• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Ако около къщата е разкопано и ще има обратен насип, най-просто е цялата къща да се опаше с една заровена шина. Към нея се свързват гръмоотвдите и заземяването на таблото. Този пръстен разпределя равномерно токовете към земя и не се получават големи потенциални разлики.

Дали да се обединяват мълниезащитата и заземяването на таблото зависи от категорията на сградата и трябва да е предписано в проекта. Ако не се обединяват е нужна еквипотенциална връзка чрез разрядник/катоден отводител.
radius - майстор
PCL, независимо от ел. проекта, искам да имам някакво работещо заземяване. Затова изграждам собствено, а и сложих катоден отводител. Късно е да опасвам сградата, затова за север мисля да ползвам горната схема.
Хидразине, ако включа земното на ел. таблото директно към шината и не дублирам до кола, то ще мога да раздалеча още коловете с останалата ми шина. В случай, че има смисъл.
За замазване на заварките на южния клон ползвах т.нар. боди за коли - битумен прродукт на гръцката фирма Боди :lol: , за предпазване на шасита. Доста гъсто и лепкаво е и се маже на дебел слой, предполагам е подходящо.
radius - майстор
Направих нещо по северния клон на заземлението, но се чудя какво ли съм направил :razz: .
Както ме посъветвахте в двата края забих колове и между тях шина ( на 0.5 м под терена).
Обаче в единия край се оказа голяма плоча (5-6м) и кола го забих хоризонтално на 0.5м под терена. Успокоението ми е, че е северно и слънце не пече, та се надявам на някаква постоянна влажност. А и хоризонталната шина е около 10м , та и тя има някаква проводимост към земя. Другия кол влезе 0.9м и явно удари на камък и взе да се криви. Отрязах останалото 0.6м парче и го забих в съседство ( 1.5м Т-образно разклонение). И двете парчета са на 0.5м под терена. Ето и картинка:
Прикачен файл:
IMG36353.jpg
Питам се, преди да заравям, дали ще излезе нещо или отсега да ходя за допълнителен кол (колове).
Junak - майстор
Без измерване никой не може да каже със сигурност.
radius - майстор
Като се замисля, си прав. Някои неща, няма как да станат чрез форума :lol:
Поне да покажа какво съм сътворил, да се знае, че съветите не са безсмислени.
hidrazin - майстор
А ами така е. Аз и по-рано бях писал че само измерването накрая ще покаже. Така сега и шарен боб да хвърля, не мога позна.
Заравяш като поливаш с вода и трамбоваш за да направи добър контакт и да няма кухини. Чакаш да изсъхне и измерваш. После решаваш дали бива или трябва още.
:partyman:
fikata - майстор
Заравяш като поливаш с вода и трамбоваш за да направи добър контакт и да няма кухини. Чакаш да изсъхне и измерваш. После решаваш дали бива или трябва още.
Това мезе обича солено. Тури му сол. После сбираш апапите на биричка и го поливате обилно с облекчение. Мерите,поливате пак докато влезе в норма.
:prost:
hidrazin - майстор
НИКАКВА СОЛ !!! Сол мое да сложиш на картофките към бирата, на рибката, на шишчетата... не и на земното.
radius - майстор
Споко, няма да соля, нали си го правя за мен.
MIRO_073 - майстор
fikata написа:
Това мезе обича солено. Тури му сол. После сбираш апапите на биричка и го поливате обилно с облекчение. Мерите,поливате пак докато влезе в норма.
:prost:
fikata тоя коментар никак не го очаквах. Казвам го по най-мекия начин.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Изграждане на заземления, катоден отводител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: