• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kuger - майстор
Що изпадате в параноични наклонности? Колега вързвай /сега ще ме нагазят за лафа/ 2 Х 2 жилата и си гледай кефа. ДТЗ ? Едно време бабите ви все на енерго спестяващи са си светили, и котлоните с открити реотани все с ДТЗ са били свързани. Занулявай си контактите и толкова!
Питам спецовете - голяма синхронна машина 10 MW, що ли е захранена с 5 кабела Х 120 квадрата, ами ако някой му се е.бе мам.ата?
За справка огромен /вече не/ химичен завод в Бургаско!
Май вашето избива на параноя???
Стиви - специалист
Валентино, възможно е кабела да е СВТ 3х2.5 + 1.5 и затова нулевия кабел да е по-тънък. Тези кабели са предвидени за захранване на трифазни източници, а при тях тока в нулевия кабел е по-малък, отколкото тока на всяко едно от фазовите жила. В такъв случай обаче, по тънкия кабел трябва да се свърже към ФАЗАТА, а не към нулата!

Според мен няма смисъл да си купуваш нов кабел! ползвай наличния. На практика, въпреки че сумарното сечение става 5mm² , то може да понесе по-голям ток от кабел 6mm² , защото допустимо токово натоварване зависи и от охлаждането на кабела, а не само от сечението му, а в твоя случай площта за охлаждане е по-голяма. Ако направиш връзките по-качествено, с подходящи клеми, а не със усукване то за 32А които си предвидил, наличния ти кабел е повече от достатъчен!
valentino76bs - майстор
Стиви написа:
Валентино, възможно е кабела да е СВТ 3х2.5 + 1.5
човека спомена 2х2.5 или аз не съм догледал ...
skat - специалист
kuger написа:
Що изпадате в параноични наклонности? Колега вързвай /сега ще ме нагазят за лафа/ 2 Х 2 жилата и си гледай кефа. ДТЗ ? Едно време бабите ви все на енерго спестяващи са си светили, и котлоните с открити реотани все с ДТЗ са били свързани. Занулявай си контактите и толкова!
Питам спецовете - голяма синхронна машина 10 MW, що ли е захранена с 5 кабела Х 120 квадрата, ами ако някой му се е.бе мам.ата?
За справка огромен /вече не/ химичен завод в Бургаско!
Май вашето избива на параноя???
+1 :idea:
todortv - майстор
+1
Не си давай парите за нов кабел.
fikata - майстор
kuger
+1
По тази причина не исках да изясня и да внасям смут с какво имах предвид като писах
Капито :-D Усуквай, свържи двата кабела в паралел/ Въпреки,че при парелно включване на кабели в електротехниката не е точно като в математиката 2*A +2*A = 4A, но това е друга тема/
за токове на к.с. и електродинамичните сили при паралено включване на кабели.
goodkat - специалист
Хаха, момчета, направо ще стана шизо. Ту ще купувам, ту няма да купувам :mrgreen:

Добре, ако реша да сложа наличния 4 x 2.5 и да не го правя с усукване, какви обувки да използвам за подвързване? Някакви съвети? Предполагам, че обувките също имат предел на натоварване?
valentino76bs - майстор
goodkat написа:
Хаха, момчета, направо ще стана шизо. Ту ще купувам, ту няма да купувам :mrgreen:

Добре, ако реша да сложа наличния 4 x 2.5 и да не го правя с усукване, какви обувки да използвам за подвързване? Някакви съвети? Предполагам, че обувките също имат предел на натоварване?
Абе много голямо внимание и обърнахме на тая работилница ,какви обувки връзвай стягай и така стига си му я мислил толкова.''Ще взема -няма да взема" и тя мина зимата....:) Я вземеш електрожен я не :)....най много една дрелка или един шлайф да пуснеш...:)
fikata - майстор
Хайде да разлаем кучетата.
т.к този вече прословут кабел 4х2.5 мм2 който трябва да се прероди в 2х5 мм2 не се разбра да ли е едножичен/масив/ или многожичен т.к от скромност беше скрито наименованието на кабела затова:
ако жилата са едножични /масивни/тогава:
Ушенче свито по правилата на всяко жило надянато на болт,под него подложна шайба над него също шайба,следва второто ушенце,пак шайба и гайка. И преди да ме е изпреварил някой и под гайката пружинираща шайба/зегерка/
ако жилата са многожични/гъвкави/ тогава:
кабелна обувка по сечението на жилото: дали с кербовка,дали със запойване да бъде осигурена връзката с проводника - всеки майстор тук е готов да защити какъв способ предпочита,но крайния резултат е почти един и същ.
Толкова я усукахме тази тема, че се оказа свръзките ,спаралеляването на жилата може да се направи и без усукване.

Хайде наздраве с ДЯДОВА УСУКАНИЦА ОТЛЕЖАЛА
:partyman:
Последна промяна от fikata на съб окт 18, 2014 2:59 pm, променено общо 1 път.
Draganov - специалист
Колега,слагай кабела който имаш.Ако го връзваш на стар предпазител,направи ушенца на проводниците,нанизваш на болта и стягаш.Ако е автоматичен - отвора на клемата е голям и двата проводника спокойно ще влязат.Кафяв и син на нулата,двата черни на фазата,за да не ги объркаш в другия край.Успех!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "4 х 2.5 мм2 на 2 х 5 мм2, може ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: