Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте, ще ми се наложи да пробия дупка до входната врата на апартамента за да прекарам интернет UTP кабел.
Кабела е с дебелина 5 mm, ширината на стената която трябва да се пробие е 30 cm. Бормашината която имам няма да се справи с такава дупка. Какво бихте ме посъветвали (евентуално под наем да взема перфоратор или да извикам фирма да направи дупката). Тъй като стената е доста широка предполагам вътре ще има бетон/арматура/крепежи за входната врата на апаратамента/тухли.
Предварително благодаря.
fox_vt - майстор
Ако е тухла нямаш проблеми да си пробиваш със твоята дрелка но трябва да имаш бургия с работна дължина най малко 15 см и малко познания по точно измервания.И разбира се късмет да не уцелиш някое джелязо :-D Ако си вземеш перфоратор и стената е бетон не е лошо да вземеш и профи инструмент за откриване на арматура да не стане стената на решето.
Pooh - майстор
Ако си от София се обади - ще ти дам дълга бургия за дупката. :wink:
thinkpad - майстор
В тухла можеш да пробиваш с чук и заострена арматура дори. Става въпрос за червените, не за бетонните блокчета. За бетон обаче ти трябва къртач със съответното свредло. Принципно в една фирма, която работех се използваше един DeWalt за целта. Ядеше бетона за закуска. Ако обаче уцелиш армировката - желязо, арматура няма да ти се получи дори и с къртача. Правиш нова дупка. FTP-то е широко 6.25мм някъде. Приготви си свредло поне 7мм.
Pooh написа:
Ако си от София се обади - ще ти дам дълга бургия за дупката. :wink:
Благодаря много за предложението :yawinkle но преди малко отидох до кварталната железариика и там си купих бургия 6 mm дълга 40 см с обикновено захващане каквато е и моята дрелка (Bosh 1000W).
Така че както предлагат колегите май ще си пробвам с моята дрелка. Трябва да направя една дупка а вътрешна стена 20 см и една на стената до входната врата. Да видим дали ще имам късмет да не уцеля арматура, но предполагам ако пробивам на 2-3 см от касата на входната врата няма да имам проблеми.
inspo - майстор
bukich написа:
...ако пробивам на 2-3 см от касата на входната врата няма да имам проблеми.
Освен ако последващото подмазване не ти е проблем....
marian1 - майстор
Зависи от посоката - тия 2-3 см може и да са проблем - ако щурца ти е бетон - там върви арматурата :lol:
marian1 написа:
Зависи от посоката - тия 2-3 см може и да са проблем - ако щурца ти е бетон - там върви арматурата :lol:
Ако разсъждавам точно щурца трябва да е над касата на врата, а не отстрани. Идеята ми е да направя дупката примерно на около 2-3 см под горната част на касата отстрани. Предполагам че отстрани няма да минава арматура, а ще е само тухли.
velas - специалист
За 5мм в 30см стена не си заслужава въобще да се прави на въпрос... И бетон да е пак ще пробиеш, може и по-бавно и на почивки, но няма да има ядове.
marian1 - майстор
писах така, не да се заяждам, а да те подсетя! В страни - може да имаш и късмет да уцелиш само пяна, или ако си по старо строителство - дупка, само вар, амбалажна хартия или някоя ватенка...Успех!

Тема "Пробиване на дупка в бетон/тухла 30 см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: