6 кв.мм проводници,ползвай тях.
goodkat - специалист
Вариант е това също, но предпочитам да използвам това което имам (на кой му се дават пари, щом може и без тях?). Та.. все още нямам отговор на въпроса. Възможно ли е?
shotik - майстор
Може би каквото и да пиша ,ти ще си на своето мнение,но - първо трябва да предвидиш каква консумация ще имат машините ,дали ще издържат тези кабели,а ако са над 10 години,не прави икономия,може да ти излезе доста по - скъпо ,ако стане пожар !
Кабелите стареят,независимо какви са ,не ти ли се е случвало на ютия/най - често на този уред съм виждал/ как изолацията се рони,дори и със стопена изолация и кабел на късо от това .
Както искаш ,аз това се сетих ,надявам се ,че и знаещите ще пишат ,както и тези които работят тази работа.
goodkat - специалист
В таблото имам:

40 А главен предпазител
10 А предпазител за осветление
16 А предпазител за слаби контакти
32 А предпазител за силови контакти
10 А предпазител за осветление на таван
16 А предпазител за слаби контакти на таван

Предвиден пик - 8 кВА (предвиждам да си взема електрожен в близко бъдеще, за това оставям и силовия контакт).

Въпросът ми е, могат ли усукани жици 2 по 2 на 4 х 2.5 мм2 да заместят 2 х 5 мм2 или ще трябва да замразя проекта, докато не изкопам пара за 2 х 6 мм2?
pipilica - майстор
Ми принципно може, аз също съм правил такива изпълнения. Трябва само хубаво да съединиш двете жила.
KingLin - майстор
Аз бих махнал 40-ката и вместо нея 32-ката. Ти щом питаш дали има кабел 5 квадрата значи си се ровил и си сметнал сам че за ~35 ампера ти трябва горе-долу толкова. Но тия 8 киловата няма да са ти постоянни така че и аз бих ти казал че може да използваш наличния 4х2,5 (приемам че е с медни жила).
goodkat - специалист
Благодаря за отговорите.

По сметките ми, АП40 пуска 8,8кВа, което е много за 5 мм2 кабел (знам, че максимум допустимо за временно е 1.5 кВа на 1 мм2, а за постоянно - 1 кВа на 1 мм2), което ще рече, че тия 5 мм2 могат да се товарят постоянно с 5кВа и пиково (при евентуално заваряване) 7.5 кВа. Което ще рече, че KingLi е много прав и ще сложа вместо АП40 - АП32.

Кабелът е меден с едножилни проводници. Усуквам жиците 2 х 2 и в таблото ще имам:

АП 32 - главен
АП 10 - осветление в работилница
АП 16 - нормални контакти в работилница
АП 32 - силови контакти в работилница
АП 10 - осветление на тавана над работилницата
АП 16 - контакти на тавана над работилницата

Не подвързвам силовите контакти директно към главния АП понеже ако искам да пусна само лампите на тавана например и щракна главния за целта, ще има ток и в контактите. Искам да са отделно.

Въпросът сега е - Ако има късо или претоварване при силовите контакти, ще падне техният предпазител. А главният? Той би трябвало да си остане вдигнат, нали? Питам, понеже са еднакви стойности (по 32А).
dobcho_vn - специалист
Сеченение 5 мм2 няма !!!!!
Има 4 и 6 мм2 !!!
Това с усукването е вариант, но е крайно не желателно за постоянно захранване.Плюс това ти добре искаш от домашното табло да теглиш, но какъв ти е захранващия кабел? А предпазителя?
Относно това кои ще падне първи, за да не се чудиш си правиш едно каскадиране посредством кривите B и C.
goodkat - специалист
От поста към таблото е 10 мм2. Аз връзвам директно към електромера, защото на таблото са 3 по 25А (старо е). Ще го направя сега така с усукване, а по-нататък като имам повече финанс за този проект ще си взема 3 х 6 мм2 и въпросът ще се приключи.

Относно предпазителите в работилницата - 32А крива Б на силовите контакти и 32А крива Ц на главния, нали така?

Благодаря на всички отзовали се.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "4 х 2.5 мм2 на 2 х 5 мм2, може ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: