Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fire73 - специалист
Трябва да прекарам ток за контакт за един климатик! Какъв проводник да взема?
Trifun - специалист
мостов, 3 х 2.5 кв.мм. е напълно достатъчен
ако жилището е старо строителство, и инсталацията е двупроводна, вземи 2 х 2.5 кв.мм. , като сложиш мостче между нулата и защитните пластинки на контакта
fire73 - специалист
а ако е двупроводен съществуващия кабел и взема с три жила ... как точно да го зануля? ... третото може ли да го свържа към контакта?
velsi - Почетен майстор
Ако кабела е трижилен едното жило фаза, второто - нула, третото на защитната пластинка (както при разклонителите), но в крайна сметка нулевия проводник и този на защитната пластинка пак ще свържеш заедно към нулата в разклонителната кутия, така че третия проводник се явява излишен.
W123 - специалист
fire73 написа:
Трябва да прекарам ток за контакт за един климатик! Какъв проводник да взема?
А искаш ли да ти предложа един вариянт.Гледаш къде ти е най-близкия контакт и трасето по което ще ти върви кабела на климатика.Вземаш си толкова кабел колкото ти трябва,режеш кабела на климатика и го удължаваш.Там неможеш да объркаш нищо понеже и двата кабела ще са трижилни със син-нула,червен-фаза и жълто-зелен ->заземяването.
Ще го срежеш половин метър преди щепсала за да можеш да си го използваш после :-D .Снаждаш кабела и го полагаш в кабелен канал.Сещаш ли се едни такива елегантни белички кухи пръчки които се слагат по стената.Можеш да си правиш завойчета където ти е нужно.Изпозват се за по-голяма естетика и ъгли там където са ти ръбовете на стаята.Ъглите са ти вътрешен,външен и равнинен.
Ако контакта където ще включваш вече климатика ти е заземен нямаш грижи а ако не е както ти каза Трифон му слагаш мост между нулата и заземителната пластина и си решаваш проблема.А ако този контакт в който ще влкючваш климатика го използваш или ще го използваш си вземаш от магазина така и така ще ходиш една двойка и пей сърце.
krasiorocknroll - специалист
До сега съм захранилоколо 15 климатика и всички които ги монтираха искаха да са захранени с отделни предпазители.
Trifun - специалист
krasiorocknroll написа:
До сега съм захранилоколо 15 климатика и всички които ги монтираха искаха да са захранени с отделни предпазители.
:shock:
Даам, и аз ако имах табло с 40 предпазителя - всеки контакт щеше да ми е на отделен предпазител ... :-D
Дори зарядното за GSM-а щеше да е на отделен предпазител ! С ДТЗ !!! :razz:

Тема "Кабел за климатик?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: