• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Какво значи усукване ? Проводниците ли да ги усучеш за да имитираш кабел или краищата да им усучеш да можеш да ги вкараш в клемната дъска на електромера.При положение,че има и присъдединителни клеми за електромер на които може да свържеш проводници с различни сечения.
"Глупавият" западен стандарт от години ползва за силово захранване проводници с единични жила/едножични или многожични/ положени във външни канали предимно открити/над мазилката/ за по голяма флексибелност, или пък рядко скрито под мазилката в тръби или гибшлангове.
Пример.От разпределителното табло опроводяването до производствена машина се изпълнява с многожични гъвкави проводници в канали.Без да се усукват проводниците.
Какво целиш като усучеш едножилни проводници?
Последна промяна от fikata на ср окт 15, 2014 2:24 pm, променено общо 1 път.
goodkat - специалист
Проверих в локален магазин за ел. материали за предпазители с крива B. Нямат такива.

Ще го правя така:

Главен - ДТЗ + АП на Chint NB1L1P+N 6kA AC type 30 mA 32A
Осветление - АП Schneider E61N+1P 10A C
Контакти - АП Schneider E61N+1P 16A C
Контакти (силови) - АП Schneider Е61N+1P 32A C

Като прекарам кабели по тавана ще добавя още 2 предпазителя за осветление и контакти (съответно 10 и 16А на Шнайдер пак).

Някакви коментари?

Към fikata - Явно не съм разбран. Наясно съм, че ще е най-добре да си пусна 3 проводников, многожилен кабел (3 х 6мм2) за целта. В момента обаче нямам парите за него. Имам останал кабел 4 x 2.5 мм2 от трифазна инсталация. Искам да усуча жилата му 2 по 2 от двата края за да получа двупроводников кабел със сечение 2 х 5мм2 за да си имам ток в работилницата за сега, а по-нататък да го подменя. Капиш?
fikata - майстор
goodkat
Нека го кажа по друг начин.ЕРП -то според твоята заявена присъединителна мощност и съответно разрешена и платена ти предписва кабел до електромера,входящи предпазители и електромер с обхват. С това те контролират дали разрешената ти мощност/консумирана енергия/ не надвишава договорираната.След електромера формално ти искат узаконен проект за инсталацията след търговското мерене. Формално, защото след узаконяването на меренето после никой от тях не се интересува дали има и какви са измененията в инсталацията.
Или с други думи ако между след електромера и входа на изходящите предпазители е изпълнено с неоходимото сечение, то от изхода на тези предпазители нататък с какви проводници като брой и сечения не са в нарушение. Или както е казал Мечо Пух "Колкото повече - толкова повече" /в смисъл по добре като по малко съпротивление/
Имам останал кабел 4 x 2.5 мм2 от трифазна инсталация. Искам да усуча жилата му 2 по 2 от двата края за да получа двупроводников кабел със сечение 2 х 5мм2 за да си имам ток в работилницата за сега, а по-нататък да го подменя. Капиш?
Капито :-D Усуквай, свържи двата кабела в паралел/ Въпреки,че при парелно включване на кабели в електротехниката не е точно като в математеката 2*A +2*A = 4A, но това е друга тема/
goodkat - специалист
Фика, направо ме ошашави бе човек.
На това табло имам само 3 предпазителя. И 3те са по 25 ампера. Не съм свалял таблото да видя тея предпазители със какво сечение са подвързани към електромера. Виждам само означенията на кабела, който идва от стълба. На него пише, че е 2 х 10 мм2. Електромера и предпазителите са монтирани заедно на една метална подложка в самата къща.

Какво мисля да направя аз? Да подвържа таблото на работилницата директно след електромера, заедно с другите предпазители. За целта ще взема тоя кабел (4 х 2.5 мм2) и ще го усуча 2 х 2 в двата края (черен с кафяв и другия черен със син). В грешка ли съм?

Ако не е безопастно - НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ. По-добре да изчакам и да сложа 6мм2 както си трябва, защото на умрял работилница не му трябва!

Не се имам за тъп, ама всеки път като питам нещо в тоя форум оставам с обратното впечатление :?
fikata - майстор
:-D
goodkat
Не се плуаши,бе човек.
Да го кажа по не разбрано. С колкото го голямо сечение захраниш една линия толкова по добре за скоростта на електроните. Ама за това са предпазителите /презервативите/ по линията да предпазят от разрушаване съоръженията по пътя при разлудуване на електроните.
Или по сериозно:
Въпреки,че захранването е трифазно, трябва и при монофазен консуматор да осигуриш номинално напрежение 240V с допустима загуба 3%
Какво ще получиш при това "усукване " или по точно на два кабела 2х2.5 в паралел теоретично.
Ще имаш номинално напрежение за монофазна мощност от около 5 квт на фаза и ток около 22А при отдалеченост на консуматора от около 40 метра.
Така,че действай смело.
goodkat - специалист
ОК. Ще задвижа нещата тия дни като имам повече време и после ще пусна инфо и снимки.

Благодаря на всички, които се отзоваха.
mendi - напреднал
Ако веригата аварира и единя 2,5 излезе от играта?
При тия предпазители 40/32А останалата линия ще светне като реотан на печка преди предпазителя за изключи от претоварване.
Или хайде - ако не светне то поне ще се нагрее колкото да стопи изолацията.
6мм2 не е непосилно скъп, а явно не става дума за стотици метри.
shotik - майстор
mendi написа:
Ако веригата аварира и единя 2,5 излезе от играта?
При тия предпазители 40/32А останалата линия ще светне като реотан на печка преди предпазителя за изключи от претоварване.
Или хайде - ако не светне то поне ще се нагрее колкото да стопи изолацията.
6мм2 не е непосилно скъп, а явно не става дума за стотици метри.
Напълно съм съгласен ,вероятно в мое мнение е трябвало това да напиша,но де един акъл за всичко !
ivanovbg - майстор
Може да не разбирам, но нещата са много прости. Двойките кабели могат да не се усукват и не се свързват син с черен и кафяв с черен, че може да объркаш черните :wink: Най добре е син и кафяв и два черни. За да няма претоварване като аварира единия от кабелите може да се сложат на един трифазен предпазител и съответно оразмерен. Примерно такъв Изображение и да се съединят на място в контакта. Така ако аварира единия другия няма да светне както каза колегата по горе.

:partyman:
fikata - майстор
Паралелно свързване на проводници
Проводници с еднакво сечение, еднаква дължина и от еднакъв материал могат да
бъдат съединени паралелно.
Максимално допустимия ток е равен на сумата от максималните токове на жилата
във всеки отделен проводник, с отчитане на явлението взаимно нагряване, начин
на монтаж и др. Защитата срещу претоварване и къси съединения е аналогична
на защитата на еднопроводни вериги.

Необходимо е да се вземат следните предпазни мерки за избягване опасността от
възникване на къси съединения на паралелно свързаните кабели:
b Допълнителна защита срещу механични повреди и влага чрез въвеждане на
допълнителни защити;
b Кабелното трасе не трябва да преминава в непосредствена близост до горими материали
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "4 х 2.5 мм2 на 2 х 5 мм2, може ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: